Alkmaarse delegatie naar Bath voor slaan van gong

betreft: Bath

Van 29 augustus t/m 1 september bracht een delegatie van het bestuur van het AUC een werkbezoek aan Bath. Dit bezoek stond in het teken van de 75-jarige jumelage tussen Alkmaar en Bath, dat eind mei al in Alkmaar was gevierd. De delegatie was er te gast van de Bath-Alkmaar Twinning Association (BATA) en was aanwezig bij het slaan van de Alkmaar-gong. Deze gong werd op 31 augustus 1947 aan de gemeente Bath geschonken door de gemeente Alkmaar als dank voor het barrel organ, waarmee aan het eind van WO II geld en kleding werd ingezameld voor de Alkmaarse bevolking. Het kleine straatorgeltje staat na een restauratie in Bath weer in het Alkmaarse stadhuis.

Na een bezoek aan de Romeinse baden o.l.v. Ruth Malloy van BATA op dinsdag en een rondleiding in Bath door Maeve Hamilton- Hercod en Hetty de Rooij (eveneens BATA leden) op woensdagochtend vond in de Guildhall het officiële gedeelte van dit bezoek plaats. Allereerst werd de fototentoonstelling van de fotoclubs Bath en Alkmaar geopend door Mayor Rob Appleyard na een inleiding door medeorganisator Geert ten Dam. Vervolgens begaf het gezelschap zich naar de ruimte waar de Alkmaar-gong staat opgesteld.

Traditie in ere hersteld
In een korte toespraak van Dick Jan Braaij, voorzitter van het AUC, werd toegelicht dat een traditie in ere werd hersteld door op 31 augustus (Koninginnedag in WO II: de verjaardag van koningin Wilhelmina) de gong weer jaarlijks op deze datum te laten klinken. Oud-burgemeester Will Sandry, die zich had ingezet voor de restauratie van barrel organ en gong, volbracht deze taak vol overtuiging. Daarna was er nog een gezellig samenzijn in de Mayor’s Parlour alwaar Anthony Martin, bestuursadviseur van de burgemeester, uitleg gaf over de ons omringende schilderijen en andere kunstwerken. De dag werd afgesloten in de Rising Sun Pub, die één keer per maand wordt omgedoopt tot Pop-Up Alkmaar Café en waar die avond veel leden van BATA (Bath-Alkmaar Twinning Association) bij elkaar kwamen om de dag na te bespreken en plannen te maken voor nieuwe uitwisselingen.