https://bath-alkmaar.org.uk/   

  

Nieuwe plannen voor 2022

Ondanks alle onzekerheden zijn de eerste plannen voor het nieuwe jaar binnen. De viering van 75 jaar stedenband met
Bath werd 28 mei (digitaal) gevierd, zie: https://www.youtube.com/watch?v=uyNcK7lt9wM

Ook dit jaar willen wij nog aandacht besteden aan dit jubileum. In het weekend van 20 mei 2022 organiseert de
Rotary Alkmaar een concert samen met het Regionaal Jeugdorkest Artiance en met het gerestaureerde orgeltje.
Dit orgeltje speelde in Bath, aan het einde van WOII, een grote rol bij het inzamelen van geld en goederen ten
behoeve van de Alkmaarse bevolking. Het orgeltje is in 2021 in Bath gerestaureerd en zal in april weer in
Alkmaar arriveren. Ook de Rotary Club Bath is hierbij uitgenodigd. Naast het gezamenlijke concert zijn er ook
fototentoonstellingen van fotoclubs uit Bath en Alkmaar.

Een ander hoogtepunt is rond 31 augustus 2022, de datum waarop in 1946 de Alkmaar gong aan Bath is overhandigd.
Zowel in Bath als in Alkmaar zijn er dan uitwisselingsbezoeken.

Wilt u met uw vereniging of organisatie ook deel uitmaken van dit programma of iets organiseren met een van de
andere zustersteden en een beroep doen op een bijdrage, stuur dan een mail naar info@alkmaarauc.nl.

Interview met Dick Jan Braaij, voorzitter van het AUC, over de uitwisselingen

met de zustersteden in de Glossy 8OV van de 8 October Vereeniging.


Klik voor interview.pdf


Ontsnapping naar Bath

In de vroege uren van 15 mei 1940 sprong de Joodse Alkmaarder Eli Prins letterlijk op de allerlaatste boot die uit IJmuiden naar Engeland vertrok. Na een avontuurlijke tocht met interessante reisgenoten kwam hij terecht in Bath, waar hij zich aansloot bij de luchtbeschermingsdienst en twee zware Duitse bombardementen meemaakte. Hij werkte ook voor de Nederlandse regering in ballingschap in Londen en ontmoette koningin Wilhelmina. Na de oorlog trouwde hij met een Engelse en bleef hij in Bath wonen.

In 1945 gaf hij in zijn nieuwe woonplaats de aanzet tot een grote inzamelingsactie voor zijn door de hongerwinter geteisterde geboortestad. Hieruit kwam een officiële vriendschapsband tussen beide steden voort, vermoedelijk de eerste ter wereld, die nog altijd bestaat.

Auteur Aletta Stevens groeide op in Rotterdam en woont in Engeland. Ze werkt als vertaler en schrijver, en is lid van de Bath-Alkmaar Twinning Association. Eerder verscheen van haar hand Het tweede schot – Een familieverhaal uit bezet Friesland.

Scandinavist en ervaren boekvertaler Geri de Boer voelt zich al bijna veertig jaar Alkmaarse en ging op talrijke uitwisselingsbezoeken naar Bath.

Verschijningsdatum: 28 mei 2021. Uitgegeven met steun van het Alkmaars Uitwisselings Comité (AUC) en Geri de Boer Vertalingen. Paperback: 272 pagina's met zwart-wit foto's en kaarten, voorwoord, tekstnoten, bronnenlijst en register. Verkrijgbaar in de boekhandel, website van Bornmeer/Noordboek, bol.com en amazon.nl.

De schrijfster is beschikbaar voor interviews en is hiervoor bereikbaar via www.alettastevens.co.uk

75 jaar stedenband Bath Alkmaar!

De stedenband tussen Alkmaar en de Engelse stad Bath bestaat 75 jaar. Om deze verjaardag te markeren vindt op vrijdag 28 mei 2021 een bijeenkomst plaats in Theater de Vest. Deze bijeenkomst is via de link   https://youtu.be/uyNcK7lt9wM nog te bekijken.

Het ontstaan van de stedenband, geïnitieerd door de naar Bath gevluchte Alkmaarder Eli Prins en de Rotary Club Bath, is opgetekend door schrijfster Altetta Stevens. In het Engelstalige boek “The remarkable journey of Mr. Prins’ verhaalt zij over de spannende ontsnapping van Eli Prins op de laatste boot vanuit IJmuiden naar Engeland op 15 mei 1940, zijn leven in Bath waar hij veel bekendheid gaf aan zijn thuisstad Alkmaar en over zijn werkzaamheden voor de Nederlandse regering in ballingschap.

Dit Engelstalige boek is vertaald door Geri de Boer en onder de naam ‘Ontsnapping naar Bath’ uitgegeven. Het eerste Nederlandstalige exemplaar is op 28 mei overhandigd aan loco-burgemeester en wethouder van de gemeente Alkmaar, Paul Verbruggen. De bewoners van beide zustersteden kunnen nu in hun eigen taal het ontstaan van de stedenband lezen.

