Wethouder Anjo van de Ven plant Vrijheidsboom met delegaties zustersteden
Wethouder Anjo van de Ven (OPA), verantwoordelijk voor het groenbeleid in Alkmaar, heeft op vrijdag 13 oktober een vrijheidsboom op het Victoriepark geplant. Zij deed dit samen met de officiële delegaties uit de zustersteden ter gelegenheid van de 65-jarige jumelage met Darmstadt en Troyes. Ook de burgemeester van Bergama en bestuurders van Bath en Tata waren hierbij aanwezig (zie bovenstaande foto van Jan Jong Fotografie).
450 jaar Ontzet, Vrijheid en Verbondenheid
De stedenbanden met Darmstadt en Troyes bestaan in oktober 65 jaar. Dit jubileum wordt gevierd met delegaties uit de vijf zustersteden van 12 – 15 oktober. Tijdens dit weekend wordt ook stilgestaan bij 450 jaar Alkmaar Ontzet, waarbij de thema’s Vrijheid en Verbondenheid centraal staan. Zo wordt in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten op vrijdag 13 oktober een seminar georganiseerd over de duurzaamheid van de contacten. Daarnaast wordt erbij stilgestaan dat het nog steeds zeer actueel is dat mensen zich voor elkaar inzetten en dan laat de band tussen onze steden zien hoe belangrijk en duurzaam dat kan zijn.
Vrijheidsboom
Na het seminar wordt door wethouder Anjo van de Ven met de delegaties uit de zustersteden in het Victoriepark een Vrijheidsboom geplant. Voor de te planten boom is gekozen voor een iep, vanwege de symbolische waarde. Deze boom staat namelijk voor ‘vriendschap en liefde’. Nadat ook de vijf officiële vertegenwoordigers hun steentje hebben bijgedragen aan de groei en bloei van de boom door middel van een schep aarde op de boomkluit, wordt met de andere delegatieleden het glas geheven.
Cultureel erfgoed
Op zaterdag 14 oktober staat het cultureel erfgoed in de buitengebieden van Alkmaar op het programma. De delegaties brengen dan een bezoek aan de Schermer Molens in Schermerhorn. Daar is ook burgemeester Anja Schouten aanwezig om de delegaties te verwelkomen.
Vervolgcontacten
Twee bestuurders uit Bath brengen die ochtend een bezoek aan Hortus Alkmaar aan de Berenkoog. Zij zijn namelijk vorig jaar al bij de Schermer Molens geweest en worden nu in contact gebracht met medewerkers van Hortus, mede om vervolgcontacten tussen milieu- en natuurbeschermingsorganisaties in Alkmaar en Bath te bespreken.
Het Grote Raam
Aangezien de zustersteden samen met het Alkmaars Uitwisselings Comité een paneel van Het Grote Raam hebben geadopteerd wordt ook een bezoek gebracht aan de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar op vrijdag 13 oktober. Daar krijgen de delegaties een rondleiding met als hoogtepunt de bezichtiging van Het Grote Raam, dat in het kader van 450 jaar Alkmaar Ontzet is vervaardigd.
Hardlopers Hylas naar Tata voor minimarathon
Van 4 tot 8 augustus was een groepje hardlopers van Hylas in het Hongaarse Tata voor de minimarathon. Vanwege de hitte in Hongarije wordt de wedstrijd van 7 augustus uitgesteld van 12.00 uur naar 16.00 uur. Om vast te acclimatiseren worden diverse uitstapjes gemaakt onder meer naar een kasteel, een "trail” door het bos over vlonders en een etentje met de burgemeester van Tata.
Minimarathon
Op de dag van de minimarathon nam de temperatuur af van 36 naar 33. Het evenement werd weer druk bezocht: langs de hele route stonden mensen te klappen. Er kwamen steeds meer stukjes met schaduw waardoor het bij momenten best wel uit te houden was. Na een stijl stuk omhoog stonden langs de route gezinnen voor hun huis water uit te delen voor alle renners. Bij de finish werden de herinneringsmedailles uitgedeeld door de kinderen van Tata. De winnaar van de 21 km was Tim Tesselaar van Hylas. Na de prijsuitreiking kregen de deelnemers tegoedbonnen om te gaan eten en drinken op het "fish and winefestival". Dank aan Tata voor de gastvrijheid en dank aan het AUC voor de bijdrage om dit mogelijke maken.