BATH WEEK 75 JAAR TWINNING

Komende week zijn er diverse activiteiten georganiseerd vanwege 75 jaar twinning Alkmaar – Bath. Sinds woensdag 11 mei is het gerestaureerde ‘barrel organ’ weer terug in Alkmaar. Het gaat hierbij om het straatorgeltje waarmee in Bath geld werd ingezameld voor de Alkmaarse bevolking tijdens het laatste oorlogsjaar. Het barrel organ verblijft tot en met zaterdag 21 mei in de Grote Sint Laurenskerk en is hier te bezichtigen tot in ieder geval het concert Victory Circle of Life op zaterdag 21 mei, waarin het orgeltje een hoofdrol speelt.

Pop-up Museum Truus Wijsmuller-Meijer
Vrijdag 13 mei om 11.15 uur wordt in het voormalige Oilily-pand aan het Waagplein een tentoonstelling over het leven van Truus Wijsmuller-Meijer geopend. Hier wordt het bijzondere verhaal verteld over deze in Alkmaar geboren en getogen vrouw, die 10.000 kinderen het leven redde uit handen van de nazi’s. Voor Truus werd twee jaar geleden een fraai beeld onthuld op de Gewelfde Stenenbrug. Een tweede deel van de expositie zoomt in op de relatie tussen Alkmaar en Bath, de Engelse stad die zoveel betekende voor Alkmaar vlak na de oorlog, met voedsel- en kledinghulp. De vriendschapsband tussen onze steden bestaat al 77 jaar. Alkmaarder Eli Prins, die naar Engeland vluchtte en in Bath terecht kwam, zorgde ervoor, dat de bevolking van Bath zich het lot van de Alkmaarders aantrok. Twee beroemde Alkmaarders dus, die onze band met Engeland vertegenwoordigen: Truus, die de vluchtelingen-kinderen naar Engeland liet ontsnappen; Eli Prins, die in Engeland overlevingspakketten voor Alkmaar organiseerde. De expositie is te zien van donderdag tot en met zondag van 12.00 – 17.00 uur; vrijdags van 11.00 – 17.00 uur tot eind juni. Foto’s, teksten en films vertellen de beide verhalen. Klassen en groepen kunnen een eigen tijdstip reserveren en desgewenst een inleiding krijgen (op aanvraag via tantetruusishier@gmail.com.

Bezoek Bath-Alkmaar Twinning Association
Ter gelegenheid van de 75-jarige stedenband tussen Alkmaar en Bath brengt een delegatie van de Bath-Alkmaar Twinning Association een bezoek aan het Alkmaars Uitwisselings Comité van 19 tot en met 22 mei. Het 75-jarige jubileum is vanwege corona uitgesteld naar dit jaar. Uiteraard brengt de delegatie een bezoek aan het Pop-up Museum Truus Wijsmuller-Meijer. De delegatie is bovendien ook aanwezig bij het concert Circle of Life op zaterdag 21 mei in de Grote Sint Laurenskerk.

Bezoek Rotary Club Bath
In dezelfde periode brengt de Rotary Club Bath een bezoek aan Alkmaar. De 14 Rotarians zijn te gast bij de Rotary Club Alkmaar. Beide organisaties stonden aan de wieg van de stedenband in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast viert de Rotary Club Alkmaar haar 90-jarig jubileum met een benefietconcert in de Grote Sint Laurenskerk op zaterdag 21 mei met diverse artiesten en een optreden van het Barrel Organ samen met het Alkmaars Regionaal Jeugdorkest Artiance. De opbrengst van dit concert is voor de Voedselbank. Er zijn nog kaarten te bestellen voor dit prachtige concert via deze link van de Grote Kerk.

  PRIJSWINNAARS VAN DE PUZZEL VAN DE 8 OCTOBER VEREENIGING NAAR BATH

De afgelopen dagen brachten de prijswinnaars van de puzzel van de 8 October Vereeniging een bezoek aan Bath. Zij werden ontvangen door de burgemeester van Bath en rondgeleid door leden van de Bath-Alkmaar Twinning Association (BATA). Gezien hun enthousiaste reacties was het bezoek zeer geslaagd!

