AUC naar Darmstadt voor internationale conferentie

betreft: Darmstadt

Van 9 tot en met 12 juli nam een delegatie van het AUC deel aan de Europese Week in haar zusterstad Darmstadt. Het zwaartepunt van dit bezoek lag bij een internationale conferentie aangaande de vraag hoe de huidige crises impact hebben op internationale gemeentelijke samenwerking en het gezamenlijk zoeken naar oplossingen. Darmstadt heeft 16 zustersteden en daarvan hadden er 10 hun burgemeester, een wethouder of een raadslid afgevaardigd.

Zwaartepunt in de bespreking waren zowel de Oekraïnecrisis als de klimaatverandering. Aangaande de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne had b.v. Darmstadt al voor 1 miljoen Euro aan hulpgoederen naar haar Oekraïense zusterstad Ushgorod gestuurd. De burgemeester van Ushgorod had speciaal toestemming gekregen om zijn stad en land voor deze conferentie voor 3 dagen te mogen verlaten. Door de diverse zustersteden van Darmstadt werden voorbeelden aangedragen van geïntensiveerde samenwerking op dit gebied met hún Oekraïense zustersteden.

Kennisuitwisseling
Burgemeester Partsch van Darmstadt blijkt een bevlogen spreker en een groot aanhanger van het Europese democratische gedachtengoed. Hij onderstreepte het grote belang van zusterstedenbanden die onafhankelijk zijn van de nationale regeringen. Het feit dat er binnen de Oekraïne-oorlog regelmatig burgemeesters op TV komen geeft ook het toenemende belang van de steden aan. Hij zei dat crises elkaar op zullen blijven volgen maar dat de klimaatcrisis, die in feite al begonnen is, globaal gezien voor nog meer ellende zal zorgen. Ook daarover werden goede voorbeelden genoemd die steden al hebben ingezet. De belangrijkste conclusie van dit alles is, dat toch juist de steden hierin, gezamenlijk met hun inwoners en met hun zustersteden, thema-gericht kunnen optrekken. Zustersteden kunnen van elkaar leren, kunnen elkaar informeren, ondersteunen en thema-gericht met elkaar in gesprek gaan en blijven. De drempel ligt lager dus contacten kunnen sneller worden gelegd.

Mathildenhöhe en Grenzgang
Om Darmstadt verder beter te leren kennen werden alle delegaties uitgenodigd om deel te nemen aan een stadswandeling naar o.a. de Mathildenhöhe (dat een Unesco World Heritage Site is), een Oecumenische dienst in de St. Ludwigkerk en aan de jaarlijkse Grenzgang, een drie uur durende wandeling door prachtig bosgebied, waar ook marktkraampjes van diverse zustersteden voor een hapje en een drankje zorgden. Zaterdagmiddag werd er een markt geopend met kraampjes van de vele minderheden die in Darmstadt wonen. Op deze manier krijgen zij een gezicht, niet alleen door middel van eten en drinken maar ook door het tonen van de vele (gezamenlijke) activiteiten, verenigingen en initiatieven die ondernomen worden waardoor er volop op diverse gebieden wordt deelgenomen aan de maatschappij.