Friends in Music: Regionaal Jeugdorkest Artiance naar Bath

betreft: Bath

Het Regionaal Jeugd Orkest Artiance heeft van 28 februari tot 1 maart een bijzondere reis gemaakt naar Bath. Jongeren musiceerden en vertelden daar het verhaal van Truus Wijsmuller. Dit deden zij ook in het voorjaar in Alkmaar, in wijkcentrum Thuis in Overdie. Zij speelden voor een zeer divers publiek en waar ze ook kwamen, het publiek was zichtbaar geroerd en enthousiast.

“Thank you, so much, so beautiful” zei een dame op hoge leeftijd, in the Bridgemead Nursety Home. Zij zat vooraan naast een man, hun handen verstrengeld, beiden in tranen. Of de kinderen van the Three Ways School die allen op hun eigen manier en binnen hun eigen kunnen meezongen en lachten van oor tot oor. Ook in Alkmaar tijdens het diner in wijkcentrum Thuis in Overdie was het publiek geroerd door de muziek en het verhaal over Truus én zij kwamen uiteindelijk helemaal los, er werd door iedereen mee gespeeld! Deze tournee is mede mogelijk gemaakt door het Alkmaars Uitwisselings Comité, het Prins Bernard Cultuurfonds en de gemeente Alkmaar.

Het verhaal van Truus Wijsmuller
Sinds 2015 levert het Regionaal Jeugdorkest Artiance (RJOA) een bijdrage aan het onderhouden van de vriendschapsband tussen Bath en Alkmaar. Tijdens deze tournee verzorgde het RJOA enkele optredens met een hoog maatschappelijk karakter. Het orkest heeft maar liefst zeven optredens verzorgd. Het eerste optreden was voor ouderen in “The Bridgemead Nursery Home”. Twee optredens zijn gegeven voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud in “The Widcombe Junior School” en op de tweede dag in Bath zijn vier optredens gegeven in een school voor speciaal onderwijs, “The Three Ways School”. Het verhaal van Truus Wijsmuller werd door twee jonge acteurs, die als kind lessen volgden binnen de theaterafdeling van Artiance, in het Engels verteld en gespeeld. Het verhaal hoe deze Alkmaarse vrouw duizenden levens van kinderen wist te redden door ze te helpen vluchten naar Engeland vlak voor en tijdens de oorlog, maakte vooral in het tehuis voor ouderen grote indruk.