Studenten van Inholland naar Troyes voor studiereis

Zestien studenten van de opleiding Technische Bedrijfskunde (TBK) van Hogeschool Inholland waren eind oktober/begin november in Troyes. Doel van het bezoek was kennismaking met het regionale bedrijfsleven en om samen te werken met studenten van de Université Technologie de Troyes. Ook vier docenten van en coördinatoren van het domein Techniek, Ontwerpen en Informatica waren mee om een mogelijke partnership met de universiteit verder te verkennen.

Bedrijfsbezoeken
De studenten hebben contact gelegd met de studenten van de technische universiteit van Troyes. De Université de Technologie de Troyes (UTT) biedt lesprogramma's aan die vergelijkbaar zijn met de studie Technische Bedrijfskunde waar de Inholland-studenten bij horen. De zestien studenten zijn verdeeld in vier groepjes van vier. Elk groepje kreeg de opdracht om een dag te organiseren. Daar horen bijvoorbeeld bedrijfsbezoeken bij. De studenten schrijven ook aan een verslag van hun tijd in Troyes.

Uitwisseling van kennis en ervaring
Voorzitter Dick Jan Braaij van het Alkmaars Uitwisselings Comité: “Deze uitstap naar Troyes is zeker een voorbeeld om te volgen. Het gaat om kennis, om ervaringen. Nu is het Troyes, maar we hebben ook een partnerschap met Darmstadt, ook een universiteitsstad. Mogelijk kunnen we daar ook iets ondernemen. Zo blijft Alkmaar verbonden met de rest van Europa, precies waar de partnerschappen voor bedoeld zijn.”
Dick Jan Braaij is enthousiast over de reis van de studenten naar Troyes: "Inholland kwam met dit idee en wij hebben het gefaciliteerd. Daar heeft het comité ook geld voor beschikbaar."

Delegatie Alkmaars Uitwisselings Comité bezoekt zusterstad Troyes

Op uitnodiging van de Franse zusterstad Troyes bezocht een delegatie van het AUC deze prachtige historische stad en hoofdstad van de Champagnestreek van 15 tot 17 september 2022. Om na twee jaar de banden weer eens aan te halen werden de steden Chesterfield (GB), Darmstadt (D), Brescia (I), Tournai (B) en Zielona Gora (PL) uitgenodigd voor een intensief maar zeer leerzaam en inspirerend programma en dito contacten.

Na aankomst op donderdagmiddag vond er ‘s avonds een officieel welkom door de burgemeester plaats op het gemeentehuis met diverse toespraken en het uitwisselen van cadeaus. Daarna volgde een gala-diner waarbij er contacten konden worden gelegd met diverse organisaties uit Troyes, waaronder de plaatselijke VVV en de lokale judobond. Die laatste komt begin oktober met een aantal judoka’s naar Alkmaar voor een internationaal toernooi in onze stad.

Champagnestreek
Op vrijdagmorgen ontbeten de aanwezige burgemeesters van de zustersteden tezamen, waarna alle delegatieleden werden meegenomen voor een leerzame stadswandeling door het Middeleeuwse centrum. Daarna vertrok de bus naar Montgueux, het champagnegebied ten westen van Troyes, waar champagne werd geproefd in de wijngaard. Dat werd gevolgd door een lunch en een rondleiding door de productiehallen van het Champagnehuis Jaillant & Co, waar het productieproces van de wereldberoemde ‘bubbels’ werd uitgelegd. Deze dag werd ook de 20-ste verjaardag gevierd van de Médiathèque Jacques-Chirac in Troyes. Deze bibliotheek heeft o.a. 1700 Middeleeuwse perkamenten manuscripten in haar beheer. De delegatieleden werden er met alle égards ontvangen door de burgemeester van Troyes en door een van de dochters van oud-president Chirac. Onder het toeziend oog van diverse camera’s werden er toespraken gehouden. De middag werd afgesloten met een verrassende workshop aangaande het combineren van champagne met pure chocolade. De smaakpapillen kregen het nodige over zich heen en er werd volop genoten van deze bijzondere combinatie. Op zaterdagmorgen was er bij mooi nazomerweer nog de mogelijkheid om de stad op eigen gelegenheid te bezoeken, waarna de treinreis richting Alkmaar weer werd ondernomen.