  BARREL ORGAN BATH TE BEWONDEREN IN GROTE KERK OP 21 MEI

Het beroemde inmiddels herstelde straatorgeltje van Bath komt terug naar Alkmaar. Tijdens de Victory Circle of Music op zaterdag 21 mei is het te bewonderen in de Grote Sint Laurenskerk. Een muzikaal spektakel à la de beroemde Night of the Proms. De opbrengst is bestemd voor de Voedselbank. Kaarten à € 25,- zijn verkrijgbaar via www.grotekerk-alkmaar.nl  

  
ROEIERS UIT BATH IN ALKMAAR VOOR ROEIWEDSTRIJD


  
  

Afgelopen weekend waren roeiers uit Alkmaars zusterstad Bath in Alkmaar op bezoek bij de ARZV om deel te nemen aan de AA-race op zondag 24 april. De roeiwedstrijd vond plaats op het Kanaal Omval-Kolhorn, dus het traject tussen de Broekhornbrug (bij Broek op Langedijk) en de Nollenbrug.

De AA-Race is een jaarlijkse roeiwedstrijd over 4 kilometer rondom Alkmaar. De wedstrijd wordt gevaren in meerdere heats, de eerste start om 11.00 uur. Voor de jeugd is er een speciale jeugdheat over 2,3 kilometer. Prachtig roeiwater met fietspad langs het hele parcours. Rond 16.00 uur komt burgemeester Anja Schouten om de prijzen uit te reiken. Na afloop is er een gezellige barbecue voor alle deelnemers.

Stadswandeling
De ARZV onderhoudt nauwe banden met de Bath Minerva Rowing Club. Na de onderbreking van twee jaar vanwege corona kan het jaarlijkse evenement dit jaar weer plaatsvinden. De ARZV organiseert voor de Engelse gasten op zaterdag 23 april een stadswandeling. De stadswandeling start met een rondleiding door de Molen van Piet, hoe Alkmaars wil je het hebben!

75-jarige stedenband   
Deze uitwisseling vormt tevens de eerste uitwisseling van het jubileumprogramma met Bath, de stedenband die ontstond in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Het 75-jarige jubileum is vanwege corona uitgesteld naar dit jaar. Het programma start op 11 mei met de terugkeer van het gerestaureerde ‘barrel organ’, het straatorgeltje waarmee in Bath geld werd ingezameld voor de Alkmaarse bevolking. Het hoogtepunt van het jubileum is in het weekend van 19 tot 22 mei aanstaande met het bezoek van een delegatie van de Bath – Alkmaar Twinning Association (BATA).
BATH BARREL ORGAN TERUG NAAR ALKMAAR


  
  

Het gerestaureerde Barrel Organ staat klaar om weer van Bath naar Alkmaar vervoerd te worden. Het orgeltje dat in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog werd ingezet om geld in te zamelen voor verarmde inwoners van Alkmaar, stond jarenlang in de hal van ons stadhuis maar is nu in Bath gerestaureerd en komt begin mei weer terug naar Alkmaar.

Afgelopen donderdag heeft de Bath-Alkmaar Twinning Association in het stadhuis van Bath een farewell party georganiseerd voor het Barrel Organ. Ook is stilgestaan bij de 75-jarige vriendschapsband tussen beide steden.

Concert voor de Voedselbank
Zaterdag 21 mei staat het orgeltje centraal tijdens het benefietconcert ‘Circle of Music’ in de Grote Sint Laurenskerk. Diverse artiesten treden op, waaronder Big Band Miss Jones, sopraan Karin ten Cate en singer/songwriter Elise Mannah en ons eigen Regionaal jeugdorkest Artiance onder leiding van dirigent Otto de Jong. De opbrengst van dit speciale concert is voor de Voedselbank. Zo is de cirkel weer rond. Kaarten voor het concert kosten € 25,- en zijn te bestellen via www.grotekerk-alkmaar.nlPANEEL VAN HET GROTE RAAM VOOR ALKMAARSE ZUSTEDEN

  1. Op zondagmiddag 27 februari was het AUC-bestuur aanwezig bij een bijzondere bijeenkomst in de Grote Kerk in Alkmaar. Het AUC heeft - mede namens de 5 zustersteden van Alkmaar - een paneel gesponsord in Het Grote Raam.

