75 jaar stedenband Bath Alkmaar!

betreft: Bath

De stedenband tussen Alkmaar en de Engelse stad Bath bestaat 75 jaar. Om deze verjaardag te markeren vindt op vrijdag 28 mei 2021 een bijeenkomst plaats in Theater de Vest. De film van deze bijeenkomst is hier te bekijken.

Het ontstaan van de stedenband, geïnitieerd door de naar Bath gevluchte Alkmaarder Eli Prins en de Rotary Club Bath, is opgetekend door schrijfster Altetta Stevens. In het Engelstalige boek “The remarkable journey of Mr. Prins’ verhaalt zij over de spannende ontsnapping van Eli Prins op de laatste boot vanuit IJmuiden naar Engeland op 15 mei 1940, zijn leven in Bath waar hij veel bekendheid gaf aan zijn thuisstad Alkmaar en over zijn werkzaamheden voor de Nederlandse regering in ballingschap.

Dit Engelstalige boek is vertaald door Geri de Boer en onder de naam ‘Ontsnapping naar Bath’ uitgegeven. Het eerste Nederlandstalige exemplaar is op 28 mei overhandigd aan loco-burgemeester en wethouder van de gemeente Alkmaar, Paul Verbruggen. De bewoners van beide zustersteden kunnen nu in hun eigen taal het ontstaan van de stedenband lezen.

Ook is tijdens de bijeenkokmst de nieuwe kaart van Alkmaarders op de Kaart gepresenteerd, met Eli Prins de hoofdpersoon. Tevens zijn aantal personen, die deelnamen aan de allereerste uitwisselingen in 1945 en 1946, geïnterviewd. Ook vinden er interviews plaats met Chris Davies, de voorzitter van de Bath Alkmaar Twinning Association en met Gwythian Prins, de zoon van Eli Prins. Kortom, vier dit verjaardagsfeestje digitaal mee !