Murmellius Gymnasium ontvangt leerlingen uit Tata

Een groep van 27 leerlingen en 3 docenten uit Alkmaars Hongaarse zusterstad Tata was van zaterdag 16 tot vrijdag 22 maart was op bezoek bij het Murmellius Gymnasium in Alkmaar. De leerlingen werden op maandag 18 maart officieel ontvangen in het stadhuis.

Het Murmellius Gymnasium onderhoudt al sinds 1993 contacten met het Eötvös József Gimnázium. Tot 2020 was er jaarlijks een uitwisseling tussen beide gymnasia. Het ene jaar gingen de Alkmaarse leerlingen op reis, het andere jaar kwamen de leerlingen uit Tata naar Alkmaar. Daarna kwam corona en kwam een einde aan dit jaarlijkse evenement. Een half jaar geleden zijn de banden weer aangehaald en met dit bezoek van de Hongaarse leerlingen aan Alkmaar is het uitwisselingsprogramma weer opgestart (foto Jan Jong Fotografie).

Lees hier het verslag van het bezoek uit Tata

 


De eerste uitwisselingen van 2024 staan alweer op de agenda!

Het Alkmaars Uitwisselings Comité (AUC) kijkt met veel genoegen terug op een succesvol 2023 waaraan veel Alkmaarse organisaties hebben bijgedragen. In het kader van 450 jaar Alkmaars Ontzet en het feit, dat zowel de stedenband met Darmstadt alsook die met Troyes 65 jaar bestonden, heeft het AUC in oktober delegaties uit de vijf partnersteden uitgenodigd voor een lang weekend in Alkmaar. Tijdens dit weekend werd in samenwerking met de VNG een seminar georganiseerd over duurzame contacten.

Ook is gezamenlijk de Tree of Freedom geplant in het Victoriepark. Naast een cultureel programma heeft de delegatie uit Bath bovendien een bezoek aan Hortus Alkmaar gebracht om contacten te leggen met natuur- en milieubeschermingsorganisaties in Bath. Het bezoek was een mooie gelegenheid om de contacten te vernieuwen en nieuwe plannen voor de komende jaren te bespreken.

Overzicht 2023

In het afgelopen jaar vonden 21 uitwisselingen plaats waaraan meer dan 200 personen deelnamen. Dat betrof zowel scholen, sportverenigingen, muziekverenigingen als bestuurlijke organisaties. Zie ook ons overzicht 2023

 

 

Ondersteuning AUC
Voor 2024 staan de eerste uitwisselingen al weer op de agenda! Wilt u ook een uitwisseling organiseren met een organisatie of vereniging in een van onze partnersteden? Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van (financiële) ondersteuning? Neem dan contact op met onze secretaris.

 

 

 

 

 


Het Alkmaars Uitwisselings Comité wenst u een mooi en gezond 2024!

Het Alkmaars Uitwisselings Comité kan terugblikken op een mooi uitwisselingsjaar. In onze laatste nieuwsbrief kunt u meer lezen over een aantal uitwisselingen van de afgelopen maanden. 

U kunt onze derde nieuwsbrief hier bekijken.

 

Wilt u met uw vereniging of organisatie komend jaar iets organiseren met een soortgelijke organisatie in een van onze partnersteden, neem dan contact met ons op. Wij kunnen u een kleine bijdrage in de reis- of organisatiekosten geven. Geïnteresseerd? Stuur dan een mail naar info@alkmaarauc.nl

Wij wensen u een mooi en gezond 2024!

 

 

 

 

Wethouder Van de Ven plant vrijheidsboom met partnersteden

Wethouder Anjo van de Ven (OPA), verantwoordelijk voor het groenbeleid in Alkmaar, heeft op vrijdag 13 oktober een vrijheidsboom op het Victoriepark geplant. Zij deed dit samen met de officiële delegaties uit de partnersteden ter gelegenheid van de 65-jarige jumelage met Darmstadt en Troyes. Ook de burgemeester van Bergama en bestuurders van Bath en Tata waren hierbij aanwezig (zie de foto van Jan Jong Fotografie).

 

450 jaar Ontzet, Vrijheid en Verbondenheid

De stedenbanden met Darmstadt en Troyes bestaan in oktober 65 jaar. Dit jubileum werd gevierd met delegaties uit de vijf zustersteden van 12-15 oktober. Tijdens dit weekend werd ook stilgestaan bij 450 jaar Alkmaar Ontzet, waarbij de thema’s Vrijheid en Verbondenheid centraal staan. Zo werd in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten op vrijdag 13 oktober een seminar georganiseerd over de duurzaamheid van de contacten. Daarnaast werd erbij stilgestaan dat het nog steeds zeer actueel is dat mensen zich voor elkaar inzetten en dan laat de band tussen onze steden zien hoe belangrijk en duurzaam dat kan zijn. 

 

Vrijheidsboom

Na het seminar werd door wethouder Anjo van de Ven met de delegaties uit de zustersteden in het Victoriepark een Vrijheidsboom geplant. Voor de te planten boom is gekozen voor een iep, vanwege de symbolische waarde. Deze boom staat namelijk voor ‘vriendschap en liefde’. Nadat ook de vijf officiële vertegenwoordigers hun steentje hebben bijgedragen aan de groei en bloei van de boom door middel van een schep aarde op de boomkluit, werd met de andere delegatieleden het glas geheven.

 

Cultureel erfgoed

Op zaterdag 14 oktober stond het cultureel erfgoed in de buitengebieden van Alkmaar op het programma. De delegaties brachten toen een bezoek aan de Schermer Molens in Schermerhorn. Ook burgemeester Anja Schouten was aanwezig om de delegaties te verwelkomen.


Vervolgcontacten

Twee bestuurders uit Bath brachten die ochtend een bezoek aan Hortus Alkmaar aan de Berenkoog. Zij waren namelijk vorig jaar al bij de Schermer Molens geweest en worden nu in contact gebracht met medewerkers van Hortus, mede om vervolgcontacten tussen milieu- en natuurbeschermingsorganisaties in Alkmaar en Bath te bespreken.

 

Het Grote Raam

Aangezien de zustersteden samen met het Alkmaars Uitwisselings Comité een paneel van Het Grote Raam hebben geadopteerd werd ook een bezoek gebracht aan de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar op vrijdag 13 oktober. Daar kregen de delegaties een rondleiding met als hoogtepunt de bezichtiging van Het Grote Raam, dat in het kader van 450 jaar Alkmaar Ontzet is vervaardigd.

 

Bekijk hier het verslag van Tata met onderaan de foto's van het bezoek. 

 

 

Studenten van Inholland naar Troyes voor studiereis

Zestien studenten van de opleiding Technische Bedrijfskunde (TBK) van Hogeschool Inholland waren eind oktober/begin november in Troyes. Doel van het bezoek was kennismaking met het regionale bedrijfsleven en om samen te werken met studenten van de Université Technologie de Troyes. Ook vier docenten van en coördinatoren van het domein Techniek, Ontwerpen en Informatica waren mee om een mogelijke partnership met de universiteit verder te verkennen.

Bedrijfsbezoeken
De studenten hebben contact gelegd met de studenten van de technische universiteit van Troyes. De Université de Technologie de Troyes (UTT) biedt lesprogramma's aan die vergelijkbaar zijn met de studie Technische Bedrijfskunde waar de Inholland-studenten bij horen. De zestien studenten zijn verdeeld in vier groepjes van vier. Elk groepje kreeg de opdracht om een dag te organiseren. Daar horen bijvoorbeeld bedrijfsbezoeken bij. De studenten schrijven ook aan een verslag van hun tijd in Troyes.

Uitwisseling van kennis en ervaring
Voorzitter Dick Jan Braaij van het Alkmaars Uitwisselings Comité: “Deze uitstap naar Troyes is zeker een voorbeeld om te volgen. Het gaat om kennis, om ervaringen. Nu is het Troyes, maar we hebben ook een partnerschap met Darmstadt, ook een universiteitsstad. Mogelijk kunnen we daar ook iets ondernemen. Zo blijft Alkmaar verbonden met de rest van Europa, precies waar de partnerschappen voor bedoeld zijn.”
Dick Jan Braaij is enthousiast over de reis van de studenten naar Troyes: "Inholland kwam met dit idee en wij hebben het gefaciliteerd. Daar heeft het comité ook geld voor beschikbaar."

 

Alkmaarse kaas op kerstmarkt in Bath


De Bath-Alkmaar Twinning Association (BATA) had ook dit jaar weer een kraam op de kerstmarkt in het centrum van Bath. In de kraam werden Hollandse lekkernijen te koop aangeboden door de Bath-Alkmaar Twinning Association.

Evenals vorig jaar, werd in de kraam ook dit jaar Nederlandse kaas, zoute drop en bier van kleine brouwers in en rond Alkmaar verkocht. Ook waren er traditionele Nederlandse kerstlekkernijen te koop, waaronder chocolade letters, kerstkransen, advocaat en speculaas.

 

BATA-voorzitter Chris Davies vertelt dat het doel is om de stedenband onder de aandacht te brengen en de smaak van het Nederlandse kerstfeest te verspreiden. "Veel bezoekers van de markt hebben Nederlandse goederen geproefd op vakantie, tijdens een uitwisseling of toen ze in Nederland woonden of werkten, en vinden het heerlijk om ze opnieuw te kunnen proberen. Onze kraam is een geweldige manier om mensen te vertellen over onze zusterstad Alkmaar, en om de Nederlandse kerstsfeer te delen."

 

Alkmaarse roeiers beleven een fantastisch weekend in Bath

‘Het was weer een fantastisch weekend in Bath voor de roeiers van de ARZV tijdens  de uitwisseling met Minerva Rowing Club! De twintig roeiers, waarbij ook een aantal jongeren, bezochten de Engelse zusterstad in het kader van een uitwisselingsprogamma tussen beide clubs. In het voorjaar waren de Engelsen op bezoek in Alkmaar om deel te nemen aan de AA-race. Van 29 september tot 2 oktober was het de beurt aan de Alkmaarders om naar de zusterstad af te reizen om daar deel te nemen aan de jaarlijkse race op de Avon.’

Aan het word is voorzitter Koen Elbers van Roei-ARZV: ‘Het weer zat mee en de vrienden van Minerva hadden weer hun uiterste best gedaan om het ons naar het zin te maken.’

Avon
‘Op vrijdag werden we ontvangen in het clubgebouw The Cider House waar vooral onze jongere leden nieuwe vrienden maakten met Minerva. Op zaterdagochtend trainden we op de Avon, we lunchten met elkaar bij The Boathouse of genoten van de ‘packed lunches’ die onze hosts voor ons hadden gemaakt. In de middag streden beide verenigingen om het felbegeerde Shield (voor de beste club van de wedstrijd). ‘s Avonds gingen we gezellig uit eten en ontdekten sommigen het bruisende nachtleven van Bath!’

’Scavenger Hunt
Koen Elbers vervolgt: ‘Op zondag hadden we tijd om de stad op een interessante manier te verkennen door de succesvolle ’Scavenger Hunt’ in gemengde groepen te doen. Met moeilijke vragen kris-kras door de stad waarbij de Engelsen in het Rood-Wit gekleed werden en de Alkmaarders in het Paars-Geel. We hebben erg gelachen en tijdens de uitreiking van de prijzen, bleek dat Bath dit jaar de sterkste was en het Shield in hun clubhuis blijft.’

Kortom:
‘Het was een fantastisch weekend, mede mogelijk gemaakt door de subsidies van beide uitwisselingscomités!’

 

Badminton Club Bath op bezoek bij Poona voor internationaal toernooi

Medio oktober was de Badminton Club Bath na een afwezigheid van vijf jaar weer op bezoek bij de Alkmaarse badmintonclub Poona. De ontvangst was donderdagavond 12 oktober in café De Pomp, onderdeel van Het Oude Gemaal. Dat was een voltreffer want iedereen bleek zeer geïnteresseerd in de historie van de polders en sommigen bovendien in de grote verscheidenheid aan biertjes. Aansluitend maakten vijf van de gasten gebruik van het aanbod om mee te spelen tijdens het laatste stukje van de reguliere badmintonavond van Poona.  

De vrijdag stond in het teken van een bezoek aan het Zuiderzeemuseum en hoewel de weersverwachting bedroevend was, kon het speciaal voor de groep samengestelde programma afgewerkt worden. Vooral de rondleiding met de enthousiaste gids viel erg in de smaak. ’s Middags kon iedereen op eigen gelegenheid nog even Enkhuizen in, voordat de terugreis naar de gastadressen werd aanvaard. ’s Avonds was er een gezamenlijke maaltijd in Brasserie ’t Groen in Heiloo.

Badmintoernooi
De zaterdag begon met een drie uur durend badmintontoernooi, dat in goede sfeer en zonder ongelukken verliep. Na het samenzijn in Baan 5 (de bar) met de prijsuitreiking konden allen naar de Grote St Laurenskerk, die om drie uur speciaal voor het gezelschap even openging. Zo konden clubleden met de gasten Het Grote Raam bekijken. Dat maakte zichtbaar indruk op de Engelse gasten en op de clubleden die het nog niet hadden gezien. De rest van de middag hebben de deelnemers in groepjes de binnenstad van Alkmaar bekeken. Aan het begin van de avond toog het hele gezelschap naar De Sociëteit aan het Luttik Oudorp, waar een Indisch buffet wachtte. Aansluitend was er een internationaal georiënteerde pubquiz die veel hilariteit en de te verwachten chaos met zich meebracht, tot algemeen genoegen.