  2. Kunstenares Fiona Tan, die het spectaculaire nieuwe raam heeft ontworpen, gaf een toelichting op het hele proces van inspiratie opdoen bij diverse kathedralen in Europa, op het ontwerp zelf en op het productieproces.

  3. Het ‘Licht van de Vrijheid’ zoals Het Grote Raam gaat heten, zal 7 oktober 2023 officieel worden onthuld.


Op zaterdag 12 februari vond in het IJkgebouw in Alkmaar de feestelijke prijsuitreiking plaats van de prijsvraag uit het 8 October Magazine van de 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet. De drie prijswinnaars waren van tevoren niet op de hoogte gesteld welke prijs zij hadden gewonnen: de gouden damesring met briljant van Piet Peperkamp, de glossy fotoshoot van Natasja van der Woude of de reis voor twee personen naar Bath. Het Alkmaars Uitwisselings Comité was medesponsor van deze laatstgenoemde prijs. Op de foto's reikt voorzitter van het AUC Dick Jan Braaij de prijs uit aan de gelukkige prijswinnaar Arjan Blok, die samen met zijn echtgenote Susan Blok-Evers een reisje naar Bath mag maken. Wij wensen hen daar een prettig verblijf toe. Verder danken wij de 8 October Vereeniging voor de prettige samenwerking.

https://bath-alkmaar.org.uk/   

  

Nieuwe plannen voor 2022

Ondanks alle onzekerheden zijn de eerste plannen voor het nieuwe jaar binnen. De viering van 75 jaar stedenband met
Bath werd 28 mei (digitaal) gevierd, zie: https://www.youtube.com/watch?v=uyNcK7lt9wM

Ook dit jaar willen wij nog aandacht besteden aan dit jubileum. In het weekend van 20 mei 2022 organiseert de
Rotary Alkmaar een concert samen met het Regionaal Jeugdorkest Artiance en met het gerestaureerde orgeltje.
Dit orgeltje speelde in Bath, aan het einde van WOII, een grote rol bij het inzamelen van geld en goederen ten
behoeve van de Alkmaarse bevolking. Het orgeltje is in 2021 in Bath gerestaureerd en zal in april weer in
Alkmaar arriveren. Ook de Rotary Club Bath is hierbij uitgenodigd. Naast het gezamenlijke concert zijn er ook
fototentoonstellingen van fotoclubs uit Bath en Alkmaar.

Een ander hoogtepunt is rond 31 augustus 2022, de datum waarop in 1946 de Alkmaar gong aan Bath is overhandigd.
Zowel in Bath als in Alkmaar zijn er dan uitwisselingsbezoeken.

Wilt u met uw vereniging of organisatie ook deel uitmaken van dit programma of iets organiseren met een van de
andere zustersteden en een beroep doen op een bijdrage, stuur dan een mail naar info@alkmaarauc.nl.

Interview met Dick Jan Braaij, voorzitter van het AUC, over de uitwisselingen

met de zustersteden in de Glossy 8OV van de 8 October Vereeniging.


Klik voor interview.pdf


Ontsnapping naar Bath

In de vroege uren van 15 mei 1940 sprong de Joodse Alkmaarder Eli Prins letterlijk op de allerlaatste boot die uit IJmuiden naar Engeland vertrok. Na een avontuurlijke tocht met interessante reisgenoten kwam hij terecht in Bath, waar hij zich aansloot bij de luchtbeschermingsdienst en twee zware Duitse bombardementen meemaakte. Hij werkte ook voor de Nederlandse regering in ballingschap in Londen en ontmoette koningin Wilhelmina. Na de oorlog trouwde hij met een Engelse en bleef hij in Bath wonen.

