Van 1 t/m 4 juni vond in partnerstad Darmstadt het jaarlijkse Europese Weekend plaats. Darmstadt nodigde al haar 16 partnersteden uit voor een gezamenlijke conferentie waarvan dit jaar ‘Duurzaam Toerisme’ het onderwerp was. Hierbij lag de nadruk op wát de steden al doen aan duurzaamheid en dan specifiek aan duurzaam toerisme en hoe er naar de toekomst van toerisme wordt gekeken.
Een delegatie van het bestuur van het Alkmaars Uitwissselings Comité (AUC) was hierbij aanwezig. De delegatie heeft op verzoek van het AUC de situatie in Alkmaar toegelicht. Alkmaar is al SDG-stad (Social Development Goals), heeft vorig jaar de Green Cities Award gewonnen en is al Fair Trade Community. Daarnaast is Alkmaar, samen met Evora (in Portugal) Lighthousecity (smart city project POCITYF) aangaande duurzame initiatieven in oude stadscentra. Als voorbeeld wordt 0-emissie sociale woningbouw genoemd en elektrische laadpalen voor boten en auto’s. Alkmaar Marketing heeft voor bezoekers aan Alkmaar een “Doe duurzaam in Alkmaar” pagina die bezoekers helpt van hun bezoek ook een duurzaam bezoek te maken. Daarnaast zijn de acties van Alkmaar Marketing erop gericht om de bezoekers aan Alkmaar langer in de gemeente en de directe omgeving te houden, om zo minder reisbewegingen te realiseren.
Meest duurzame ski-kampioenschappen in Trondheim
Van de overige steden had ook een aantal al het predicaat SDG, Unesco Werelderfgoed of Fair Trade Community. Saanen in Zwitserland heeft al lang strenge bouwreglementen en ecologische richtlijnen voor ondersteuning van de bio-diversiteit, Trondheim gaat de meest duurzame ski-kampioenschappen ooit organiseren, Brescia richt zich op een uitgebreider OV-netwerk (naast de huidige metro komen er aanvullende tramlijnen in de stad) en Darmstadt en Freiburg hebben gratis shuttlebussen. Bij partnerstad Uzgorod (Oekraïne) staat vanzelfsprekend het overleven en winnen van de huidige oorlog voorop maar daarná heeft het land de bezoeker veel te bieden. Uzgorod zelf is al meer dan 1000 jaar oud en het landschap is er erg mooi. Szeged (Hongarije) en Liepäja (Letland) komen uit de Oost-Europese tijd en staan aan het begin van een ontwikkeling naar meer duurzaamheid. De auto wordt daar bijvoorbeeld nog als een statussymbool gezien, er wordt gesproken over 2 auto’s per huishouden en er is gebrek aan parkeerruimte.
Oekraïnse vlag met boodschappen van soldaten
Na afloop van de conferentie arriveerden er tijdens de lunch twee fietsers, die een aantal weken geleden waren vertrokken uit Uzgorod om hier een Oekraïnse vlag met boodschappen van soldaten aan de burgemeester te overhandigen. Daarna volgde een wandeling, onder leiding van directeur Gutbrod, over de Mathildehöhe, de Unesco-werelderfgoedsite van Darmstadt. In deze kunstenaarskolonie ontwikkelde zich rond 1900 de Jugendstil.
Grenzgang
De Grenzgang, de historische jaarlijkse wandeling langs de grenzen van Darmstadt, liep de volgende dag van Kranichstein naar Wixhausen. Onderweg hadden diverse partnersteden een stand waar lokale specialiteiten aan de wandelaars werden uitgedeeld. De AUC-delegatie dankt Darmstadt voor de organisatie van dit jaarlijkse event, dat het uitwisselen van informatie en de vele persoonlijke, internationale contacten mogelijk maakt.