Wethouder Anjo van de Ven plant Vrijheidsboom met delegaties zustersteden

Wethouder Anjo van de Ven (OPA), verantwoordelijk voor het groenbeleid in Alkmaar, heeft op vrijdag 13 oktober een vrijheidsboom op het Victoriepark geplant. Zij deed dit samen met de officiële delegaties uit de zustersteden ter gelegenheid van de 65-jarige jumelage met Darmstadt en Troyes. Ook de burgemeester van Bergama en bestuurders van Bath en Tata waren hierbij aanwezig (zie bovenstaande foto van Jan Jong Fotografie).

 

450 jaar Ontzet, Vrijheid en Verbondenheid

De stedenbanden met Darmstadt en Troyes bestaan in oktober 65 jaar. Dit jubileum wordt gevierd met delegaties uit de vijf zustersteden van 12 – 15 oktober. Tijdens dit weekend wordt ook stilgestaan bij 450 jaar Alkmaar Ontzet, waarbij de thema’s Vrijheid en Verbondenheid centraal staan. Zo wordt in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten op vrijdag 13 oktober een seminar georganiseerd over de duurzaamheid van de contacten. Daarnaast wordt erbij stilgestaan dat het nog steeds zeer actueel is dat mensen zich voor elkaar inzetten en dan laat de band tussen onze steden zien hoe belangrijk en duurzaam dat kan zijn. 

 

Vrijheidsboom

Na het seminar wordt door wethouder Anjo van de Ven met de delegaties uit de zustersteden in het Victoriepark een Vrijheidsboom geplant. Voor de te planten boom is gekozen voor een iep, vanwege de symbolische waarde. Deze boom staat namelijk voor ‘vriendschap en liefde’. Nadat ook de vijf officiële vertegenwoordigers hun steentje hebben bijgedragen aan de groei en bloei van de boom door middel van een schep aarde op de boomkluit, wordt met de andere delegatieleden het glas geheven.

 

Cultureel erfgoed

Op zaterdag 14 oktober staat het cultureel erfgoed in de buitengebieden van Alkmaar op het programma. De delegaties brengen dan een bezoek aan de Schermer Molens in Schermerhorn. Daar is ook burgemeester Anja Schouten aanwezig om de delegaties te verwelkomen.


Vervolgcontacten

Twee bestuurders uit Bath brengen die ochtend een bezoek aan Hortus Alkmaar aan de Berenkoog. Zij zijn namelijk vorig jaar al bij de Schermer Molens geweest en worden nu in contact gebracht met medewerkers van Hortus, mede om vervolgcontacten tussen milieu- en natuurbeschermingsorganisaties in Alkmaar en Bath te bespreken.

 

Het Grote Raam

Aangezien de zustersteden samen met het Alkmaars Uitwisselings Comité een paneel van Het Grote Raam hebben geadopteerd wordt ook een bezoek gebracht aan de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar op vrijdag 13 oktober. Daar krijgen de delegaties een rondleiding met als hoogtepunt de bezichtiging van Het Grote Raam, dat in het kader van 450 jaar Alkmaar Ontzet is vervaardigd.

 

Delegatie Alkmaars Uitwisselings Comité bezoekt zusterstad Troyes

Op uitnodiging van de Franse zusterstad Troyes bezocht een delegatie van het AUC deze prachtige historische stad en hoofdstad van de Champagnestreek van 15 tot 17 september. Om na twee jaar de banden weer eens aan te halen werden de steden Chesterfield (GB), Darmstadt (D), Brescia (I), Tournai (B) en Zielona Gora (PL) uitgenodigd voor een intensief maar zeer leerzaam en inspirerend programma en dito contacten.

Na aankomst op donderdagmiddag vond er ‘s avonds een officieel welkom door de burgemeester plaats op het gemeentehuis met diverse toespraken en het uitwisselen van cadeaus. Daarna volgde een gala-diner waarbij er contacten konden worden gelegd met diverse organisaties uit Troyes, waaronder de plaatselijke VVV en de lokale judobond. Die laatste komt begin oktober met een aantal judoka’s naar Alkmaar voor een internationaal toernooi in onze stad.

Champagnestreek
Op vrijdagmorgen ontbeten de aanwezige burgemeesters van de zustersteden tezamen, waarna alle delegatieleden werden meegenomen voor een leerzame stadswandeling door het Middeleeuwse centrum. Daarna vertrok de bus naar Montgueux, het champagnegebied ten westen van Troyes, waar champagne werd geproefd in de wijngaard. Dat werd gevolgd door een lunch en een rondleiding door de productiehallen van het Champagnehuis Jaillant & Co, waar het productieproces van de wereldberoemde ‘bubbels’ werd uitgelegd. Deze dag werd ook de 20-ste verjaardag gevierd van de Médiathèque Jacques-Chirac in Troyes. Deze bibliotheek heeft o.a. 1700 Middeleeuwse perkamenten manuscripten in haar beheer. De delegatieleden werden er met alle égards ontvangen door de burgemeester van Troyes en door een van de dochters van oud-president Chirac. Onder het toeziend oog van diverse camera’s werden er toespraken gehouden. De middag werd afgesloten met een verrassende workshop aangaande het combineren van champagne met pure chocolade. De smaakpapillen kregen het nodige over zich heen en er werd volop genoten van deze bijzondere combinatie. Op zaterdagmorgen was er bij mooi nazomerweer nog de mogelijkheid om de stad op eigen gelegenheid te bezoeken, waarna de treinreis richting Alkmaar weer werd ondernomen.