In 1945 gaf hij in zijn nieuwe woonplaats de aanzet tot een grote inzamelingsactie voor zijn door de hongerwinter geteisterde geboortestad. Hieruit kwam een officiële vriendschapsband tussen beide steden voort, vermoedelijk de eerste ter wereld, die nog altijd bestaat.

Auteur Aletta Stevens groeide op in Rotterdam en woont in Engeland. Ze werkt als vertaler en schrijver, en is lid van de Bath-Alkmaar Twinning Association. Eerder verscheen van haar hand Het tweede schot – Een familieverhaal uit bezet Friesland.

Scandinavist en ervaren boekvertaler Geri de Boer voelt zich al bijna veertig jaar Alkmaarse en ging op talrijke uitwisselingsbezoeken naar Bath.

Verschijningsdatum: 28 mei 2021. Uitgegeven met steun van het Alkmaars Uitwisselings Comité (AUC) en Geri de Boer Vertalingen. Paperback: 272 pagina's met zwart-wit foto's en kaarten, voorwoord, tekstnoten, bronnenlijst en register. Verkrijgbaar in de boekhandel, website van Bornmeer/Noordboek, bol.com en amazon.nl.

De schrijfster is beschikbaar voor interviews en is hiervoor bereikbaar via www.alettastevens.co.uk

75 jaar stedenband Bath Alkmaar!

De stedenband tussen Alkmaar en de Engelse stad Bath bestaat 75 jaar. Om deze verjaardag te markeren vindt op vrijdag 28 mei 2021 een bijeenkomst plaats in Theater de Vest. Deze bijeenkomst is via de link   https://youtu.be/uyNcK7lt9wM nog te bekijken.

Het ontstaan van de stedenband, geïnitieerd door de naar Bath gevluchte Alkmaarder Eli Prins en de Rotary Club Bath, is opgetekend door schrijfster Altetta Stevens. In het Engelstalige boek “The remarkable journey of Mr. Prins’ verhaalt zij over de spannende ontsnapping van Eli Prins op de laatste boot vanuit IJmuiden naar Engeland op 15 mei 1940, zijn leven in Bath waar hij veel bekendheid gaf aan zijn thuisstad Alkmaar en over zijn werkzaamheden voor de Nederlandse regering in ballingschap.

Dit Engelstalige boek is vertaald door Geri de Boer en onder de naam ‘Ontsnapping naar Bath’ uitgegeven. Het eerste Nederlandstalige exemplaar is op 28 mei overhandigd aan loco-burgemeester en wethouder van de gemeente Alkmaar, Paul Verbruggen. De bewoners van beide zustersteden kunnen nu in hun eigen taal het ontstaan van de stedenband lezen.

Ook is tijdens de bijeenkokmst de nieuwe kaart van Alkmaarders op de Kaart gepresenteerd, met Eli Prins de hoofdpersoon. Tevens zijn aantal personen, die deelnamen aan de allereerste uitwisselingen in 1945 en 1946, geïnterviewd. Ook vinden er interviews plaats met Chris Davies, de voorzitter van de Bath Alkmaar Twinning Association en met Gwythian Prins, de zoon van Eli Prins. Kortom, vier dit verjaardagsfeestje digitaal mee !

  

  

  

Inhuldiging herdenkingsmonument ter nagedachtenis aan de vernietiging van de Joodse gemeenschappen in de partnersteden van Darmstadt

DARMSTADT, 10 NOVEMBER 2019 - Op uitnodiging van de gemeente Darmstadt was een delegatie van het Alkmaars Uitwisselings Comité en een afvaardiging namens de Joodse gemeenschap uit Alkmaar aanwezig bij de inhuldiging van een herdenkingsmonument ter nagedachtenis aan de vernietiging van de Joodse gemeenschappen in de partnersteden van Darmstadt. Op zondag 10 november 2019 vond deze inhuldiging plaats bij de voormalige Liberale Synagoge van Darmstadt. Van deze synagoge is alleen een gedeelte van de fundamenten overgebleven. In de nacht van 9 op 10 november 1938 werd deze synagoge, samen met nog drie synagogen in Darmstadt verwoest. Op een pilaar aan de buitenzijde van dit gebouw bevindt zich de herdenkingsplaquette.

