Regionaal Jeugdorkest bezoekt Tata

Van 26 april tot en met 2 mei vond de tweejaarlijkse buitenlandse concertreis van het Regionaal Jeugdorkest Artiance. Waar onze Engelse zusterstad Bath de afgelopen twee edities werd aangedaan, werd er nu voor gekozen om de muzikale banden aan te halen met het Hongaarse Tata. Het AUC heeft subsidie verleend voor deze reis. De muzikanten omschreven de toernee als een geweldige ervaring en een prachtige herinnering om te bewaren. Zo werd ook Budapest bezocht en werd er samengewerkt met kinderen uit Tata zelf, waaruit ook nieuwe vriendschappen zijn ontstaan. Hoogtepunt was een groots concert op 30 april, waarbij naast bekende Nederlandse muziek zoals 'Tulpen uit Amsterdam' ook klassieke werken zoals de finale van Mahler's Derde Symfonie. Zo brengt de muziek jonge mensen uit onze zustersteden dichter bij elkaar.

Klik hier om de volledige opname van het concert terug te kijken.

Bezoek Kamerorkest Darmstadt zeer geslaagd

Op 30 maart speelde het Kamerorkest van de TU Darmstadt in de Grote Kerk van Alkmaar, samen met stadsorganist Pieter van Dijk. Toehoorders konden genieten van een prachtig repetoire van o.a. Händel en Bach. Niet alleen orgel en orkest speelden samen; het orkest speelde zelf ook in volledige bezetting en in een kleiner blazersensemble. Na het concert is er gegeten bij het Gulden Vlies, samen met het bestuur van het AUC. Op de zondag stond er nog een rondvaart op het programma, zodat onze Duitse gasten de stad goed leerden kennen.


Wij danken het Kamerorkest van de TU Darmstadt voor hun komst naar Alkmaar. Het AUC heeft deze uitwisseling van harte ondersteund, en hoopt dat de muziek nog veel moois voor onze zustersteden mag brengen.

Voor achtergrondinformatie over het bezoek, zie het artikel in het Alkmaars Weekblad.

Kammerorchester TU Darmstadt volgende week in Alkmaar

Volgende week komt het Kamerorkest van de Technische Universiteit Darmstadt o.l.v. Arndt Heyer op bezoek in Alkmaar voor een muzikale uitwisseling. Op zaterdag 30 maart spelen zij samen met stadsorganist Pieter van Dijk in de inmiddels befaamde concertenserie 'Rondom Bach' in de Grote Kerk van Alkmaar. Het Alkmaars Uitwisselings Comité heeft dit bezoek financieel ondersteund.

Het AUC nodigt iedereen van harte uit om te komen luisteren naar het Kamerorkest TU Darmstadt en Pieter van Dijk. Aanvang 16.30 uur (30/03), toegang is gratis.

Voor meer details, klik hier.

Alkmaarse muzikanten in Darmstadt en Troyes

Eind oktober vertrokken 6 Alkmaarse jongeren naar onze Duitse zusterstad Darmstadt om deel te nemen aan het Europees Jeugdorkest Darmstadt (EJOD). Het EJOD is een projectorkest dat ieder jaar wordt georganiseerd door de stad Darmstadt en bestaat uit muzikanten uit alle zustersteden van Darmstadt. Na een serie repetities vond op 19 oktober een eerste en succesvol concert plaats in de Orangerie. Daarna reisden de muzikanten af naar een andere Alkmaarse zusterstad; Troyes, Frankrijk. Van onze collega's in Darmstadt kregen wij te horen:

"Voor het bezoek van het orkest in Troyes van 20 tot 22 oktober was een mooi en gevarieerd programma voorbereid. Naast het concert in de prachtige balzaal van het stadhuis en een interessante stadswandeling door het historische centrum van Troyes bezocht het orkest ook een groot concert van een koor met meer dan 700 leden van scholen uit de omgeving, wat de aftrap was van het plaatselijke muziekfestival. Op 22 oktober vertrok het orkest terug naar Darmstadt. De jonge muzikanten waren vermoeid, maar hadden prachtige en mooie ervaringen opgedaan."

Het AUC heeft deze muzikale uitwisseling van harte ondersteund. Vanuit het bestuur was ook een delegatie aanwezig in Troyes. Dit jaar bestaan de stedenbanden tussen Alkmaar en Troyes immers 60 jaar. Het AUC heeft enorm genoten van het concert en hoopt dat de muziek onze zustersteden nog lang mag verbinden.