Brunch op het strand
Op zondag was de afsluitende brunch aan het strand, ditmaal in Egmond aan Zee. Voor een strandwandeling was gezien de zeer harde wind weinig animo. Aan het begin van de middag namen de badmintonners afscheid van elkaar, waarna een deel van de gasten naar Schiphol werd gebracht en de rest naar het station, want de helft van het gezelschap reisde per Eurostar!

Uitnodiging voor tegenbezoek
Secretaris Geert ten Dam van badmintonclub Poona: ‘Hoewel de omvang van het gezelschap aan beide zijden beperkt was, zagen we nieuwe gezichten zowel uit Bath als bij ons. Op zaterdag was de belangstelling met ruim 25 deelnemers zelfs royaal. De uitwisseling was buitengewoon geslaagd; onze vrienden uit Bath genoten er zichtbaar van. We werden vrijwel onmiddellijk uitgenodigd om de volgende keer naar Bath te komen, in dichtvorm nog wel!’

 

 

Modelspoorclub Alkmaar naar Darmstadt voor Dampfloktagen

Evenals voorgaande jaren bracht de Model Spoorclub Alkmaar (MSA) een bezoek aan het Eisenbahnmuseum Darmstadt/Kranichstein. Rond de Hemelvaartsdag organiseert dat museum de traditionele Dampfloktagen. Dan wordt er niet alleen met historische stoom-, diesel – en elektrische locomotieven gereden, ook de historie van het spoorwezen speelt een belangrijke rol. Zo is er sinds kort een zeer fraaie tentoonstelling met historische uniformen tot stand gekomen. Een vast onderdeel  van dit evenement is inmiddels ook de deelname van de Model Spoorclub Alkmaar geworden.

De leden van MSA hebben drie modelbanen met een lengte van 15 meter, die de historie van de Noord-Hollandse stoomtrams weergeven, speciaal voor het tentoonstellen in hun ‘eigen’ bagagewagon  aangepast. De Alkmaarders worden ondergebracht in een slaapwagon, die op het museumemplacement staat opgesteld. Tot voor kort stonden de bagagewagon met de modelbaan en de slapwagon ieder op een andere plek opgesteld. Dit jaar heeft de leiding van het museum een betere oplossing gevonden door beide wagons aan elkaar te koppelen. Bovendien werd meer dan voorheen de aanwezigheid van de Alkmaarders aan het publiek kenbaar gemaakt, hetgeen resulteerde in een zeer grote belangstelling. De band met de vrijwilligers van het museum werd aangehaald door deel te nemen aan de gezamenlijk BBQ van het museum. Daarnaast organiseerden de MSA-leden een barbecue met vrijwilligers die eerder al een bezoek aan het MSA-clubgebouw in Alkmaar brachten.

Afspraken voor de toekomst
Er zijn tevens afspraken voor uitwisseling in de toekomst gemaakt. Zowel het Eisenbahnmuseum als de MSA hebben volgend jaar een jubileum te vieren. Het museum bestaat dan 50 jaar en de modelspoorclub neemt dan voor de 15e keer deel aan de Dampfloktagen.

Op de foto de overhandiging van een echte nummerplaat van een Nederlandse locomotief door het volledige bestuur van het Eisenbahnmuseum Darmstadt/Kranichstein aan Bob de Mon van de MSA.

 

 

Friends in Music: Regionaal Jeugdorkest Artiance naar Bath

Het Regionaal Jeugd Orkest Artiance heeft van 28 februari tot 1 maart een bijzondere reis gemaakt naar Bath. Jongeren musiceerden en vertelden daar het verhaal van Truus Wijsmuller. Dit deden zij ook in het voorjaar in Alkmaar, in wijkcentrum Thuis in Overdie. Zij speelden voor een zeer divers publiek en waar ze ook kwamen, het publiek was zichtbaar geroerd en enthousiast.

“Thank you, so much, so beautiful” zei een dame op hoge leeftijd, in the Bridgemead Nursety Home. Zij zat vooraan naast een man, hun handen verstrengeld, beiden in tranen. Of de kinderen van the Three Ways School die allen op hun eigen manier en binnen hun eigen kunnen meezongen en lachten van oor tot oor. Ook in Alkmaar tijdens het diner in wijkcentrum Thuis in Overdie was het publiek geroerd door de muziek en het verhaal over Truus én zij kwamen uiteindelijk helemaal los, er werd door iedereen mee gespeeld! Deze tournee is mede mogelijk gemaakt door het Alkmaars Uitwisselings Comité, het Prins Bernard Cultuurfonds en de gemeente Alkmaar.

Het verhaal van Truus Wijsmuller
Sinds 2015 levert het Regionaal Jeugdorkest Artiance (RJOA) een bijdrage aan het onderhouden van de vriendschapsband tussen Bath en Alkmaar. Tijdens deze tournee verzorgde het RJOA enkele optredens met een hoog maatschappelijk karakter. Het orkest heeft maar liefst zeven optredens verzorgd. Het eerste optreden was voor ouderen in “The Bridgemead Nursery Home”. Twee optredens zijn gegeven voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud in “The Widcombe Junior School” en op de tweede dag in Bath zijn vier optredens gegeven in een school voor speciaal onderwijs, “The Three Ways School”. Het verhaal van Truus Wijsmuller werd door twee jonge acteurs, die als kind lessen volgden binnen de theaterafdeling van Artiance, in het Engels verteld en gespeeld. Het verhaal hoe deze Alkmaarse vrouw duizenden levens van kinderen wist te redden door ze te helpen vluchten naar Engeland vlak voor en tijdens de oorlog, maakte vooral in het tehuis voor ouderen grote indruk.

Lees hier meer over deze bijzondere reis

 

 

Alkmaarders in Darmstadt en Amerika met International Youth Orchestra

De Alkmaarse muzikanten Tika en Nina van het Regionaal Jeugdorkest Artiance hadden van 6 tot en met 17 september de unieke kans om mee te doen aan het International Youth Orchestra Darmstadt. Dit is een orkest dat elk jaar in Darmstadt wordt geformeerd met jeugdige musici uit de 17 zustersteden van Alkmaars Duitse zusterstad en met elkaar een aantal muziekstukken instudeert. Na het afsluitende concert gaat het orkest nog naar een andere zusterstad van Darmstadt om daar ook een concert te geven. Dit jaar ging het om San Antonio in Texas (Verenigde Staten).

Tika vertelt
‘Hallo, wij zijn Tika (16) en Nina (17 jaar). Twee muzikanten uit Alkmaar. Dit jaar hebben wij het geluk gehad om mee te mogen doen aan het muzikale project in Darmstadt. Tijdens dit project speelden we samen met jonge musici van over de hele wereld in een internationaal jeugdorkest. Voor Tika was dit de tweede keer dat ze meedeed aan dit project. Het was een enorm bijzondere ervaring! De groep muzikanten was fantastisch. Wij hebben enorm veel nieuwe mensen ontmoet waarmee we sterke banden hebben opgebouwd en waar we nog steeds contact mee hebben.’

Reis naar Amerika
‘Na een aantal dagen repeteren in Darmstadt en een concert zijn we samen met het orkest naar San Antonio in Texas. Hier hebben we ook een concert gegeven. We zijn opgevangen door gastgezinnen. Ook hier hebben we een mooi concert gegeven. Daarnaast hebben we meerdere activiteiten gedaan. Onder andere hebben we een school bezocht, lokale historische plekken en vele andere leuke activiteiten gedaan.’

Onvergetelijk
‘Het was een onvergetelijke ervaring en we zullen hier voor altijd met een grote glimlach op terugblikken! Graag willen wij het Alkmaars Uitwisselings Comité bedanken voor het mede mogelijk maken van deze onvergetelijke reis en ervaring.’

 

 

Prijswinnaars Glossyquiz 2022 8 October Vereeniging naar Darmstadt

'Een reis naar Darmstadt, aangeboden door het Alkmaars Uitwisselings Comité en de 8 October Vereeniging’ dat was vorig jaar de derde prijs van de Gossyquiz. De bijzondere trip naar onze Duitse zusterstad werd gewonnen door Leon Schouten en zijn vriendin Femke. Helaas lukte het hen niet om te gaan; die eer werd overgegeven aan de ouders van Leon: Hans en Els Schouten.

“Op 25 juli vertrokken we naar Darmstadt”, begint Els. “Bij aankomst zagen we opvallend veel jonge mensen en levendigheid op straat.”

Lees hier hoe de reis is geweest

 

Alkmaarse judoka's succesvol in Bath

Eind juli heeft een vijftal judoka’s van Randers Budosporten deelgenomen aan de Western Area International Open en de aansluitende trainingsstage in de Engelse zusterstad Bath. Het internationale toernooi werd georganiseerd door een afdeling van de Britse Judobond. De organisatie van de trainingsstage was in handen van Team Bath, de sportafdeling van Bath University.

 

Omdat er tijdens het toernooi punten te verdienen waren voor plaatsing voor de Britse kampioenschappen kregen de Alkmaarse judoka’s de kans zich te meten met de top van Groot-Brittannië. Dit ging de judoka’s zeer goed af. Ze wisten allemaal beslag te leggen op de eerste plaats. Trainster Linda Klaver wist ook al haar partijen te winnen en won het goud bij zowel de senioren als de veteranen.

 

Trainingsstage
In de twee volgende dagen namen de judoka’s nog deel aan de trainingsstage van Team Bath. Verdeeld over drie trainingen werd nog zes uur lang gejudood met de meeste deelnemers van het toernooi en daarbij ook de Full time selectie van Team Bath.

 

Waardevolle vriendschappen
Op de mat werd niet alleen veel geleerd, er werden ook nieuwe vriendschappen gesloten. De tijd naast de tatami was misschien nog wel waardevoller. In een zeer warm gastgezin leerden de judoka’s over de Engelse school en sportcultuur door de ogen van hun leeftijdsgenoten. Tussen de trainingen door werd kort de prachtige binnenstad van Bath aangedaan en kon een bezoek aan Alkmaar Garden uiteraard niet uitblijven.

 

Atleten van Hylas naar Tata voor minimarathon

Begin augustus heeft atletiekvereniging Hylas weer deelgenomen aan de jaarlijkse minimarathon in Tata. Het uitwisselingsweekend vond plaats van 4 tot 7 augustus. Ook de andere zustersteden van Tata (Gerlingen, Dammarie-Les-Lys, Arenzano, Szováta, Pinczow, Magyarkanizsa en Szogyen) namen hieraan deel. Na eerdere bezoeken is er een mooie band ontstaan tussen deelnemende atletiekverenigingen.

 

De afgelopen drie jaar heeft Tim Tesselaar de halve marathon gewonnen. Ook dit jaar stelt Tim niet teleur met een zwaarbevochten winst op de halve marathon. Door het uitvallen van Maik als loper, heeft Tim ook de eerste 2 delen van de estafette gelopen. Hierop wordt hij samen met Thijmen 2e. Op de halve marathon is Raymond op de 5e plaats binnen gekomen en hiermee wordt hij tweede in zijn leeftijdsklasse. De andere lopers Jan-Arie en Joost scoren ook mooie top 5 klasseringen op de 13,6 km waarbij Jan-Arie zelfs als eerste op het podium komt in zijn leeftijdscategorie. Na de prijsuitreiking maken de Alkmaarders kennis met een lokaal wijnfestival met regionale lekkernijen (veel visgerechten).

 

Excursies

Op de zondag gaat de groep naar Győr, een historische stad aan de Donau, en op de maandag naar de Hongaarse hoofdstad Budapest, met een kleine uitstap naar het atletiekstadion waar het WK Atletiek gehouden wordt.

 

gallery/Lees hier het verslag van het bezoek aan Tata.pdf

 

AUC presenteert nieuwe folder op Open Monumentendag

Tijdens Open Monumentendag op 9 september in de Grote Sint Laurenskerk Alkmaar was ook het Alkmaars Uitwisselings Comité (AUC) aanwezig. 
De stedenbanden met de vijf zustersteden van Alkmaar worden beschouwd als immaterieel erfgoed, daarom hoort ook het AUC op deze historische markt. De bezoekers kregen bij de stand de nieuwe folder over de vijf zustersteden Bath, Darmstadt, Troyes, Tata en Bergama.

Ook was er de film te zien over de ontstaansgeschiedenis van de contacten tussen Alkmaar en Bath. Alkmaarder Eli Prins die bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog naar Engeland vluchtte en in Bath terecht kwam, zorgde ervoor dat de bevolking van Bath zich het lot van de Alkmaarders aantrok. Daarmee ontstond direct na de oorlog de eerste stedenband van Europa.

In de vijftiger jaren, ten tijde van de Koude Oorlog, werden contacten gelegd met Darmstadt (D) en Troyes (F). In 1985 werden de partnersteden uitgebreid met het Hongaarse Tata en in 2004 met Bergama in Turkije.

