Wethouder Anjo van de Ven plant Vrijheidsboom met zustersteden

 

Wethouder Anjo van de Ven (OPA), verantwoordelijk voor het groenbeleid in Alkmaar, heeft op vrijdag 13 oktober een vrijheidsboom op het Victoriepark geplant. Zij deed dit samen met de officiële delegaties uit de zustersteden ter gelegenheid van de 65-jarige jumelage met Darmstadt en Troyes. Ook de burgemeester van Bergama en bestuurders van Bath en Tata waren hierbij aanwezig (zie bovenstaande foto van Jan Jong Fotografie).

 

450 jaar Ontzet, Vrijheid en Verbondenheid

De stedenbanden met Darmstadt en Troyes bestaan in oktober 65 jaar. Dit jubileum wordt gevierd met delegaties uit de vijf zustersteden van 12 – 15 oktober. Tijdens dit weekend wordt ook stilgestaan bij 450 jaar Alkmaar Ontzet, waarbij de thema’s Vrijheid en Verbondenheid centraal staan. Zo wordt in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten op vrijdag 13 oktober een seminar georganiseerd over de duurzaamheid van de contacten. Daarnaast wordt erbij stilgestaan dat het nog steeds zeer actueel is dat mensen zich voor elkaar inzetten en dan laat de band tussen onze steden zien hoe belangrijk en duurzaam dat kan zijn. 

 

Vrijheidsboom

Na het seminar wordt door wethouder Anjo van de Ven met de delegaties uit de zustersteden in het Victoriepark een Vrijheidsboom geplant. Voor de te planten boom is gekozen voor een iep, vanwege de symbolische waarde. Deze boom staat namelijk voor ‘vriendschap en liefde’. Nadat ook de vijf officiële vertegenwoordigers hun steentje hebben bijgedragen aan de groei en bloei van de boom door middel van een schep aarde op de boomkluit, wordt met de andere delegatieleden het glas geheven.

 

Cultureel erfgoed

Op zaterdag 14 oktober staat het cultureel erfgoed in de buitengebieden van Alkmaar op het programma. De delegaties brengen dan een bezoek aan de Schermer Molens in Schermerhorn. Daar is ook burgemeester Anja Schouten aanwezig om de delegaties te verwelkomen.


Vervolgcontacten

Twee bestuurders uit Bath brengen die ochtend een bezoek aan Hortus Alkmaar aan de Berenkoog. Zij zijn namelijk vorig jaar al bij de Schermer Molens geweest en worden nu in contact gebracht met medewerkers van Hortus, mede om vervolgcontacten tussen milieu- en natuurbeschermingsorganisaties in Alkmaar en Bath te bespreken.

 

Het Grote Raam

Aangezien de zustersteden samen met het Alkmaars Uitwisselings Comité een paneel van Het Grote Raam hebben geadopteerd wordt ook een bezoek gebracht aan de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar op vrijdag 13 oktober. Daar krijgen de delegaties een rondleiding met als hoogtepunt de bezichtiging van Het Grote Raam, dat in het kader van 450 jaar Alkmaar Ontzet is vervaardigd.

 

Alkmaarse judoka's succesvol in Bath

 

Eind juli heeft een vijftal judoka’s van Randers Budosporten deelgenomen aan de Western Area International Open en de aansluitende trainingsstage in de Engelse zusterstad Bath. Het internationale toernooi werd georganiseerd door een afdeling van de Britse Judobond. De organisatie van de trainingsstage was in handen van Team Bath, de sportafdeling van Bath University.

 

Omdat er tijdens het toernooi punten te verdienen waren voor plaatsing voor de Britse kampioenschappen kregen de Alkmaarse judoka’s de kans zich te meten met de top van Groot-Brittannië. Dit ging de judoka’s zeer goed af. Ze wisten allemaal beslag te leggen op de eerste plaats. Trainster Linda Klaver wist ook al haar partijen te winnen en won het goud bij zowel de senioren als de veteranen.

 

Trainingsstage
In de twee volgende dagen namen de judoka’s nog deel aan de trainingsstage van Team Bath. Verdeeld over drie trainingen werd nog zes uur lang gejudood met de meeste deelnemers van het toernooi en daarbij ook de Full time selectie van Team Bath.

 

Waardevolle vriendschappen
Op de mat werd niet alleen veel geleerd, er werden ook nieuwe vriendschappen gesloten. De tijd naast de tatami was misschien nog wel waardevoller. In een zeer warm gastgezin leerden de judoka’s over de Engelse school en sportcultuur door de ogen van hun leeftijdsgenoten. Tussen de trainingen door werd kort de prachtige binnenstad van Bath aangedaan en kon een bezoek aan Alkmaar Garden uiteraard niet uitblijven.

