Bath Week 75 years of twinning

betreft: Bath

Komende week zijn er diverse activiteiten georganiseerd vanwege 75 jaar twinning Alkmaar – Bath. Sinds woensdag 11 mei is het gerestaureerde ‘barrel organ’ weer terug in Alkmaar. Het gaat hierbij om het straatorgeltje waarmee in Bath geld werd ingezameld voor de Alkmaarse bevolking tijdens het laatste oorlogsjaar. Het barrel organ verblijft tot en met zaterdag 21 mei in de Grote Sint Laurenskerk en is hier te bezichtigen tot in ieder geval het concert Victory Circle of Life op zaterdag 21 mei, waarin het orgeltje een hoofdrol speelt.

Pop-up Museum Truus Wijsmuller-Meijer
Vrijdag 13 mei om 11.15 uur wordt in het voormalige Oilily-pand aan het Waagplein een tentoonstelling over het leven van Truus Wijsmuller-Meijer geopend. Hier wordt het bijzondere verhaal verteld over deze in Alkmaar geboren en getogen vrouw, die 10.000 kinderen het leven redde uit handen van de nazi’s. Voor Truus werd twee jaar geleden een fraai beeld onthuld op de Gewelfde Stenenbrug. Een tweede deel van de expositie zoomt in op de relatie tussen Alkmaar en Bath, de Engelse stad die zoveel betekende voor Alkmaar vlak na de oorlog, met voedsel- en kledinghulp. De vriendschapsband tussen onze steden bestaat al 77 jaar. Alkmaarder Eli Prins, die naar Engeland vluchtte en in Bath terecht kwam, zorgde ervoor, dat de bevolking van Bath zich het lot van de Alkmaarders aantrok. Twee beroemde Alkmaarders dus, die onze band met Engeland vertegenwoordigen: Truus, die de vluchtelingen-kinderen naar Engeland liet ontsnappen; Eli Prins, die in Engeland overlevingspakketten voor Alkmaar organiseerde. De expositie is te zien van donderdag tot en met zondag van 12.00 – 17.00 uur; vrijdags van 11.00 – 17.00 uur tot eind juni. Foto’s, teksten en films vertellen de beide verhalen. Klassen en groepen kunnen een eigen tijdstip reserveren en desgewenst een inleiding krijgen (op aanvraag via tantetruusishier@gmail.com.

Bezoek Bath-Alkmaar Twinning Association
Ter gelegenheid van de 75-jarige stedenband tussen Alkmaar en Bath brengt een delegatie van de Bath-Alkmaar Twinning Association een bezoek aan het Alkmaars Uitwisselings Comité van 19 tot en met 22 mei. Het 75-jarige jubileum is vanwege corona uitgesteld naar dit jaar. Uiteraard brengt de delegatie een bezoek aan het Pop-up Museum Truus Wijsmuller-Meijer. De delegatie is bovendien ook aanwezig bij het concert Circle of Life op zaterdag 21 mei in de Grote Sint Laurenskerk.

Bezoek Rotary Club Bath
In dezelfde periode brengt de Rotary Club Bath een bezoek aan Alkmaar. De 14 Rotarians zijn te gast bij de Rotary Club Alkmaar. Beide organisaties stonden aan de wieg van de stedenband in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast viert de Rotary Club Alkmaar haar 90-jarig jubileum met een benefietconcert in de Grote Sint Laurenskerk op zaterdag 21 mei met diverse artiesten en een optreden van het Barrel Organ samen met het Alkmaars Regionaal Jeugdorkest Artiance. De opbrengst van dit concert is voor de Voedselbank. Er zijn nog kaarten te bestellen voor dit prachtige concert via deze link van de Grote Kerk.