 

Jubileum jumelage met Darmstadt en Troyes

De stedenbanden met Darmstadt en Troyes bestaan dit jaar 65 jaar. Dit jubileum wordt gevierd met delegaties uit de vijf zustersteden van 12 – 15 oktober. Tijdens dit weekend wordt in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een seminar georganiseerd over de duurzaamheid van de contacten. Daarnaast wordt erbij stilgestaan dat het nog steeds zeer actueel is dat mensen zich voor elkaar inzetten en dan laat de band tussen onze steden zien hoe belangrijk en duurzaam dat kan zijn. 

              De nieuwe folder kunt u hier lezen 

 

                 

 

Ontwerper van de stedenbandplaquette reist naar Bath

De onwerper Chris Freijser van de firma Haker die de plaquette van de stedenband tussen Alkmaar en Bath heeft ontworpen heeft tijdens zijn vakantie in Engeland een bezoek gebracht aan Bath om de gedenksteen met eigen ogen te kunnen aanschouwen. Hij was uiteraard erg trots om zijn eigen ontwerp in onze Engelse zusterstad vereeuwigd te zien. Deze plaquette werd in mei 2023 onthuld. Ook in Alkmaar - bij de Bathbrug - is eenzelfde steen te zien. De steen in Alkmaar werd in mei 2022 onthuld ter gelegenheid van de 75-jarige jumelage tussen beide steden. 

Chris Freijser speelde, samen met Robin Haker, een belangrijke rol voor de Stichting Herdenkingssteden Joods Alkmaar. Deze stichting heeft 62 herdenkingsstenen gerealiseerd voor Joodse Alkmaarders die tijdens de Holocaust zijn vermoord. 

Chris en Robin hebben hun betrokkenheid ervaren als een eerbetoon aan de Joodse gemeenschap in Alkmaar. Zij hebben hun beste natuursteen geselecteerd en bovendien hebben zij de stichting geadviseerd over het laseren van de teksten in de stenen.

Meer informatie hierover is te lezen op de website van de stichting.

 

Duurzaam toerisme centraal tijdens Europees weekend in Darmstadt

Van 1 t/m 4 juni vond in partnerstad Darmstadt het jaarlijkse Europese Weekend plaats. Darmstadt nodigde al haar 16 partnersteden uit voor een gezamenlijke conferentie waarvan dit jaar ‘Duurzaam Toerisme’ het onderwerp was. Hierbij lag de nadruk op wát de steden al doen aan duurzaamheid en dan specifiek aan duurzaam toerisme en hoe er naar de toekomst van toerisme wordt gekeken.

Een delegatie van het bestuur van het Alkmaars Uitwissselings Comité (AUC) was hierbij aanwezig. De delegatie heeft op verzoek van het AUC de situatie in Alkmaar toegelicht. Alkmaar is al SDG-stad (Social Development Goals), heeft vorig jaar de Green Cities Award gewonnen en is al Fair Trade Community. Daarnaast is Alkmaar, samen met Evora (in Portugal) Lighthousecity (smart city project POCITYF) aangaande duurzame initiatieven in oude stadscentra. Als voorbeeld wordt 0-emissie sociale woningbouw genoemd en elektrische laadpalen voor boten en auto’s. Alkmaar Marketing heeft voor bezoekers aan Alkmaar een “Doe duurzaam in Alkmaar” pagina die bezoekers helpt van hun bezoek ook een duurzaam bezoek te maken. Daarnaast zijn de acties van Alkmaar Marketing erop gericht om de bezoekers aan Alkmaar langer in de gemeente en de directe omgeving te houden, om zo minder reisbewegingen te realiseren.

Meest duurzame ski-kampioenschappen in Trondheim
Van de overige steden had ook een aantal al het predicaat SDG, Unesco Werelderfgoed of Fair Trade Community. Saanen in Zwitserland heeft al lang strenge bouwreglementen en ecologische richtlijnen voor ondersteuning van de bio-diversiteit, Trondheim gaat de meest duurzame ski-kampioenschappen ooit organiseren, Brescia richt zich op een uitgebreider OV-netwerk (naast de huidige metro komen er aanvullende tramlijnen in de stad) en Darmstadt en Freiburg hebben gratis shuttlebussen. Bij partnerstad Uzgorod (Oekraïne) staat vanzelfsprekend het overleven en winnen van de huidige oorlog voorop maar daarná heeft het land de bezoeker veel te bieden. Uzgorod zelf is al meer dan 1000 jaar oud en het landschap is er erg mooi. Szeged (Hongarije) en Liepäja (Letland) komen uit de Oost-Europese tijd en staan aan het begin van een ontwikkeling naar meer duurzaamheid. De auto wordt daar bijvoorbeeld  nog als een statussymbool gezien, er wordt gesproken over 2 auto’s per huishouden en er is gebrek aan parkeerruimte.                               

Oekraïnse vlag met boodschappen van soldaten

Na afloop van de conferentie arriveerden er tijdens de lunch twee fietsers, die een aantal weken geleden waren vertrokken uit Uzgorod om hier een Oekraïnse vlag met boodschappen van soldaten aan de burgemeester te overhandigen. Daarna volgde een wandeling, onder leiding van directeur Gutbrod, over de Mathildehöhe, de Unesco-werelderfgoedsite van Darmstadt. In deze kunstenaarskolonie ontwikkelde zich rond 1900 de Jugendstil.   
                    
Grenzgang

De Grenzgang, de historische jaarlijkse wandeling langs de grenzen van Darmstadt, liep de volgende dag van Kranichstein naar Wixhausen. Onderweg hadden diverse partnersteden een stand waar lokale specialiteiten aan de wandelaars werden uitgedeeld. De AUC-delegatie dankt Darmstadt voor de organisatie van dit jaarlijkse event, dat het uitwisselen van informatie en de vele persoonlijke, internationale contacten mogelijk maakt.

 

 

Rotary Alkmaar in Bath voor onthulling gedenksteen

Enkele leden van de Rotary Club Alkmaar waren op vrijdag 12 mei in Bath aanwezig bij de onthulling van een gedenksteen ter ere van de 75-jarige twinning tussen Alkmaar en het Engelse Bath. Die vriendschap tussen beide steden, die ontstond kort na de bevrijding in 1945, is nog altijd innig. Dit werd nog maar eens onderstreept door de onthulling van de plaquette ‘75 jaar stedenband’ in Bath. Of zoals men daar zegt: ‘75 years of twinning’. Ook de Bathbrug en de Laan van Bath, verwijzen naar deze vriendschap.

De stedenband is inmiddels al weer 78 jaar oud, de 75e verjaardag had eigenlijk al in 2020 gevierd moeten worden. Maar daar stak corona een stokje voor. Dat de steen er nu dan toch ligt is heel mooi, vinden de betrokken vrijwilligers in Bath. "Dit is een blijvende, voor iedereen zichtbare getuigenis van onze internationale vriendschap," schrijft de 'Bath-Alkmaar Twinning Association' op haar website. Naast ­de burgemeester van Bath, Rob Appleyard, was ook Jan Roobeek, voorzitter van de Rotary, betrokken bij het feestelijke moment. Een bewijs van hoe innig de banden ook na 75 jaar nog zijn.

Straatorgel
De Engelse stad 'adopteerde' Alkmaar in 1945, toen de Alkmaarders voedselhulp en andere giften goed konden gebruiken. De inwoners van Bath gaven gul, daartoe aangespoord door  het beroemd geworden Barrel Organ, of straatorgel dat nu in de hal van het Alkmaarse stadhuis staat opgesteld.

Alkmaar Garden
Naar een locatie voor het monument in Bath hoefde niet lang te worden gezocht. Het plantsoen in Bath waar de steen nu is te zien heet al langer officieus 'Alkmaar Garden'. De officiële naam Orange Grove heeft natuurlijk ook al een Nederlands tintje.

Bathbrug
Alkmaarders die nieuwsgierig zijn naar de plaquette hoeven echter niet de boot naar Engeland te nemen. De plaquette is namelijk ook in Alkmaar zelf te bekijken, daar werd dezelfde steen vorig jaar al onthuld. De locatie laat zich raden: direct naast de Bathbrug, tussen het Waagplein en het Fnidsen.

Bekijk de onthulling hier.

 

Stedenband met Bath 'in the picture' bij BEATTV

Aan de Laat 128, het voormalige Primark-gebouw, wordt in het pop-up-museum het verhaal verteld over Truus Wijsmuller-Meijer en Eli Prins. De tentoonstelling over het leven van Truus, de verzetsheldin die meer dan 10.000 Joodse kinderen in veiligheid heeft gebracht en ze daarmee uit de handen van de nazi's heeft gered. En over Eli Prins, die samen met de Rotary Club Bath zorgde voor het contact tussen Alkmaar en Bath aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Met zijn vlucht vanuit IJmuiden naar zijn zus in Bath, enkele dagen voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, stond Eli aan de basis van de stedenband, de eerste in Europa. BEATTV heeft voorzitter Dick Jan Braaij van het Alkmaars Uitwisselings Comité geïnterviewd over deze bijzondere stedenband en de ander partnersteden Darmstadt, Troyes, Tata en Bergama.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken tot eind juni op donderdag en zaterdag van 12.00 - 17.00 uur, op vrijdag van 11.00 - 17.00 uur.

Bekijk de vidio hier. 

 

Roeiers uit Bath in Alkmaar voor roeiwedstrijd ARZV

Twintig roeiers uit Bath bezochten Alkmaar van 20 tot 24 april. Zij waren op bezoek bij de ARZV om deel te nemen aan de AA-race op zondag 23 april. De roeiwedstrijd vond plaats op het Kanaal Omval-Kolhorn, dus het traject tussen de Broekhornbrug (bij Broek op Langedijk) en de Nollenbrug. De finish was bij de roeivereniging aan de Beverdam 1, naast Kolping Boys.

                                                                                                                         

De AA-Race is een jaarlijkse roeiwedstrijd over 4 kilometer rondom Alkmaar. De wedstrijd werd gevaren in meerdere heats, de eerste start was om 11.00 uur. Voor de jeugd was er een speciale jeugdheat over 2,3 kilometer. Prachtig roeiwater met fietspad langs het hele parcours. Rond 16.00 uur was de prijsuitreiking met na afloop een gezellige barbecue voor alle deelnemers.

 

Wederzijds

De ARZV onderhoudt nauwe banden met de Bath Minerva Rowing Club. Ook vorig jaar was een delegatie uit de Engelse zusterstad bij de jaarlijkse wedstrijd aanwezig. Afgelopen september was er een tegenbezoek van de Alkmaarders aan Bath. Volgend jaar bestaan de contacten tussen beide clubs 40 jaar!

 

Lees hier het verslag van het bezoek uit Bath

 

 

 

 

 

Leerling BSG naar Darmstadt voor profielwerkstuk

Op zaterdag 4 maart vertrok Tobias van den Hooff, leerling van de Berger Scholengemeenschap (BSG), met de trein naar Darmstadt. Hij verbleef daar van 4 tot 10 maart om lessen bij te wonen bij de Edith Stein Schule, een middelbare school in Darmstadt. Hij deed dit voor zijn Profielwerkstuk, een eindexamenopdracht voor de middelbare school. Als onderwerp had hij gekozen: schoolsystemen in Europa, specifiek in Duitsland, Engeland en Finland. Om het schoolsysteem echt van dichtbij te onderzoeken, besloot hij een uitwisseling te doen. De keuze viel op Darmstadt, omdat hij daar al vrienden had van het Internationale Jeugdorkest Darmstadt, een uitwisselingsproject van Artiance en de Edith Stein Schule. Van dit indrukwekkende bezoek heeft hij onderstaand verslag gemaakt.

Buitenschoolse activiteiten
‘Ik werd opgehaald bij het station door mijn vrienden, Theodor Latocha en Magdalena Schepers, bij wie ik ook afwisselend verbleef. Ik ben met Theodor en Magdalena meegegaan naar hun buitenschoolse activiteiten, zoals een koor en hun dansles. Dit deed ik om te bekijken wat Duitse middelbare scholieren in hun vrije tijd doen.'

Profielwerkstuk
'De Edith Stein Schule is een katholiek Gymnasium. Hier woonde ik de lessen bij en heb ik 5 docenten van verschillende vakken geïnterviewd. Zo kwam ik erachter hoe de lessen verlopen en hoe de docenten zich voelen over het systeem en hoe ze vinden dat we dat kunnen verbeteren. De leraren en leerlingen waren erg aardig. maar ik miste wel de gesprekjes tussendoor die ik met m’n vrienden op de BSG in Nederland heb. Daardoor voelde ik me soms wel alleen. Gelukkig had ik Theodor en Magdalena nog.Het was een erg stressvolle week met veel werk, maar het was ook erg leuk. Darmstadt is een prachtige stad en ik kon er nu alleen maar meer van zien. Ik heb ongelofelijk veel geleerd en veel informatie gevonden voor mijn profielwerkstuk. Ik zou het zo nog een keer doen!'