 

 

Ontwerper gedenksteen reist naar Bath

 

De onwerper Chris Freijser van de firma Haker die de plaquette van de stedenband tussen Alkmaar en Bath heeft ontworpen heeft tijdens zijn vakantie in Engeland een bezoek gebracht aan Bath om de gedenksteen met eigen ogen te kunnen aanschouwen. Hij was uiteraard erg trots om zijn eigen ontwerp in onze Engelse zusterstad vereeuwigd te zien. Deze plaquette werd in mei 2023 onthuld. Ook in Alkmaar - bij de Bathbrug - is eenzelfde steen te zien. De steen in Alkmaar werd in mei 2022 onthuld ter gelegenheid van de 75-jarige jumelage tussen beide steden. 

Chris Freijser speelde, samen met Robin Haker, een belangrijke rol voor de Stichting Herdenkingssteden Joods Alkmaar. Deze stichting heeft 62 herdenkingsstenen gerealiseerd voor Joodse Alkmaarders die tijdens de Holocaust zijn vermoord. 

Chris en Robin hebben hun betrokkenheid ervaren als een eerbetoon aan de Joodse gemeenschap in Alkmaar. Zij hebben hun beste natuursteen geselecteerd en bovendien hebben zij de stichting geadviseerd over het laseren van de teksten in de stenen.

Meer informatie hierover is te lezen op de website van de stichting.

 

Rotary Alkmaar in Bath voor onthulling gedenksteen


Enkele leden van de Rotary Club Alkmaar waren op vrijdag 12 mei in Bath aanwezig bij de onthulling van een gedenksteen ter ere van de 75-jarige twinning tussen Alkmaar en het Engelse Bath. Die vriendschap tussen beide steden, die ontstond kort na de bevrijding in 1945, is nog altijd innig. Dit werd nog maar eens onderstreept door de onthulling van de plaquette ‘75 jaar stedenband’ in Bath. Of zoals men daar zegt: ‘75 years of twinning’. Ook de Bathbrug en de Laan van Bath, verwijzen naar deze vriendschap.

 De stedenband is inmiddels al weer 78 jaar oud, de 75e verjaardag had eigenlijk al in 2020 gevierd moeten worden. Maar daar stak corona een stokje voor. Dat de steen er nu dan toch ligt is heel mooi, vinden de betrokken vrijwilligers in Bath. "Dit is een blijvende, voor iedereen zichtbare getuigenis van onze internationale vriendschap," schrijft de 'Bath-Alkmaar Twinning Association' op haar website. Naast ­de burgemeester van Bath, Rob Appleyard, was ook Jan Roobeek, voorzitter van de Rotary, betrokken bij het feestelijke moment. Een bewijs van hoe innig de banden ook na 75 jaar nog zijn. 

Straatorgel
De Engelse stad 'adopteerde' Alkmaar in 1945, toen de Alkmaarders voedselhulp en andere giften goed konden gebruiken. De inwoners van Bath gaven gul, daartoe aangespoord door  het beroemd geworden Barrel Organ, of straatorgel dat nu in de hal van het Alkmaarse stadhuis staat opgesteld.

Alkmaar Garden
Naar een locatie voor het monument in Bath hoefde niet lang te worden gezocht. Het plantsoen in Bath waar de steen nu is te zien heet al langer officieus 'Alkmaar Garden'. De officiële naam Orange Grove heeft natuurlijk ook al een Nederlands tintje.

Bathbrug
Alkmaarders die nieuwsgierig zijn naar de plaquette hoeven echter niet de boot naar Engeland te nemen. De plaquette is namelijk ook in Alkmaar zelf te bekijken, daar werd dezelfde steen vorig jaar al onthuld. De locatie laat zich raden: direct naast de Bathbrug, tussen het Waagplein en het Fnidsen.

Bekijk de onthulling hier.