De onthullingsceremonie speelde zich dus af in de buitenlucht op de trappen van dit gebouw. Allereerst was er een toespraak van de Oberbürgermeister van Darmstadt, Jochen Partsch. Daarna van vertegenwoordigers van de Darmstädter Geschichtswerkstatt. Vervolgens was de Alkmaarse afgevaardigde professor Gwythian Prins aan de beurt. Zijn speech werd vertaald vanuit het Engels in het Duits door de tolk. Het was een aangrijpend verhaal, dat veel indruk op de aanwezigen maakte. Vervolgens hield Rafal Kowalski zijn toespraak namens de Joodse gemeenschap uit zusterstad Płock (Polen). Ook deze toespraak werd vertaald in het Duits. Daarna werd door de sprekers de plaquette onthuld. Na een kort samenzijn op de trappen van de synagoge verplaatste het gezelschap zich naar de Nieuwe Synagoge van Darmstadt waar later op de dag een herdenkingsdienst zou plaatsvinden, gevolgd door een stille tocht door Darmstadt om aandacht te vragen voor het opkomend antsemitisme.

U kunt de speech van dhr. Prins via deze link downloaden: Darmstadt speech10Nov19FINAL101119.docx

Burgemeester Darmstadt
        


Overeenkomst Bath-orgel ondertekend

ALKMAAR, 18 OKTOBER 2019 - Op woensdag 16 oktober 2019 hebben de burgemeester van Bath en Alkmaar, in aanwezigheid van o.a. leden van het AUC, een overeenkomst ondertekend die voorziet in de tijdelijke verhuizing van het bijzondere 'barrel organ' naar Bath. Naar verwachting komt het barrel organ in april 2022 weer terug naar Alkmaar.

Regionaal Jeugdorkest bezoekt Tata

TATA, 2 MEI 2019 - Van 26 april tot en met 2 mei 2019 vond de tweejaarlijkse buitenlandse concertreis van het Regionaal Jeugdorkest Artiance. Waar onze Engelse zusterstad Bath de afgelopen twee edities werd aangedaan, werd er nu voor gekozen om de muzikale banden aan te halen met het Hongaarse Tata. Het AUC heeft subsidie verleend voor deze reis. De muzikanten omschreven de toernee als een geweldige ervaring en een prachtige herinnering om te bewaren. Zo werd ook Budapest bezocht en werd er samengewerkt met kinderen uit Tata zelf, waaruit ook nieuwe vriendschappen zijn ontstaan. Hoogtepunt was een groots concert op 30 april, waarbij naast bekende Nederlandse muziek zoals 'Tulpen uit Amsterdam' ook klassieke werken zoals de finale van Mahler's Derde Symfonie. Zo brengt de muziek jonge mensen uit onze zustersteden dichter bij elkaar.

Klik hier om de volledige opname van het concert terug te kijken.

Bezoek Kamerorkest Darmstadt zeer geslaagd

ALKMAAR, 30 MAART 2019 - Op 30 maart 2019 speelde het Kamerorkest van de TU Darmstadt in de Grote Kerk van Alkmaar, samen met stadsorganist Pieter van Dijk. Toehoorders konden genieten van een prachtig repertoire van o.a. Händel en Bach. Niet alleen orgel en orkest speelden samen; het orkest speelde zelf ook in volledige bezetting en met een blazersensemble. Na het concert is er gegeten bij het Gulden Vlies, samen met het bestuur van het AUC. Op de zondag stond er nog een rondvaart op het programma, zodat onze Duitse gasten de stad goed leerden kennen.

Wij danken het Kamerorkest van de TU Darmstadt voor hun komst naar Alkmaar. Het AUC heeft deze uitwisseling van harte ondersteund, en hoopt dat de muziek nog veel moois voor onze zustersteden mag brengen.

Voor achtergrondinformatie over het bezoek, zie het artikel in het Alkmaars Weekblad.