 

 

Stormachtig bezoek studenten Hogeschool Darmstadt aan Alkmaar

Het werd een stormachtig bezoek (letterlijk en figuurlijk) van 12 studenten van de Hogeschool uit partnerstad Darmstadt van de afdeling Verkeersplanning op 13 maart. De groep studenten was 1 dag in Alkmaar in het kader van hun reist door Nederland, waarbij duurzame vervoersstromen werden bestudeerd en bezocht, met name gericht op fietspaden.

Wethouder Robert te Beest heette het gezelschap welkom in de Prinsenzaal van het stadhuis, waar ook een aantal vaktechnische presentaties werd gegeven door beleidsadviseurs van de gemeente Alkmaaar. Daarbij werd onder meer het project Het Alkmaars Kanaal gepresenteerd, maar ook het gebruik van verkeersdag om de veiligheid bij bijvoorbeeld rotondes te monitoren en te verbeteren.

Stormachtige fietstocht
Er volgde een stormachtige fietstocht met een mooi zonnetje op huurfietsen langs de verkeerspunten die belangrijk zijn voor een veilig en doorgaand fietsvervoer. De studenten waren verrast door de kwaliteit en de uitgebreidheid van het fietspadennet in Alkmaar.
's Middag kregen de studenten een stadswandeling aangeboden, die door een gids van de Historische Vereeniging Alkmaar werd gegeven. Omdag geen van de studenten ooit Alkmaar had bezocht viel er voor hen veel te ontdekken. Na afloop werd teruggekeken op een leerzame dag.

 

 


Blije prijswinnaars 8 October Vereeniging

 

Reacties waren er genoeg: meer dan 250 belangstellenden reageerden op de Quiz & Win, die de 8 October Vereeniging had uitgeschreven in haar Glossy Kleurrijk 2022. Zaterdag 25 februari werden de prijswinnaars in het zonnetje gezet.

Nel de Groot won de geelgouden dames-diamant ring die door Piet Peperkamp ter beschikking is gesteld. En namens prijswinnaar Leon Schouten nam Femke Koning de reis voor twee personen naar zusterstad Darmstadt in ontvangst. Deze reis wordt aangeboden door de 8 October Vereeniging en het Alkmaars Uitwisselings Comité (AUC).

Vorig jaar was de eerste prijs een reis naar Bath. Het verslag van dit bezoek kunt u hier lezen.

Het AUC onderhoudt de contacten met de vijf zustersteden van Alkmaar. Voor meer informatie over de mogelijkheden bij uitwisselingen tussen scholen, sportverenigingen en culturele organisaties:  www.alkmaarauc.nl

 

 

Boeken over Bath in Bibliotheek Alkmaar Centrum

Wilt u meer weten over onze zusterstad Bath? Over de geschiedenis van de stad, de Romeinse baden of informatie over een stadswandeling? Ga dan naar Bibliotheek Alkmaar Centrum. U kunt daar boeken lenen over de Engelse zusterstad. De boeken zijn geschonken ter gelegenheid van de 75-jarige stedenband tussen Alkmaar en Bath door de voorzitter van het Bath-Alkmaar Twinning Committee.

Zusterstad Bath
De band met Bath is tijdens en vlak na de oorlog ontstaan doordat een Joodse Alkmaarse vluchteling, Eli Prins, in Bath terecht kwam. Met de plaatselijke rotaryclub zette hij zich in om geld in te zamelen voor de noodlijdende Alkmaarders. Naast kleding en voedsel is er destijds ook een collectie boeken aan de bibliotheek overhandigd. Deze boeken zijn niet meer beschikbaar in de collectie. Met de onlangs aangeboden boeken kan meer bekendheid gegeven worden aan de stad Bath en haar stedenband met Alkmaar.
Het verhaal over deze bijzondere stedenband wordt ook verteld op het digitale presentatiescherm in de hal van de bibliotheek.

De boeken over Bath kunt u via de website reserveren met deze link.

 

 

Alkmaars Uitwisselings Comité wenst u een mooi 2023!


Het Alkmaars Uitwisselings Comité wenst u een mooi en gezond 2023. Kortgeleden hebben wij onze eerste nieuwsbrief uitgebracht, met daarin een greep uit de vele contacten met onze zustersteden. Wilt u in het nieuwe jaar ook een uitwisseling organiseren met Bath (Groot Brittanië), Darmstadt (Duitsland), Troyes (Frankrijk), Tata (Hongarije) of Bergama (Turkije) neem dan contact met ons op via info@alkmaarauc.nl. Bekijk de berichten op de pagina Actueel en u vindt informatie over alle andere uitwisselingen van 2022.

Lees hier de nieuwsbrief december 2022 nr 1.pdf

 

 

Alkmaar-stand op Christmas Market in zusterstad Bath

Tijdens de Christmas Market in Alkmaars Engelse zusterstad Bath is ook een Alkmaar-promotiestand aanwezig. Het Alkmaars Uitwisselings Comité (AUC) heeft hiertoe een aantal typisch Nederlandse (kerst-)artikelen en promotiemateriaal naar haar tegenvoeter BATA (Bath-Alkmaar Twinning Association) gestuurd.

De vrijwilligers van BATA die de Alkmaar-stand bemensen zijn te herkennen aan hun rode schorten met het logo van Alkmaar en hun rode sjaals met het logo van het AUC. Zij mogen zich verheugen op veel aanloop, aandacht en inspirerende gesprekken met bezoekers die geïnteresseerd zijn in onze stad. Wellicht kan Alkmaar hierdoor volgend jaar weer veel (nieuwe) bezoekers begroeten! De kerstmarkt begon op 24 november tot 11 december 2022. Bij ruim 170 huisjes kunnen cadeaus en kerstversiering gekocht worden. Ook aan de inwendige mens is gedacht. Vanuit Alkmaar was er onder meer speciaal bier, advocaat en kaas.

 

 

Kennisuitwisseling Bath - Alkmaar:

verduurzaming cultuurhistorische steden
 

Eind november 2022 heeft er een inhoudelijke uitwisseling plaatsgevonden tussen de City of Bath en de gemeente Alkmaar. Tijdens deze bijeenkomst hebben drie afgevaardigden van de vakgroep Duurzaamheid presentaties bijgewoond en gegeven. Dit bezoek sluit uitstekend aan bij de opdracht van het Europese project POCITYF om kennis uit te wisselen over het verduurzamen van een cultuurhistorische stad en om onderlinge samenwerking te versterken. En hoe kan je dat beter doen dan samen met je zusterstad Bath.

De eerste dag stond voornamelijk in het teken de energie- en warmtetransitie en circulaire economie. De tweede dag stonden de onderwerpen groen, biodiversiteit, klimaatadaptatie en duurzame mobiliteit op de agenda. Al snel kwamen we erachter dat er veel gemeenschappelijke uitdagingen zijn in deze opgaves. Zowel fysiek als digitaal waren de collega’s van beide steden betrokken en ontstonden er kwalitatief inhoudelijk zeer mooie gesprekken.

Toekomstige samenwerkingen
Een toekomstig contact is nu vergemakkelijkt doordat we elkaar ontmoet en gesproken hebben. De eerste afspraken over toekomstige samenwerkingen zijn al gemaakt. We kijken uit naar een vervolg van onze kennisuitwisseling. Via deze weg een dankwoord van onze delegatie aan de gastheren in Bath: “Wij zijn zeer goed ontvangen door het Twinning Committee van Bath (BATA), special thanks to Liz Mills. We waren vereerd dat er voor ons een receptie was georganiseerd door de loco-burgemeester en de volgende dag een lunch met de burgemeester van Bath. Beide personen waren zeer betrokken en trots op de verbinding met de stad Alkmaar en de lange historie daarvan.”

 

Kaart Eli Prins van AlkmaardersopdeKaart digitaal in te zien

Wandelen door de stad Alkmaar is een hype. Er zijn steeds meer websites die speurtochten aanbieden in en rond Alkmaar. Ook AlkmaardersopdeKaart staat tussen die tochten met reeds 14 kaarten met daarin wandel -en fietstochten die zijn uitgebracht rond historische figuren in de gemeente Alkmaar in de afgelopen 10 jaar. In 2021 is de tiende editie gewijd aan Eli Prins, de grondlegger van de stedenband tussen Alkmaar en Bath. Deze kaart werd op 28 mei in De Vest gepresenteerd tijdens de viering van de 75-jarige ‘twinning’ in De Vest. Ter gelegenheid van deze viering werd ook het boek van Aletta Stevens over Eli Prins ‘Ontsnapping naar Bath’ gepresenteerd tijdens een live-verbinding.

De joodse Alkmaarder Prins ontkwam op 15 mei 1940 ternauwernood aan de Duitsers. In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog had hij al talloze Duitse joden geholpen naar Nederland te vluchten. Vanuit de Engelse stad Bath maakte hij zich op vele fronten verdienstelijk. Prins stond na de oorlog aan de wieg van de stedenband met Alkmaar. In 1995 overleed hij in zijn woonplaats Bath. In augustus is de deels in het Engels gestelde Kaart overhandigd aan de burgemeester van Bath.

AlkmaardersopdeKaart
Een divers samengestelde groep vrijwilligers maakt jaarlijks een of meerdere Kaarten. De onderwerpkeuze wordt vaak bepaald door de actualiteit. Op de Kaart zijn bezienswaardigheden aangegeven die met de hoofdpersoon of het onderwerp te maken hebben. Verder wordt een beschrijving gegeven van leven en werk van de hoofdrolspeler.
Eerder werden Kaarten gemaakt over Truitje Bosboom–Toussaint (2012), Cornelis Drebbel (2013), Jan Adriaanszoon Leeghwater (2015), Jan Wils (2016), Caesar van Everdingen (2016), Maria Tesselschade Roemers Visscher (2017), de Grote Kerk geschilderd door Salomon van Ruysdael (2018), Jan Boon (2018), 500 jaar Grote Kerk (2018), Gijsbert Fontein Verschuir (2019), herdenkingsmonumenten van de Tweede Wereldoorlog (2020) en het verhaal van de familie Ringers (2020). In 2022 is een Kaart uitgebracht over Willem Schermerhorn, minister-president, onderhandelaar en wetenschapper.

Adriaen Antonisz
De volgende kaart gaat over Adriaen Antonisz, deze zal volgens planning in februari 2023 uitkomen. De natuurkundige en landmeter die ervoor gezorgd heeft dat het bolwerk rond Alkmaar werd gebouwd en zodoende de Spaanse troepen een lastige tijd heeft bezorgd. Zijn standbeeld staat op Overstad bij de Ringersbrug. Om met de tijd mee te gaan wil AlkmaardersopdeKaart met de volgende kaart werken met QR-codes. Deze vormen een audio aanvulling op de kaart. s zijn gemaakt door het Regionaal Archief digitaal zijn gemaakt en dus door iedereen op zijn computer doorzoekbaar zijn. Alle kaarten van AlkmaardersopdeKaart staan nu op de website van het Regionaal Archief. Ze zijn allemaal doorzoekbaar en worden zo eeuwig bewaard.

    Lees hier de kaart over Eli Prins.jpg
Lees hier blz 2 van de kaart.jpg

 

PressTroyes

Artikel over jumelage in maandblad Press' Troyes

In het maandblad Press' Troyes verscheen deze maand een interessant artikel over de zes zustersteden van Troyes. Delegaties uit deze zes steden waren in september 3 dagen in Troyes en werden tijdens dit bezoek geïnterviewd over hun beweegredenen om zich in te zetten voor de jumelage.

Naast Dick Jan Braaij, voorzitter van het Alkmaars Uitwisselings Comité (AUC), waren dit de burgemeesters van Tournai (België), van Darmstadt (Duitsland), van Zielena Góra (Polen), van Chesterfield (UK) en van Brescia (Italië).

Dick Jan Braaij over de contacten met de zustersteden: “De uitwisselingen met de zustersteden vinden plaats op het gebied van onder meer sport, muziek, scouting en diverse beroepsgroepen. Ook zijn er veel uitwisselingen van leerlingen en studenten op verschillende niveaus. Daarnaast wil het AUC in de toekomst ook werken aan thema’s als duurzaamheid, klimaatverandering en opvang van vluchtelingen. De thema’s van de contacten met Troyes en ook met Darmstadt, zijn na bijna 65 jaar nog steeds actueel: het bewaren van de vrede, solidariteit, de Europese gedachte door bijvoorbeeld culturele uitwisselingen. Dit zijn precies de thema’s die op dit moment nog steeds actueel zijn."

Lees hier het artikel (blz. 16 tot en met 22): Artikel Jumelage in Press Troyes.pdf   

 

Interview met prijswinnaars Glossy 8OV 2021

Arjan en Susan Blok mochten in mei 2022 naar Bath. Zij hadden de derde prijs gewonnen van de Glossyquiz 2021: een reis voor twee personen naar Bath, aangeboden door het Alkmaars Uitwisselings Comité. Hun verslag stond al eerder op de website. Nu in de Glossy 8OV 2022 een interview met het echtpaar Blok.

Ook benieuwd wie de Glossyquiz 2022 wint en wie volgend jaar naar Darmstadt mag? Houd deze site in de gaten!