 

Stedenband met Bath 'in the picture' bij Alkmaar Centraal

Aan de Laat 128, het voormalige Primark-gebouw, wordt in het pop-up-museum het verhaal verteld over Truus Wijsmuller-Meijer en Eli Prins. De tentoonstelling over het leven van Truus, de verzetsheldin die meer dan 10.000 Joodse kinderen in veiligheid heeft gebracht en ze daarmee uit de handen van de nazi's heeft gered. En over Eli Prins, die samen met de Rotary Club Bath zorgde voor het contact tussen Alkmaar en Bath aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Met zijn vlucht vanuit IJmuiden naar zijn zus in Bath, enkele dagen voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, stond Eli aan de basis van de stedenband, de eerste in Europa. Alkmaar Centraal heeft voorzitter Dick Jan Braaij van het Alkmaars Uitwisselings Comité geïnterviewd over deze bijzondere stedenband en de ander partnersteden Darmstadt, Troyes, Tata en Bergama.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken tot eind juni op donderdag en zaterdag van 12.00 - 17.00 uur, op vrijdag van 11.00 - 17.00 uur.

Bekijk de vidio hier. 

 

Roeiers uit Bath in Alkmaar voor roeiwedstrijd ARZV

Twintig roeiers uit Bath bezochten Alkmaar van 20 tot 24 april. Zij waren op bezoek bij de ARZV om deel te nemen aan de AA-race op zondag 23 april. De roeiwedstrijd vond plaats op het Kanaal Omval-Kolhorn, dus het traject tussen de Broekhornbrug (bij Broek op Langedijk) en de Nollenbrug. De finish was bij de roeivereniging aan de Beverdam 1, naast Kolping Boys.                                                                                                                         

De AA-Race is een jaarlijkse roeiwedstrijd over 4 kilometer rondom Alkmaar. De wedstrijd werd gevaren in meerdere heats, de eerste start was om 11.00 uur. Voor de jeugd was er een speciale jeugdheat over 2,3 kilometer. Prachtig roeiwater met fietspad langs het hele parcours. Rond 16.00 uur was de prijsuitreiking met na afloop een gezellige barbecue voor alle deelnemers.

 

Wederzijds

De ARZV onderhoudt nauwe banden met de Bath Minerva Rowing Club. Ook vorig jaar was een delegatie uit de Engelse zusterstad bij de jaarlijkse wedstrijd aanwezig. Afgelopen september was er een tegenbezoek van de Alkmaarders aan Bath. Volgend jaar bestaan de contacten tussen beide clubs 40 jaar!

 

Voor meer info zie: https://roei.arzv.nl/aa

 

Boeken over Bath in Bibliotheek Alkmaar Centrum

Wilt u meer weten over onze zusterstad Bath? Over de geschiedenis van de stad, de Romeinse baden of informatie over een stadswandeling? Ga dan naar Bibliotheek Alkmaar Centrum. U kunt daar boeken lenen over de Engelse zusterstad. De boeken zijn geschonken ter gelegenheid van de 75-jarige stedenband tussen Alkmaar en Bath door de voorzitter van het Bath-Alkmaar Twinning Committee.

Zusterstad Bath
De band met Bath is tijdens en vlak na de oorlog ontstaan doordat een Joodse Alkmaarse vluchteling, Eli Prins, in Bath terecht kwam. Met de plaatselijke rotaryclub zette hij zich in om geld in te zamelen voor de noodlijdende Alkmaarders. Naast kleding en voedsel is er destijds ook een collectie boeken aan de bibliotheek overhandigd. Deze boeken zijn niet meer beschikbaar in de collectie. Met de onlangs aangeboden boeken kan meer bekendheid gegeven worden aan de stad Bath en haar stedenband met Alkmaar.
Het verhaal over deze bijzondere stedenband wordt ook verteld op het digitale presentatiescherm in de hal van de bibliotheek.

De boeken over Bath kunt u via de website reserveren met deze link.

 

Christmas Market in Engelse zusterstad Bath

Tijdens de Christmas Market in Alkmaars Engelse zusterstad Bath eind december was ook een Alkmaar-promotiestand aanwezig. Het Alkmaars Uitwisselings Comité (AUC) heeft hiertoe een aantal typisch Nederlandse (kerst) artikelen en promotiemateriaal naar haar tegenvoeter BATA (Bath-Alkmaar Twinning Association) gestuurd.

De vrijwilligers die de Alkmaar-promotie-kraam bemensen zijn te herkennen aan hun rode schorten met het logo van Alkmaar en hun rode sjaals met het logo van het AUC. Zij mogen zich verheugen op veel aanloop, aandacht en veel gesprekken met bezoekers die geïnteresseerd zijn in onze stad. Wellicht kan Alkmaar hierdoor volgend jaar weer veel (nieuwe) bezoekers begroeten!

De kerstmarkt was van 24 november tot 11 december. Bij ruim 170 huisjes konden cadeaus en kerstversiering gekocht worden. Ook aan de inwendige mens is gedacht. Vanuit Alkmaar was er onder meer speciaal bier, advocaat en kaas.