Ook is tijdens de bijeenkokmst de nieuwe kaart van Alkmaarders op de Kaart gepresenteerd, met Eli Prins de hoofdpersoon. Tevens zijn aantal personen, die deelnamen aan de allereerste uitwisselingen in 1945 en 1946, geïnterviewd. Ook vinden er interviews plaats met Chris Davies, de voorzitter van de Bath Alkmaar Twinning Association en met Gwythian Prins, de zoon van Eli Prins. Kortom, vier dit verjaardagsfeestje digitaal mee !

  

  

  

Inhuldiging herdenkingsmonument ter nagedachtenis aan de vernietiging van de Joodse gemeenschappen in de partnersteden van Darmstadt

DARMSTADT, 10 NOVEMBER 2019 - Op uitnodiging van de gemeente Darmstadt was een delegatie van het Alkmaars Uitwisselings Comité en een afvaardiging namens de Joodse gemeenschap uit Alkmaar aanwezig bij de inhuldiging van een herdenkingsmonument ter nagedachtenis aan de vernietiging van de Joodse gemeenschappen in de partnersteden van Darmstadt. Op zondag 10 november 2019 vond deze inhuldiging plaats bij de voormalige Liberale Synagoge van Darmstadt. Van deze synagoge is alleen een gedeelte van de fundamenten overgebleven. In de nacht van 9 op 10 november 1938 werd deze synagoge, samen met nog drie synagogen in Darmstadt verwoest. Op een pilaar aan de buitenzijde van dit gebouw bevindt zich de herdenkingsplaquette.

De onthullingsceremonie speelde zich dus af in de buitenlucht op de trappen van dit gebouw. Allereerst was er een toespraak van de Oberbürgermeister van Darmstadt, Jochen Partsch. Daarna van vertegenwoordigers van de Darmstädter Geschichtswerkstatt. Vervolgens was de Alkmaarse afgevaardigde professor Gwythian Prins aan de beurt. Zijn speech werd vertaald vanuit het Engels in het Duits door de tolk. Het was een aangrijpend verhaal, dat veel indruk op de aanwezigen maakte. Vervolgens hield Rafal Kowalski zijn toespraak namens de Joodse gemeenschap uit zusterstad Płock (Polen). Ook deze toespraak werd vertaald in het Duits. Daarna werd door de sprekers de plaquette onthuld. Na een kort samenzijn op de trappen van de synagoge verplaatste het gezelschap zich naar de Nieuwe Synagoge van Darmstadt waar later op de dag een herdenkingsdienst zou plaatsvinden, gevolgd door een stille tocht door Darmstadt om aandacht te vragen voor het opkomend antsemitisme.

U kunt de speech van dhr. Prins via deze link downloaden: Darmstadt speech10Nov19FINAL101119.docx

Burgemeester Darmstadt
        


Overeenkomst Bath-orgel ondertekend

ALKMAAR, 18 OKTOBER 2019 - Op woensdag 16 oktober 2019 hebben de burgemeester van Bath en Alkmaar, in aanwezigheid van o.a. leden van het AUC, een overeenkomst ondertekend die voorziet in de tijdelijke verhuizing van het bijzondere 'barrel organ' naar Bath. Naar verwachting komt het barrel organ in april 2022 weer terug naar Alkmaar.

Regionaal Jeugdorkest bezoekt Tata

TATA, 2 MEI 2019 - Van 26 april tot en met 2 mei 2019 vond de tweejaarlijkse buitenlandse concertreis van het Regionaal Jeugdorkest Artiance. Waar onze Engelse zusterstad Bath de afgelopen twee edities werd aangedaan, werd er nu voor gekozen om de muzikale banden aan te halen met het Hongaarse Tata. Het AUC heeft subsidie verleend voor deze reis. De muzikanten omschreven de toernee als een geweldige ervaring en een prachtige herinnering om te bewaren. Zo werd ook Budapest bezocht en werd er samengewerkt met kinderen uit Tata zelf, waaruit ook nieuwe vriendschappen zijn ontstaan. Hoogtepunt was een groots concert op 30 april, waarbij naast bekende Nederlandse muziek zoals 'Tulpen uit Amsterdam' ook klassieke werken zoals de finale van Mahler's Derde Symfonie. Zo brengt de muziek jonge mensen uit onze zustersteden dichter bij elkaar.

Klik hier om de volledige opname van het concert terug te kijken.

Bezoek Kamerorkest Darmstadt zeer geslaagd

ALKMAAR, 30 MAART 2019 - Op 30 maart 2019 speelde het Kamerorkest van de TU Darmstadt in de Grote Kerk van Alkmaar, samen met stadsorganist Pieter van Dijk. Toehoorders konden genieten van een prachtig repertoire van o.a. Händel en Bach. Niet alleen orgel en orkest speelden samen; het orkest speelde zelf ook in volledige bezetting en met een blazersensemble. Na het concert is er gegeten bij het Gulden Vlies, samen met het bestuur van het AUC. Op de zondag stond er nog een rondvaart op het programma, zodat onze Duitse gasten de stad goed leerden kennen.

Wij danken het Kamerorkest van de TU Darmstadt voor hun komst naar Alkmaar. Het AUC heeft deze uitwisseling van harte ondersteund, en hoopt dat de muziek nog veel moois voor onze zustersteden mag brengen.

Voor achtergrondinformatie over het bezoek, zie het artikel in het Alkmaars Weekblad.