Interview prijswinnaars 2021.pdf


Radio-interview met Aletta Stevens over link Alkmaar-Bath

Onze stedenband met Bath werd onlangs in de schijnwerpers gezet toen Aletta Stevens, schrijfster van “The Remarkable Journey of Mr. Prins, werd geïnterviewd op Bath Radio. In het wekelijkse programma Bath Arts sprak Aletta met Mike Stevenson, of Mike on the Mic, over haar boeken, de geschiedenis van de stedenband tussen Alkmaar en Bath, het werk van het uitwisselings comité in Bath, het barrel organ en de rol van de Rotary Club van Bath bij de totstandkoming van de twinning.

De schrijfster, die van Nederlandse afkomst is, heeft een boek geschreven over de ontsnapping naar Bath van de Alkmaarse jood Eli Prins. Deze vlucht stond aan de basis van de link tussen Alkmaar en Bath. Tussendoor werd muziek gedraaid, gekozen door Aletta vanwege de Nederlands/Engelse.

Het interview is via deze link te beluisteren: www.mixcloud.com/bathradio/aletta-stevens-interview. Enjoy!


English version:

Our twinning association was put in the spotlight recently when BATA committee member, Aletta Stevens, author of ‘The Remarkable Journey of Mr Prins’, was interviewed on Bath Radio. In their weekly, one-hour Bath Arts slot, Aletta talked with Mike Stevenson, or Mike on the Mic, about her books, the history of the Bath-Alkmaar link, the work of our twinning association, the barrel organ and the role of the Rotary Club of Bath in forming the original link. In between they played music with a Dutch connection chosen by Aletta, including a piece with a Bath link and one with an Alkmaar link. You may well recognise the tunes, but may not realise at least two are Dutch in origin!
You can listen to this really engaging interview at any time via the following link: www.mixcloud.com/bathradio/aletta-stevens-interview. Enjoy!

Aletta Stevens tweede van links op de foto met het barrel organ, die aan de wieg stond van de vriendschap tussen beide steden.

 

Boeken uit Bath verrijken collectie bibliotheek

Op 11 oktober 2022  heeft Erna Winters, directeur ABC Huis (fusie Artiance en Bibliotheek Kennemerwaard) boeken uit Bath ontvangen van Dick Jan Braaij, voorzitter Alkmaars Uitwisselings Comité (AUC). In het voorjaar ontving het AUC een delegatie uit Bath in het kader van de 75-jarige stedenband tussen Alkmaar en Bath. De voorzitter van de zustervereniging nam als geschenk een aantal boeken over Bath mee met het verzoek om deze boeken aan de bibliotheek te schenken. Erna Winters wilde graag aan het verzoek voldoen om de boeken in de collectie op te nemen. En op deze manier meer bekendheid te geven aan de stad Bath. Erna Winters: ‘Deze bijzondere vriendschapsband tussen Alkmaar en Bath toont juist ook in deze tijd aan dat je over grenzen heen elkaar kunt helpen.’

Zusterstad Bath
De band met Bath is tijdens en vlak na de oorlog ontstaan doordat een Joodse Alkmaarse vluchteling, Eli Prins, in Bath terecht kwam. Met de plaatselijke rotaryclub zette hij zich in om geld in te zamelen voor de noodlijdende Alkmaarders. Naast kleding en voedsel is er destijds ook een collectie boeken aan de bibliotheek overhandigd. Deze boeken zijn niet meer beschikbaar in de collectie. De boeken die nu overhandigd zijn worden opgenomen in de collectie. Er kan zo meer bekendheid gegeven worden aan de stad Bath en haar zusterband met Alkmaar.

Rechts op de foto Erna Winters, directeur ABC Huis en links Dick jan Braaij, voorzitter Alkmaars UItwisselings Comité

 

 

Judoka's uit Troyes en regio Bath bij

Internationaal Alkmaars Judotoernooi
 

Na weken van voorbereiding vond op zondag 9 oktober 2022 het 33e Internationaal Alkmaars Judo Toernooi plaats in Sportcomplex Hoornse Vaart. Het is het grootste internationale sport-event in Alkmaar. Naast deelnemers uit o.a. Noorwegen, Zweden, Denemarken, Estland en Zwitserland was ook ditmaal wederom het team uit onze zusterstad Troyes aanwezig met een delegatie judoka’s. Ook speelde er een regionaal team uit de omgeving van de Engelse zusterstad Bath mee.

De competitie vond plaats voor jeugdleden uit de categorieën onder 15 jaar, onder 18 jaar en onder 21 jaar. Voor hun sport- en trainingservaring is het belangrijk dat ze kunnen judo-en met leeftijdgenoten uit diverse landen. Het evenement is gestart in 1988. Naast de trainingen en wedstrijden hebben de deelnemers ook deelgenomen aan excursies in de omgeving.

 

 

Alkmaarse in Darmstadt en Saanen voor International Youth Orchestra

De Alkmaarse Tika Nouwens van het Regionaal Jeugdorkest Artiance had van 7 tot 16 september de unieke kans om mee te doen aan het International Youth Orchestra Darmstadt. Dit is een orkest dat elk jaar in Darmstadt wordt geformeerd met jeugdige musici uit de zustersteden en met elkaar een aantal muziekstukken instudeert. Na het afsluitende concert gaat het orkest nog naar een andere zusterstad van Darmstadt om daar ook een concert te geven. Dit jaar ging het om Saanen in Zwitserland.

‘Dit was een geweldige ervaring, waar ik enorm van heb genoten. Ik logeerde in een gastgezin in Darmstadt, vlakbij de locatie van de repetities. Het gezin was erg gezellig en ik kon het zeer goed vinden met Theo, hun zoon die ook in het IJOD meespeelde. De repetitiedagen waren lang (4-6 uur), maar ik heb genoten van elke seconde. Iedereen was altijd zo vrolijk en de stukken die we speelden waren ook enorm leuk! In het midden van de repetitie hadden we een lunchpauze van 2 uur, in de kantine van de universiteit, waarbij we alles mochten uitkiezen van het lunchbuffet.’

Reis naar Zwitserland
‘Na het concert op zondag, vertrokken we de volgende dag met de bus naar Zwitserland. De reis was super gezellig, en daarnaast hadden we ook fantastische uitzichten toen we eenmaal in de Alpen waren. De jeugdherberg ligt in een prachtig dal en we mochten gebruik maken van alle faciliteiten, waaronder volleybalvelden, een minigolfbaan en een (verwarmd) buitenzwembad met uitzicht. We hebben daar gewandeld, stadjes bezocht en ontzettend genoten van de Zwitserse cultuur.’

Vrienden voor het leven
Tika besluit haar verslag met de veelzeggende opmerking: ‘Het meest bijzondere van deze reis vind ik toch wel de mensen. Iedereen was altijd enthousiast, vrolijk, zorgzaam en het was gewoon één grote familie. Ik kon echt mezelf zijn en het zorgde voor een fantastische sfeer. We hebben nog steeds contact met elkaar en we hebben wekelijks een videocall via Zoom. Ik heb echt vrienden gemaakt voor het leven.’

Foto's:

1- IJOD vlak na concert no.1
2- In een cirkel in Zwitserland
3- Zonsopgang
4- In een kaaskelder

 


PCC ontvangt leerlingen uit Darmstadt en Troyes

Van 26 tot 29 september was een groep van 24 leerlingen uit Darmstadt en Troyes op bezoek bij het PCC Alkmaar. Het doel van de uitwisseling is elkaar leren kennen. Niet alleen elkaar persoonlijk leren kennen maar ook de school en de cultuur. Door deze kennismaking kan begrip en samenwerking ontstaan. Samenwerking om te werken aan het thema duurzaamheid: 'Want de klimaatproblemen houden niet op bij de grens en alleen samen kunnen we een echte stap zetten. Ons doel is dat deze stappen meer ecologisch worden'.

De ecologische footprint geeft ons informatie over onze voetafdruk op deze aarde. Hoe groot is de ecologische footprint van de Duitsland, Frankrijk en Nederland? En hoe groot is de ecologische footprint van de drie samenwerkende scholen en van de participeren leerlingen? Wat kunnen we van elkaar leren en hoe kunnen we elkaar inspireren?

Ontvangst en symposium
De gehele week, waarbij de buitenlandse leerlingen verblijven bij de PCC-leerlingen, werken ze gezamenlijk aan projecten, aan bewustwording en aan het uitwisselen van ideeën op het gebied van duurzaamheid en klimaatverandering. De discussie in de raadzaal van het gemeentehuis in Alkmaar op woensdag 28 september vormde één van de hoogtepunten. Voorafgaand aan de discussie werde de groep leerlingen uit Darmstadt en Troyes samen met de Alkmaarse PCC-leerlingen ontvangen door wethouder Nicole Mulder. Daarna werd een symposium gehouden met als thema ‘No time to waste!’ Vijf stellingen waren er voorbereid, waar de leerlingen zich voor of tegen moeten uitspreken en vooral onderbouwen! 24 leerlingen van PCC Het Lyceum, 12 leerlingen van het Lycée Les Lombard uit Troyes en 12 leerlingen van het Georg Büchner Gymnasium uit Darmstadt konden ervaring opdoen met het spreken in het openbaar en dit in een politieke omgeving en in het Engels, dat deze week de voertaal is. Het project No Time To Waste daagt de leerlingen uit om mee te denken over het verkleinen van de ecologische voetdruk. De stellingen werden met verve verdedigd dan wel bestreden en ze vormen een belangrijke peiler voor het vormen van een mening binnen het project. Deze uitwisseling wordt verder voortgezet met een bezoek van 12 PCC-leerlingen aan Darmstadt in november en een bezoek van de overige 12 PCC-leerlingen aan Troyes in maart 2023.

Internationale samenwerking
In de afgelopen decennia heeft de internationale samenwerking tussen leerlingen van PCC Het Lyceum, het Lycée Les Lombards in Troyes en de Georg Buchner Gymnasium in Darmstadt al veel mooie resultaten opgeleverd. Een goed voorbeeld hiervan is het project Health. Een impressie van deze resultaten is te vinden op de site van het PCC.


Delegatie Alkmaars Uitwisselings Comité naar Troyes

Op uitnodiging van de Franse zusterstad Troyes bezocht een delegatie van het AUC deze prachtige historische stad en hoofdstad van de Champagnestreek van 15 tot 17 september. Om na twee jaar de banden weer eens aan te halen werden de steden Chesterfield (GB), Darmstadt (D), Brescia (I), Tournai (B) en Zielona Gora (PL) uitgenodigd voor een intensief maar zeer leerzaam en inspirerend programma en dito contacten.

Na aankomst op donderdagmiddag vond er ‘s avonds een officieel welkom door de burgemeester plaats op het gemeentehuis met diverse toespraken en het uitwisselen van cadeaus. Daarna volgde een gala-diner waarbij er contacten konden worden gelegd met diverse organisaties uit Troyes, waaronder de plaatselijke VVV en de lokale judobond. Die laatste komt begin oktober met een aantal judoka’s naar Alkmaar voor een internationaal toernooi in onze stad.

Champagnestreek
Op vrijdagmorgen ontbeten de aanwezige burgemeesters van de zustersteden tezamen, waarna alle delegatieleden werden meegenomen voor een leerzame stadswandeling door het Middeleeuwse centrum. Daarna vertrok de bus naar Montgueux, het champagnegebied ten westen van Troyes, waar champagne werd geproefd in de wijngaard. Dat werd gevolgd door een lunch en een rondleiding door de productiehallen van het Champagnehuis Jaillant & Co, waar het productieproces van de wereldberoemde ‘bubbels’ werd uitgelegd.
Deze dag werd ook de 20-ste verjaardag gevierd van de Médiathèque Jacques-Chirac in Troyes. Deze bibliotheek heeft o.a. 1700 Middeleeuwse perkamenten manuscripten in haar beheer. De delegatieleden werden er met alle égards ontvangen door de burgemeester van Troyes en door een van de dochters van oud-president Chirac. Onder het toeziend oog van diverse camera’s werden er toespraken gehouden. De middag werd afgesloten met een verrassende workshop aangaande het combineren van champagne met pure chocolade. De smaakpapillen kregen het nodige over zich heen en er werd volop genoten van deze bijzondere combinatie. Op zaterdagmorgen was er bij mooi nazomerweer nog de mogelijkheid om de stad op eigen gelegenheid te bezoeken, waarna de treinreis richting Alkmaar weer werd ondernomen en nieuwe ideeën voor uitwisselingen werden besproken.

De lokale krant L'EST ECLAIR publiceerde een uitgebreid verslag over dit bezoek.

.  


Alkmaarse atleten presteren goed tijdens minimarathon in Tata

Van 4 tot 8 augustus was een groepje hardlopers van Hylas in het Hongaarse Tata voor de minimarathon. Vanwege de hitte in Hongarije wordt de wedstrijd van 7 augustus uitgesteld van 12.00 uur naar 16.00 uur. Om vast te acclimatiseren worden diverse uitstapjes gemaakt onder meer naar een kasteel, een "trail” door het bos over vlonders en een etentje met de burgemeester van Tata.

