AUC presenteert nieuwe folder op Open Monumentendag

betreft: Algemeen nieuws

Tijdens Open Monumentendag op 9 september in de Grote Sint Laurenskerk Alkmaar was ook het Alkmaars Uitwisselings Comité (AUC) aanwezig. 
De stedenbanden met de vijf zustersteden van Alkmaar worden beschouwd als immaterieel erfgoed, daarom hoort ook het AUC op deze historische markt. De bezoekers kregen bij de stand de nieuwe folder over de vijf zustersteden Bath, Darmstadt, Troyes, Tata en Bergama.

Ook was er de film te zien over de ontstaansgeschiedenis van de contacten tussen Alkmaar en Bath. Alkmaarder Eli Prins die bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog naar Engeland vluchtte en in Bath terecht kwam, zorgde ervoor dat de bevolking van Bath zich het lot van de Alkmaarders aantrok. Daarmee ontstond direct na de oorlog de eerste stedenband van Europa.

In de vijftiger jaren, ten tijde van de Koude Oorlog, werden contacten gelegd met Darmstadt (D) en Troyes (F). In 1985 werden de partnersteden uitgebreid met het Hongaarse Tata en in 2004 met Bergama in Turkije.

Jubileum jumelage met Darmstadt en Troyes

De stedenbanden met Darmstadt en Troyes bestaan dit jaar 65 jaar. Dit jubileum wordt gevierd met delegaties uit de vijf zustersteden van 12 – 15 oktober. Tijdens dit weekend wordt in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een seminar georganiseerd over de duurzaamheid van de contacten. Daarnaast wordt erbij stilgestaan dat het nog steeds zeer actueel is dat mensen zich voor elkaar inzetten en dan laat de band tussen onze steden zien hoe belangrijk en duurzaam dat kan zijn.