Murmellius Gymnasium ontvangt leerlingen uit Tata

Een groep van 27 leerlingen en 3 docenten uit Alkmaars Hongaarse zusterstad Tata was van zaterdag 16 tot vrijdag 22 maart was op bezoek bij het Murmellius Gymnasium in Alkmaar. De leerlingen werden op maandag 18 maart officieel ontvangen in het stadhuis.

Het Murmellius Gymnasium onderhoudt al sinds 1993 contacten met het Eötvös József Gimnázium. Tot 2020 was er jaarlijks een uitwisseling tussen beide gymnasia. Het ene jaar gingen de Alkmaarse leerlingen op reis, het andere jaar kwamen de leerlingen uit Tata naar Alkmaar. Daarna kwam corona en kwam een einde aan dit jaarlijkse evenement. Een half jaar geleden zijn de banden weer aangehaald en met dit bezoek van de Hongaarse leerlingen aan Alkmaar is het uitwisselingsprogramma weer opgestart (foto Jan Jong Fotografie).

 

Bekijk hier het verslag van dit bezoek

                                                                

 Atleten van Hylas naar Tata voor minimarathon

Begin augustus heeft atletiekvereniging Hylas weer deelgenomen aan de jaarlijkse minimarathon in Tata. Het uitwisselingsweekend vond plaats van 4 tot 7 augustus. Ook de andere zustersteden van Tata (Gerlingen, Dammarie-Les-Lys, Arenzano, Szováta, Pinczow, Magyarkanizsa en Szogyen) namen hieraan deel. Na eerdere bezoeken is er een mooie band ontstaan tussen deelnemende atletiekverenigingen.

De afgelopen drie jaar heeft Tim Tesselaar de halve marathon gewonnen. Ook dit jaar stelt Tim niet teleur met een zwaarbevochten winst op de halve marathon. Door het uitvallen van Maik als loper, heeft Tim ook de eerste 2 delen van de estafette gelopen. Hierop wordt hij samen met Thijmen 2e. Op de halve marathon is Raymond op de 5e plaats binnen gekomen en hiermee wordt hij tweede in zijn leeftijdsklasse. De andere lopers Jan-Arie en Joost scoren ook mooie top 5 klasseringen op de 13,6 km waarbij Jan-Arie zelfs als eerste op het podium komt in zijn leeftijdscategorie. Na de prijsuitreiking maken de Alkmaarders kennis met een lokaal wijnfestival met regionale lekkernijen (veel visgerechten).

Excursies
Op de zondag gaat de groep naar Győr, een historische stad aan de Donau, en op de maandag naar de Hongaarse hoofdstad Budapest, met een kleine uitstap naar het atletiekstadion waar het WK Atletiek gehouden wordt

Lees hier het verslag van het bezoek aan Tata

 

 Hardlopers Hylas naar Tata voor minimarathon

Van 4 tot 8 augustus 2022 was een groepje hardlopers van Hylas in het Hongaarse Tata voor de minimarathon. Vanwege de hitte in Hongarije wordt de wedstrijd van 7 augustus uitgesteld van 12.00 uur naar 16.00 uur. Om vast te acclimatiseren worden diverse uitstapjes gemaakt onder meer naar een kasteel, een "trail” door het bos over vlonders en een etentje met de burgemeester van Tata.

Minimarathon
Op de dag van de minimarathon nam de temperatuur af van 36 naar 33. Het evenement werd weer druk bezocht: langs de hele route stonden mensen te klappen. Er kwamen steeds meer stukjes met schaduw waardoor het bij momenten best wel uit te houden was. Na een stijl stuk omhoog stonden langs de route gezinnen voor hun huis water uit te delen voor alle renners. Bij de finish werden de herinneringsmedailles uitgedeeld door de kinderen van Tata. De winnaar van de 21 km was Tim Tesselaar van Hylas. Na de prijsuitreiking kregen de deelnemers tegoedbonnen om te gaan eten en drinken op het "fish and winefestival". Dank aan Tata voor de gastvrijheid en dank aan het AUC voor de bijdrage om dit mogelijke maken.