Minimarathon
Op de dag van de minimarathon nam de temperatuur af van 36 naar 33. Het evenement werd weer druk bezocht: langs de hele route stonden mensen te klappen. Er kwamen steeds meer stukjes met schaduw waardoor het bij momenten best wel uit te houden was. Na een stijl stuk omhoog stonden langs de route gezinnen voor hun huis water aan uit te delen voor alle renners. Bij de finish werden de herinneringsmedailles uitgedeeld door de kinderen van Tata. De winnaar van de 21 km was Tim Tesselaar van Hylas. Na de prijsuitreiking kregen de deelnemers tegoedbonnen om te gaan eten en drinken op het "fish and winefestival". Dank aan Tata voor de gastvrijheid en dank aan het AUC voor de bijdrage om dit mogelijke maken.


Alkmaarse delegatie naar Bath voor slaan van gong

Van 29 augustus t/m 1 september bracht een delegatie van het bestuur van het AUC een werkbezoek aan Bath. Dit bezoek stond in het teken van de 75-jarige jumelage tussen Alkmaar en Bath, dat eind mei al in Alkmaar was gevierd. De delegatie was er te gast van de Bath-Alkmaar Twinning Association (BATA) en was aanwezig bij het slaan van de Alkmaar-gong. Deze gong werd op 31 augustus 1947 aan de gemeente Bath geschonken door de gemeente Alkmaar als dank voor het barrel organ, waarmee aan het eind van WO II geld en kleding werd ingezameld voor de Alkmaarse bevolking. Het kleine straatorgeltje staat na een restauratie in Bath weer in het Alkmaarse stadhuis.

Na een bezoek aan de Romeinse baden o.l.v. Ruth Malloy van BATA op dinsdag en een rondleiding in Bath door Maeve Hamilton- Hercod en Hetty de Rooij (eveneens BATA leden) op woensdagochtend vond in de Guildhall het officiële gedeelte van dit bezoek plaats. Allereerst werd de fototentoonstelling van de fotoclubs Bath en Alkmaar geopend door Mayor Rob Appleyard na een inleiding door medeorganisator Geert ten Dam. Vervolgens begaf het gezelschap zich naar de ruimte waar de Alkmaar-gong staat opgesteld.

Traditie in ere hersteld
In een korte toespraak van Dick Jan Braaij, voorzitter van het AUC, werd toegelicht dat een traditie in ere werd hersteld door op 31 augustus (Koninginnedag in WO II: de verjaardag van koningin Wilhelmina) de gong weer jaarlijks op deze datum te laten klinken. Oud-burgemeester Will Sandry, die zich had ingezet voor de restauratie van barrel organ en gong, volbracht deze taak vol overtuiging. Daarna was er nog een gezellig samenzijn in de Mayor’s Parlour alwaar Anthony Martin, bestuursadviseur van de burgemeester, uitleg gaf over de ons omringende schilderijen en andere kunstwerken. De dag werd afgesloten in de Rising Sun Pub, die één keer per maand wordt omgedoopt tot Pop-Up Alkmaar Café en waar die avond veel leden van BATA (Bath-Alkmaar Twinning Association) bij elkaar kwamen om de dag na te bespreken en plannen te maken voor nieuwe uitwisselingen.


Afsluiting pop-up museum over Truus Wijsmuller en Eli Prins

Medio september vond de afsluiting plaats van het pop-up museum over Truus Wijsmuller-Meier en Eli Prins in het oude Oilily-gebouw. In dit museum aan het Waagplein werd in woord en beeld het leven getoond van Truus Wijsmuller, de vrouw die 10.000 kinderen uit de handen van de nazi’s heeft gered. Het Alkmaars Uitwisselings Comité had in dit pop-up museum een expositie ingericht over het leven van Eli Prins, de grondlegger van de contacten tussen Alkmaar en Bath in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog.

Veel Alkmaarders, regiogenoten en kaasmarktbezoekers hebben het museum bezocht om meer te weten te komen over beide oorlogshelden. Daarnaast konden zij via foto’s van fotografen uit de zustersteden kennis nemen van de Alkmaarse zustersteden.

Tijdens de afsluitende borrel voor de vrijwilligers van het museum heeft John Ibink, penningmeester van de Stichting Truus Wijsmuller, alle aanwezigen en vooral de vrijwilligers bedankt voor hun medewerking. Ook Dick Jan Braaij, voorzitter van het Alkmaars Uitwisselings Comité, heeft het woord gevoerd en de stichting ervoor bedankt voor de prettige samenwerking. Hij sprak de hoop uit dat ook in de toekomst de samenwerking voortgezet kan worden.
Meer info: www. tantetruusishier.nl

 

Warm welkom bij terugkomst Barrel Organ in stadhuis Alkmaar

Het Barrel Organ, het straatorgeltje waarmee tijdens de Tweede Wereldoorlog in Bath geld en goederen werden opgehaald voor de Alkmaarders, is officieel teruggekeerd in het stadhuis van Alkmaar. Burgemeester Anja Schouten toostte op donderdag 11 augustus op de officiële terugkomst van orgeltje in het gemeentehuis. Zij deed dit in het bijzijn van bestuursleden van de Rotary Club Alkmaar, dirigent Otto de Jong, leden van de Projectgroep Bathweek 2022, de heer Jaap Schuurman van Stad Alkmaar, betrokkenen vanuit de gemeente Alkmaar en een aantal bestuursleden van het Alkmaars Uitwisselings Comité (AUC).

De gemeente Bath heeft het orgeltje na de oorlog cadeau gedaan aan de gemeente Alkmaar. In 2019 bleek echter dat het orgeltje, The Grand Old Little Lady, zoals ze in Engeland wordt genoemd, nodig gerestaureerd diende te worden. De firma Stad Alkmaar heeft het orgeltje naar Bath vervoerd. Daar werd ze volledig gerestaureerd, waardoor ze nu weer klinkt zoals 75 jaar geleden. Op 21 mei speelde het orgeltje – precies op tijd weer terug gekomen in Alkmaar - samen met het Artiance Jeugdorkest onder leiding van Otto de Jong tijdens een benefietconcert. Dit concert, georganiseerd door de Rotary Club Alkmaar, heeft € 10.000,- opgebracht voor de Voedselbank Alkmaar.

Medemenselijkheid
Burgemeester Anja Schouten ziet het orgeltje als een praatstuk. Het geeft passerende bezoekers, zoals zakelijke bezoekers maar bijvoorbeeld ook bezoekers tijdens Open Monumentendag, aanleiding voor vragen en een goed gesprek. Het is ook een beeld van medemenselijkheid want het lot bepaalt immers wie er hulp mag geven en wie er hulp nodig heeft. Kijk ook nu naar: wéér een oorlog. Het orgeltje staat tussen twee plaquettes van steden die de stad Alkmaar bedanken voor háár hulp aan anderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De burgemeester bedankte iedereen, die het orgeltje een warm hart toedraagt en hoopt nog lang van de Grand Old Little Lady te mogen genieten.Jongeren van Randers Budosporten naar Bath

Het judoseizoen 2021-2022 werd door een aantal judoka’s van Randers Budosporten afgesloten in het Engelse Bath. Het eerste weekend van de vakantie werd in de Alkmaarse zusterstad de International Western Area Open gehouden met aansluitend een trainingsstage op de Bath University. Een mooie gelegenheid om de vriendschappelijke banden weer aan te halen en een nieuwe groep judoka’s kennis te laten maken met deze prachtige stad en het Engelse gezinsleven.

De week voorafgaand aan de trip hadden de judoka’s, hun ouders en de gastgezinnen al kennis gemaakt met elkaar via een groepsapp. Uit alles bleek dat de judoka’s zeer welkom waren. Ondanks de horrorverhalen over de wachtrijen op Schiphol verliep de reis naar Bristol voorspoedig. Hier werden de judoka’s opgehaald door de gastgezinnen, waarna ze ’s middags ook de eerste kennismaking hadden met de stad Bath. In de groepsapp van de judoka’s kwamen al snel de eerste berichten over hoe geweldig het was in de gastgezinnen.

Trainingsstage
Op zaterdag stond het toernooi gepland. De resultaten wisselden, maar uiteraard waren er weer genoeg punten om mee te nemen naar de trainingen van de volgende dagen. Daarbij was het voor allen de eerste wedstrijd in het buitenland, ook weer een ervaring op zich. Zondag stonden er twee trainingen van twee uur in de planning. Toevallig voor deze groep ook de eerste kennismaking met het begrip trainingsstage (trainingen bestaand uit enkel het judoën van wedstrijden tegen en met andere judoka’s). Deze trainingen zijn leerzamer voor de judoka’s dan het toernooi en ze kregen zelfs de kans te sparren met een aantal Olympiërs. Tussen de trainingen door werd het stadscentrum nog een laatste keer bezocht voor wat souvenirs voor thuis en wat foto’s voor het thuisfront. Vol spierpijn werd ook de laatste training op maandagochtend volbracht, alvorens er weer teruggekeerd diende te worden naar Nederland.

Vriendschappen voor het leven
Op de terugweg en thuis hadden niet de verhalen over de zware trainingsinspanningen de overhand, maar alle gezellige en hilarische momenten beleefd met de gastgezinnen. Een van de gezinnen zal in oktober Alkmaar bezoeken en als het goed is komen beide gastgezinnen naar Nederland als Randers een uitwisselingstoernooi zal organiseren met de clubs van de zustersteden. Al met al weer een zeer geslaagd weekend met nieuwe vriendschappen en herinneringen voor het leven.

Delegatie Uitwisselings Comité bij Bergama Internationaal Festival

Een delegatie van het Alkmaars Uitwisselings Comité was eind juni op bezoek bij de collega’s in de Turkse zusterstad Bergama. Hier, in het oude Pergamon, werd het 86e Internationaal Festival georganiseerd. Naast de opgravingen uit de oudheid is Bergama internationaal befaamd om zijn cultuurfestival ieder jaar in juni, waar vooraanstaande artiesten optreden maar waarin ook recht wordt gedaan aan de eigen Bergamese cultuur en cultuurgeschiedenis.

Tijdens het bezoek zijn veel nieuwe contacten gelegd en reeds bestaande contacten zijn vernieuwd. Dit laatste was nodig omdat de bezoeken over en weer stil lagen vanwege de lockdown. Zo zijn er plannen het uitwisselingsproject tussen het gymnasium van Bergama en het Murmellius Gymnasium weer nieuw leven in te blazen. Daarnaast is een bezoek gebracht aan het bestuur van de basisscholen in Bergama om een contacten tussen leerkrachten tot stand te brengen. Vanuit de Europese Unie zijn er veel mogelijkheden voor subsidiering van deze contacten om de internationalisering op scholen te bevorderen.AUC naar Darmstadt voor internationale conferentie

Van 9 tot en met 12 juli nam een delegatie van het AUC deel aan de Europese Week in haar zusterstad Darmstadt. Het zwaartepunt van dit bezoek lag bij een internationale conferentie aangaande de vraag hoe de huidige crises impact hebben op internationale gemeentelijke samenwerking en het gezamenlijk zoeken naar oplossingen. Darmstadt heeft 16 zustersteden en daarvan hadden er 10 hun burgemeester, een wethouder of een raadslid afgevaardigd.

Zwaartepunt in de bespreking waren zowel de Oekraïnecrisis als de klimaatverandering. Aangaande de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne had b.v. Darmstadt al voor 1 miljoen Euro aan hulpgoederen naar haar Oekraïense zusterstad Ushgorod gestuurd. De burgemeester van Ushgorod had speciaal toestemming gekregen om zijn stad en land voor deze conferentie voor 3 dagen te mogen verlaten. Door de diverse zustersteden van Darmstadt werden voorbeelden aangedragen van geïntensiveerde samenwerking op dit gebied met hún Oekraïense zustersteden.

Kennisuitwisseling
Burgemeester Partsch van Darmstadt blijkt een bevlogen spreker en een groot aanhanger van het Europese democratische gedachtengoed. Hij onderstreepte het grote belang van zusterstedenbanden die onafhankelijk zijn van de nationale regeringen. Het feit dat er binnen de Oekraïne-oorlog regelmatig burgemeesters op TV komen geeft ook het toenemende belang van de steden aan. Hij zei dat crises elkaar op zullen blijven volgen maar dat de klimaatcrisis, die in feite al begonnen is, globaal gezien voor nog meer ellende zal zorgen. Ook daarover werden goede voorbeelden genoemd die steden al hebben ingezet. De belangrijkste conclusie van dit alles is, dat toch juist de steden hierin, gezamenlijk met hun inwoners en met hun zustersteden, thema-gericht kunnen optrekken. Zustersteden kunnen van elkaar leren, kunnen elkaar informeren, ondersteunen en thema-gericht met elkaar in gesprek gaan en blijven. De drempel ligt lager dus contacten kunnen sneller worden gelegd.

