Delegatie Alkmaars Uitwisselings Comité naar Troyes

betreft: Troyes

Op uitnodiging van de Franse zusterstad Troyes bezocht een delegatie van het AUC deze prachtige historische stad en hoofdstad van de Champagnestreek van 15 tot 17 september. Om na twee jaar de banden weer eens aan te halen werden de steden Chesterfield (GB), Darmstadt (D), Brescia (I), Tournai (B) en Zielona Gora (PL) uitgenodigd voor een intensief maar zeer leerzaam en inspirerend programma en dito contacten.

Na aankomst op donderdagmiddag vond er ‘s avonds een officieel welkom door de burgemeester plaats op het gemeentehuis met diverse toespraken en het uitwisselen van cadeaus. Daarna volgde een gala-diner waarbij er contacten konden worden gelegd met diverse organisaties uit Troyes, waaronder de plaatselijke VVV en de lokale judobond. Die laatste komt begin oktober met een aantal judoka’s naar Alkmaar voor een internationaal toernooi in onze stad.

Champagnestreek
Op vrijdagmorgen ontbeten de aanwezige burgemeesters van de zustersteden tezamen, waarna alle delegatieleden werden meegenomen voor een leerzame stadswandeling door het Middeleeuwse centrum. Daarna vertrok de bus naar Montgueux, het champagnegebied ten westen van Troyes, waar champagne werd geproefd in de wijngaard. Dat werd gevolgd door een lunch en een rondleiding door de productiehallen van het Champagnehuis Jaillant & Co, waar het productieproces van de wereldberoemde ‘bubbels’ werd uitgelegd.
Deze dag werd ook de 20-ste verjaardag gevierd van de Médiathèque Jacques-Chirac in Troyes. Deze bibliotheek heeft o.a. 1700 Middeleeuwse perkamenten manuscripten in haar beheer. De delegatieleden werden er met alle égards ontvangen door de burgemeester van Troyes en door een van de dochters van oud-president Chirac. Onder het toeziend oog van diverse camera’s werden er toespraken gehouden. De middag werd afgesloten met een verrassende workshop aangaande het combineren van champagne met pure chocolade. De smaakpapillen kregen het nodige over zich heen en er werd volop genoten van deze bijzondere combinatie. Op zaterdagmorgen was er bij mooi nazomerweer nog de mogelijkheid om de stad op eigen gelegenheid te bezoeken, waarna de treinreis richting Alkmaar weer werd ondernomen en nieuwe ideeën voor uitwisselingen werden besproken.

De lokale krant L’EST ECLAIR publiceerde een uitgebreid verslag over dit bezoek.