Mathildenhöhe en Grenzgang
Om Darmstadt verder beter te leren kennen werden alle delegaties uitgenodigd om deel te nemen aan een stadswandeling naar o.a. de Mathildenhöhe (dat een Unesco World Heritage Site is), een Oecumenische dienst in de St. Ludwigkerk en aan de jaarlijkse Grenzgang, een drie uur durende wandeling door prachtig bosgebied, waar ook marktkraampjes van diverse zustersteden voor een hapje en een drankje zorgden. Zaterdagmiddag werd er een markt geopend met kraampjes van de vele minderheden die in Darmstadt wonen. Op deze manier krijgen zij een gezicht, niet alleen door middel van eten en drinken maar ook door het tonen van de vele (gezamenlijke) activiteiten, verenigingen en initiatieven die ondernomen worden waardoor er volop op diverse gebieden wordt deelgenomen aan de maatschappij.

Model Spoorclub Alkmaar op bezoek bij Eisenbahnmuseum Darmstadt

Eind mei (25 mei tot en met 30 mei) was een delegatie van de Model Spoorclub Alkmaar (MSA) op bezoek bij het Eisenbahnmuseum Darmstadt/Kranichstein. Het was het 15e bezoek aan de Duitse vrienden om deel te nemen aan de Bahnwelttagen rond Hemelvaart met een modelbaan. Ter gelegenheid van het 15e bezoek aan Darmstadt had voorzitter Bob de Mon een olieverfschilderij van de locomotief Feurliche Elias gemaakt met daarin Armin Schmidt, de man die in 2006 het initiatief nam tot deze uitwisseling.

Als tegenpresent kregen MSA van het museumbestuur een authentiek messing nummerschild van een zeer bekende Hollandse diesellocomotief, namelijk de 2206. Dit type locomotief reed dit keer ook op de door MSA meegebrachte modelbaan, bestaande een deel van de baan van de Museum Stoomtram Hoorn/Medemblik met daarop de toepasselijke treinen en gebouwen. Hiervoor was veel belangstelling! De Alkmaarders werden ondergebracht in een eigen slaapwagen, die op het emplacement stond opgesteld. Ook in september is een delegatie van MSA bij het jaarlijkse Dampflokfest aanwezig en er zijn afspraken gemaakt over een tegenbezoek aan Alkmaar.


  

Bezoek Kennemerpoort aan pop-up museum over Truus Wijsmuller en Eli Prins

Op 2 juni jl. bezocht juf Mette met de kinderen van klas 6B van OBS De Kennemerpoort het pop-up museum in de voormalige Oilily-winkel aan het Waagplein. De groep werd in 2-en verdeeld zodat alle kinderen voldoende aandacht konden krijgen en vragen konden stellen in zowel het Truus Wijsmuller deel van het museum als in het AUC-deel. De meeste kinderen bleken woonachtig in het centrum van de stad, waardoor velen van hen de Bierkade kenden en waarschijnlijk een volgende keer met meer belangstelling langs het huis van Eli Prins zullen lopen.

De leerlingen bleken geïnteresseerde toehoorders van het verhaal van de ontsnapping naar Bath door Eli Prins en wilden graag luisteren naar de video, die aan de hand van foto’s over dit verhaal is gemaakt. Onder het genot van glaasjes limonade werden de vragenlijsten over Truus Wijsmuller serieus ingevuld. Zoals juf Mette in het gastenboek schreef: ‘Een verhaal dat verteld moet worden!’

Het pop up museum nodigt overige scholen ook van harte uit om een bezoek te brengen. Meer info: https://tantetruusishier.nl  


BATH BARREL ORGAN HOOFDROL IN BENEFIETCONCERT

Het Bath Barrel Organ is terug in Alkmaar. Klein, mooi en symbool van onze vriendschapsband. Het benefietconcert Victory Circle of Music, georganiseerd door Rotaryclub Alkmaar, met een keur aan artiesten, BigBand Miss Jones én het Regionaal Jeugd Orkest Artiance o.l.v. Otto de Jong had een opbrengst van
€ 10.000,- voor de Voedselbank Alkmaar. Hiermee is de cirkel weer rond!
Dank aan Stad Alkmaar voor het zorgvuldige transport naar Engeland voor de restauratie van het straatorgeltje!
                                                 ONTHULLING GEDENKSTEEN 75 JAAR TWINNING

Afgelopen zaterdag heeft Alkmaars burgemeester Anja Schouten een gedenksteen onthuld bij de Bathbrug. Zij deed dit samen met Chris Davies, voormalig voorzitter van de Rotary Club Bath en voorzitter van de Bath Alkmaar Twinning Association. De steen herinnert aan het ontstaan van de stedenband tussen Alkmaar en Bath, die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog is ontstaan. De onthulling van de steen zou eigenlijk twee jaar geleden plaatsvinden, maar vanwege de pandemie is dit twee jaar uitgesteld. Ook een delegatie van de Bath-Alkmaar Twinning Association was bij de plechtigheid aanwezig evenals een delegatie van de Rotary Club Bath. Na de onthulling van de plaquette, ontworpen door Haker Natuursteenbedrijf BV, heeft de heer Van Dam senior een door hem gemaakte aquarel van de Bathbrug overhandigd aan Anja Schouten en Chris Davies.

Bezoek Bath-Alkmaar Twinning Association
De leden van de Bath-Alkmaar Twinning Association waren op bezoek in Alkmaar ter gelegenheid van de 75-jarige stedenband tussen Alkmaar en Bath. De delegatie was hier op uitnodiging van het Alkmaars Uitwisselings Comité. Uiteraard brachten zij een bezoek aan het Pop-up Museum over Truus Wijsmuller-Meijer en Eli Prins, die samen met de Rotary Club Bath zorgde voor het contact tussen beide steden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De delegatie had ook een Round Table met ambtenaren van de vakgroep Duurzaamheid van de gemeente Alkmaar waarbij gesproken is over de duurzaamheidsprojecten in beide steden, zoals vergroeningsprojecten, klimaatadaptatie en transport.

Bezoek Rotary Club Bath
Ook een delegatie van de Rotary Club Bath was afgelopen weekend op bezoek in Alkmaar. De 14 Rotarians waren te gast bij de Rotary Club Alkmaar. Beide organisaties stonden aan de wieg van de stedenband in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast vierde de Rotary Club Alkmaar haar 90-jarig jubileum met een benefietconcert Victory Circle of Life in de Grote Sint Laurenskerk op zaterdag 21 mei met diverse artiesten en een optreden van het Barrel Organ samen met het Alkmaars Regionaal Jeugdorkest Artiance. Tijdens het concert is een cheque van € 10.000,- uitgereikt aan de voorzitter van de Voedselbank Alkmaar.

Oudste stedenband van Europa
De stedenband tussen Alkmaar en Bath is de oudste van Europa. Door velen is er dit weekend bij stilgestaan dat het nog steeds zeer actueel is dat mensen zich voor elkaar inzetten en dan laat de band tussen onze steden zien hoe belangrijk en duurzaam dat kan zijn.


Bath Week 75 years of twinning

Komende week zijn er diverse activiteiten georganiseerd vanwege 75 jaar twinning Alkmaar – Bath. Sinds woensdag 11 mei is het gerestaureerde ‘barrel organ’ weer terug in Alkmaar. Het gaat hierbij om het straatorgeltje waarmee in Bath geld werd ingezameld voor de Alkmaarse bevolking tijdens het laatste oorlogsjaar. Het barrel organ verblijft tot en met zaterdag 21 mei in de Grote Sint Laurenskerk en is hier te bezichtigen tot in ieder geval het concert Victory Circle of Life op zaterdag 21 mei, waarin het orgeltje een hoofdrol speelt.

Pop-up Museum Truus Wijsmuller-Meijer
Vrijdag 13 mei om 11.15 uur wordt in het voormalige Oilily-pand aan het Waagplein een tentoonstelling over het leven van Truus Wijsmuller-Meijer geopend. Hier wordt het bijzondere verhaal verteld over deze in Alkmaar geboren en getogen vrouw, die 10.000 kinderen het leven redde uit handen van de nazi’s. Voor Truus werd twee jaar geleden een fraai beeld onthuld op de Gewelfde Stenenbrug. Een tweede deel van de expositie zoomt in op de relatie tussen Alkmaar en Bath, de Engelse stad die zoveel betekende voor Alkmaar vlak na de oorlog, met voedsel- en kledinghulp. De vriendschapsband tussen onze steden bestaat al 77 jaar. Alkmaarder Eli Prins, die naar Engeland vluchtte en in Bath terecht kwam, zorgde ervoor, dat de bevolking van Bath zich het lot van de Alkmaarders aantrok. Twee beroemde Alkmaarders dus, die onze band met Engeland vertegenwoordigen: Truus, die de vluchtelingen-kinderen naar Engeland liet ontsnappen; Eli Prins, die in Engeland overlevingspakketten voor Alkmaar organiseerde. De expositie is te zien van donderdag tot en met zondag van 12.00 – 17.00 uur; vrijdags van 11.00 – 17.00 uur tot eind juni. Foto’s, teksten en films vertellen de beide verhalen. Klassen en groepen kunnen een eigen tijdstip reserveren en desgewenst een inleiding krijgen (op aanvraag via tantetruusishier@gmail.com.

Bezoek Bath-Alkmaar Twinning Association
Ter gelegenheid van de 75-jarige stedenband tussen Alkmaar en Bath brengt een delegatie van de Bath-Alkmaar Twinning Association een bezoek aan het Alkmaars Uitwisselings Comité van 19 tot en met 22 mei. Het 75-jarige jubileum is vanwege corona uitgesteld naar dit jaar. Uiteraard brengt de delegatie een bezoek aan het Pop-up Museum Truus Wijsmuller-Meijer. De delegatie is bovendien ook aanwezig bij het concert Circle of Life op zaterdag 21 mei in de Grote Sint Laurenskerk.

Bezoek Rotary Club Bath
In dezelfde periode brengt de Rotary Club Bath een bezoek aan Alkmaar. De 14 Rotarians zijn te gast bij de Rotary Club Alkmaar. Beide organisaties stonden aan de wieg van de stedenband in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast viert de Rotary Club Alkmaar haar 90-jarig jubileum met een benefietconcert in de Grote Sint Laurenskerk op zaterdag 21 mei met diverse artiesten en een optreden van het Barrel Organ samen met het Alkmaars Regionaal Jeugdorkest Artiance. De opbrengst van dit concert is voor de Voedselbank. Er zijn nog kaarten te bestellen voor dit prachtige concert via deze link van de Grote Kerk.

  

 

PRIJSWINNAARS VAN PUZZEL VAN 8 OCTOBER VEREENIGING NAAR BATH

De afgelopen dagen brachten de prijswinnaars van de puzzel van de 8 October Vereeniging een bezoek aan Bath. Zij werden ontvangen door de burgemeester van Bath en rondgeleid door leden van de Bath-Alkmaar Twinning Association (BATA). Gezien hun enthousiaste reacties was het bezoek zeer geslaagd!

  


BARREL ORGAN BATH TE BEWONDEREN IN GROTE KERK OP 21 MEI

Het beroemde inmiddels herstelde straatorgeltje van Bath komt terug naar Alkmaar. Tijdens de Victory Circle of Music op zaterdag 21 mei is het te bewonderen in de Grote Sint Laurenskerk. Een muzikaal spektakel à la de beroemde Night of the Proms. De opbrengst is bestemd voor de Voedselbank. Kaarten à € 25,- zijn verkrijgbaar via www.grotekerk-alkmaar.nl  

  ROEIERS UIT BATH IN ALKMAAR VOOR ROEIWEDSTRIJD  

Afgelopen weekend waren roeiers uit Alkmaars zusterstad Bath in Alkmaar op bezoek bij de ARZV om deel te nemen aan de AA-race op zondag 24 april. De roeiwedstrijd vond plaats op het Kanaal Omval-Kolhorn, dus het traject tussen de Broekhornbrug (bij Broek op Langedijk) en de Nollenbrug.

De AA-Race is een jaarlijkse roeiwedstrijd over 4 kilometer rondom Alkmaar. De wedstrijd wordt gevaren in meerdere heats, de eerste start om 11.00 uur. Voor de jeugd is er een speciale jeugdheat over 2,3 kilometer. Prachtig roeiwater met fietspad langs het hele parcours. Rond 16.00 uur komt burgemeester Anja Schouten om de prijzen uit te reiken. Na afloop is er een gezellige barbecue voor alle deelnemers.

Stadswandeling
De ARZV onderhoudt nauwe banden met de Bath Minerva Rowing Club. Na de onderbreking van twee jaar vanwege corona kan het jaarlijkse evenement dit jaar weer plaatsvinden. De ARZV organiseert voor de Engelse gasten op zaterdag 23 april een stadswandeling. De stadswandeling start met een rondleiding door de Molen van Piet, hoe Alkmaars wil je het hebben!

75-jarige stedenband   
Deze uitwisseling vormt tevens de eerste uitwisseling van het jubileumprogramma met Bath, de stedenband die ontstond in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Het 75-jarige jubileum is vanwege corona uitgesteld naar dit jaar. Het programma start op 11 mei met de terugkeer van het gerestaureerde ‘barrel organ’, het straatorgeltje waarmee in Bath geld werd ingezameld voor de Alkmaarse bevolking. Het hoogtepunt van het jubileum is in het weekend van 19 tot 22 mei aanstaande met het bezoek van een delegatie van de Bath – Alkmaar Twinning Association (BATA).


BATH BARREL ORGAN TERUG NAAR ALKMAAR  

Het gerestaureerde Barrel Organ staat klaar om weer van Bath naar Alkmaar vervoerd te worden. Het orgeltje dat in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog werd ingezet om geld in te zamelen voor verarmde inwoners van Alkmaar, stond jarenlang in de hal van ons stadhuis maar is nu in Bath gerestaureerd en komt begin mei weer terug naar Alkmaar.

Afgelopen donderdag heeft de Bath-Alkmaar Twinning Association in het stadhuis van Bath een farewell party georganiseerd voor het Barrel Organ. Ook is stilgestaan bij de 75-jarige vriendschapsband tussen beide steden.

Concert voor de Voedselbank
Zaterdag 21 mei staat het orgeltje centraal tijdens het benefietconcert ‘Circle of Music’ in de Grote Sint Laurenskerk. Diverse artiesten treden op, waaronder Big Band Miss Jones, sopraan Karin ten Cate en singer/songwriter Elise Mannah en ons eigen Regionaal jeugdorkest Artiance onder leiding van dirigent Otto de Jong. De opbrengst van dit speciale concert is voor de Voedselbank. Zo is de cirkel weer rond. Kaarten voor het concert kosten € 25,- en zijn te bestellen via www.grotekerk-alkmaar.nlPANEEL VAN HET GROTE RAAM VOOR ALKMAARSE ZUSTEDEN

  1. Op zondagmiddag 27 februari was het AUC-bestuur aanwezig bij een bijzondere bijeenkomst in de Grote Kerk in Alkmaar. Het AUC heeft - mede namens de 5 zustersteden van Alkmaar - een paneel gesponsord in Het Grote Raam.

  2. Kunstenares Fiona Tan, die het spectaculaire nieuwe raam heeft ontworpen, gaf een toelichting op het hele proces van inspiratie opdoen bij diverse kathedralen in Europa, op het ontwerp zelf en op het productieproces.

  3. Het ‘Licht van de Vrijheid’ zoals Het Grote Raam gaat heten, zal 7 oktober 2023 officieel worden onthuld.

Op zaterdag 12 februari vond in het IJkgebouw in Alkmaar de feestelijke prijsuitreiking plaats van de prijsvraag uit het 8 October Magazine van de 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet. De drie prijswinnaars waren van tevoren niet op de hoogte gesteld welke prijs zij hadden gewonnen: de gouden damesring met briljant van Piet Peperkamp, de glossy fotoshoot van Natasja van der Woude of de reis voor twee personen naar Bath. Het Alkmaars Uitwisselings Comité was medesponsor van deze laatstgenoemde prijs. Op de foto's reikt voorzitter van het AUC Dick Jan Braaij de prijs uit aan de gelukkige prijswinnaar Arjan Blok, die samen met zijn echtgenote Susan Blok-Evers een reisje naar Bath mag maken. Wij wensen hen daar een prettig verblijf toe. Verder danken wij de 8 October Vereeniging voor de prettige samenwerking.

https://bath-alkmaar.org.uk/   

  

Nieuwe plannen voor 2022

Ondanks alle onzekerheden zijn de eerste plannen voor het nieuwe jaar binnen. De viering van 75 jaar stedenband met
Bath werd 28 mei (digitaal) gevierd, zie: https://www.youtube.com/watch?v=uyNcK7lt9wM

Ook dit jaar willen wij nog aandacht besteden aan dit jubileum. In het weekend van 20 mei 2022 organiseert de
Rotary Alkmaar een concert samen met het Regionaal Jeugdorkest Artiance en met het gerestaureerde orgeltje.
Dit orgeltje speelde in Bath, aan het einde van WOII, een grote rol bij het inzamelen van geld en goederen ten
behoeve van de Alkmaarse bevolking. Het orgeltje is in 2021 in Bath gerestaureerd en zal in april weer in
Alkmaar arriveren. Ook de Rotary Club Bath is hierbij uitgenodigd. Naast het gezamenlijke concert zijn er ook
fototentoonstellingen van fotoclubs uit Bath en Alkmaar.

Een ander hoogtepunt is rond 31 augustus 2022, de datum waarop in 1946 de Alkmaar gong aan Bath is overhandigd.
Zowel in Bath als in Alkmaar zijn er dan uitwisselingsbezoeken.

Wilt u met uw vereniging of organisatie ook deel uitmaken van dit programma of iets organiseren met een van de
andere zustersteden en een beroep doen op een bijdrage, stuur dan een mail naar info@alkmaarauc.nl.

Interview met Dick Jan Braaij, voorzitter van het AUC, over de uitwisselingen

met de zustersteden in de Glossy 8OV van de 8 October Vereeniging.

Ontsnapping naar Bath

In de vroege uren van 15 mei 1940 sprong de Joodse Alkmaarder Eli Prins letterlijk op de allerlaatste boot die uit IJmuiden naar Engeland vertrok. Na een avontuurlijke tocht met interessante reisgenoten kwam hij terecht in Bath, waar hij zich aansloot bij de luchtbeschermingsdienst en twee zware Duitse bombardementen meemaakte. Hij werkte ook voor de Nederlandse regering in ballingschap in Londen en ontmoette koningin Wilhelmina. Na de oorlog trouwde hij met een Engelse en bleef hij in Bath wonen.

In 1945 gaf hij in zijn nieuwe woonplaats de aanzet tot een grote inzamelingsactie voor zijn door de hongerwinter geteisterde geboortestad. Hieruit kwam een officiële vriendschapsband tussen beide steden voort, vermoedelijk de eerste ter wereld, die nog altijd bestaat.

Auteur Aletta Stevens groeide op in Rotterdam en woont in Engeland. Ze werkt als vertaler en schrijver, en is lid van de Bath-Alkmaar Twinning Association. Eerder verscheen van haar hand Het tweede schot – Een familieverhaal uit bezet Friesland.

Scandinavist en ervaren boekvertaler Geri de Boer voelt zich al bijna veertig jaar Alkmaarse en ging op talrijke uitwisselingsbezoeken naar Bath.

Verschijningsdatum: 28 mei 2021. Uitgegeven met steun van het Alkmaars Uitwisselings Comité (AUC) en Geri de Boer Vertalingen. Paperback: 272 pagina's met zwart-wit foto's en kaarten, voorwoord, tekstnoten, bronnenlijst en register. Verkrijgbaar in de boekhandel, website van Bornmeer/Noordboek, bol.com en amazon.nl.

De schrijfster is beschikbaar voor interviews en is hiervoor bereikbaar via www.alettastevens.co.uk

75 jaar stedenband Bath Alkmaar!

De stedenband tussen Alkmaar en de Engelse stad Bath bestaat 75 jaar. Om deze verjaardag te markeren vindt op vrijdag 28 mei 2021 een bijeenkomst plaats in Theater de Vest. De film van deze bijeenkomst is hier te bekijken.

Het ontstaan van de stedenband, geïnitieerd door de naar Bath gevluchte Alkmaarder Eli Prins en de Rotary Club Bath, is opgetekend door schrijfster Altetta Stevens. In het Engelstalige boek “The remarkable journey of Mr. Prins’ verhaalt zij over de spannende ontsnapping van Eli Prins op de laatste boot vanuit IJmuiden naar Engeland op 15 mei 1940, zijn leven in Bath waar hij veel bekendheid gaf aan zijn thuisstad Alkmaar en over zijn werkzaamheden voor de Nederlandse regering in ballingschap.

Dit Engelstalige boek is vertaald door Geri de Boer en onder de naam ‘Ontsnapping naar Bath’ uitgegeven. Het eerste Nederlandstalige exemplaar is op 28 mei overhandigd aan loco-burgemeester en wethouder van de gemeente Alkmaar, Paul Verbruggen. De bewoners van beide zustersteden kunnen nu in hun eigen taal het ontstaan van de stedenband lezen.

Ook is tijdens de bijeenkokmst de nieuwe kaart van Alkmaarders op de Kaart gepresenteerd, met Eli Prins de hoofdpersoon. Tevens zijn aantal personen, die deelnamen aan de allereerste uitwisselingen in 1945 en 1946, geïnterviewd. Ook vinden er interviews plaats met Chris Davies, de voorzitter van de Bath Alkmaar Twinning Association en met Gwythian Prins, de zoon van Eli Prins. Kortom, vier dit verjaardagsfeestje digitaal mee !

  

  

  

Inhuldiging herdenkingsmonument ter nagedachtenis aan de vernietiging van de Joodse gemeenschappen in de partnersteden van Darmstadt

DARMSTADT, 10 NOVEMBER 2019 - Op uitnodiging van de gemeente Darmstadt was een delegatie van het Alkmaars Uitwisselings Comité en een afvaardiging namens de Joodse gemeenschap uit Alkmaar aanwezig bij de inhuldiging van een herdenkingsmonument ter nagedachtenis aan de vernietiging van de Joodse gemeenschappen in de partnersteden van Darmstadt. Op zondag 10 november 2019 vond deze inhuldiging plaats bij de voormalige Liberale Synagoge van Darmstadt. Van deze synagoge is alleen een gedeelte van de fundamenten overgebleven. In de nacht van 9 op 10 november 1938 werd deze synagoge, samen met nog drie synagogen in Darmstadt verwoest. Op een pilaar aan de buitenzijde van dit gebouw bevindt zich de herdenkingsplaquette.

De onthullingsceremonie speelde zich dus af in de buitenlucht op de trappen van dit gebouw. Allereerst was er een toespraak van de Oberbürgermeister van Darmstadt, Jochen Partsch. Daarna van vertegenwoordigers van de Darmstädter Geschichtswerkstatt. Vervolgens was de Alkmaarse afgevaardigde professor Gwythian Prins aan de beurt. Zijn speech werd vertaald vanuit het Engels in het Duits door de tolk. Het was een aangrijpend verhaal, dat veel indruk op de aanwezigen maakte. Vervolgens hield Rafal Kowalski zijn toespraak namens de Joodse gemeenschap uit zusterstad Płock (Polen). Ook deze toespraak werd vertaald in het Duits. Daarna werd door de sprekers de plaquette onthuld. Na een kort samenzijn op de trappen van de synagoge verplaatste het gezelschap zich naar de Nieuwe Synagoge van Darmstadt waar later op de dag een herdenkingsdienst zou plaatsvinden, gevolgd door een stille tocht door Darmstadt om aandacht te vragen voor het opkomend antsemitisme.

U kunt de speech van dhr. Prins via deze link downloaden: Darmstadt speech10Nov19FINAL101119.docx

Burgemeester Darmstadt

        

Overeenkomst Bath-orgel ondertekend

ALKMAAR, 18 OKTOBER 2019 - Op woensdag 16 oktober 2019 hebben de burgemeester van Bath en Alkmaar, in aanwezigheid van o.a. leden van het AUC, een overeenkomst ondertekend die voorziet in de tijdelijke verhuizing van het bijzondere 'barrel organ' naar Bath. Naar verwachting komt het barrel organ in april 2022 weer terug naar Alkmaar.

Regionaal Jeugdorkest bezoekt Tata

TATA, 2 MEI 2019 - Van 26 april tot en met 2 mei 2019 vond de tweejaarlijkse buitenlandse concertreis van het Regionaal Jeugdorkest Artiance. Waar onze Engelse zusterstad Bath de afgelopen twee edities werd aangedaan, werd er nu voor gekozen om de muzikale banden aan te halen met het Hongaarse Tata. Het AUC heeft subsidie verleend voor deze reis. De muzikanten omschreven de toernee als een geweldige ervaring en een prachtige herinnering om te bewaren. Zo werd ook Budapest bezocht en werd er samengewerkt met kinderen uit Tata zelf, waaruit ook nieuwe vriendschappen zijn ontstaan. Hoogtepunt was een groots concert op 30 april, waarbij naast bekende Nederlandse muziek zoals 'Tulpen uit Amsterdam' ook klassieke werken zoals de finale van Mahler's Derde Symfonie. Zo brengt de muziek jonge mensen uit onze zustersteden dichter bij elkaar.

Klik hier om de volledige opname van het concert terug te kijken.

Bezoek Kamerorkest Darmstadt zeer geslaagd

ALKMAAR, 30 MAART 2019 - Op 30 maart 2019 speelde het Kamerorkest van de TU Darmstadt in de Grote Kerk van Alkmaar, samen met stadsorganist Pieter van Dijk. Toehoorders konden genieten van een prachtig repertoire van o.a. Händel en Bach. Niet alleen orgel en orkest speelden samen; het orkest speelde zelf ook in volledige bezetting en met een blazersensemble. Na het concert is er gegeten bij het Gulden Vlies, samen met het bestuur van het AUC. Op de zondag stond er nog een rondvaart op het programma, zodat onze Duitse gasten de stad goed leerden kennen.

Wij danken het Kamerorkest van de TU Darmstadt voor hun komst naar Alkmaar. Het AUC heeft deze uitwisseling van harte ondersteund, en hoopt dat de muziek nog veel moois voor onze zustersteden mag brengen.

Voor achtergrondinformatie over het bezoek, zie het artikel in het Alkmaars Weekblad.