Jongeren van Randers Budosporten naar Bath

betreft: Bath

Het judoseizoen 2021-2022 werd door een aantal judoka’s van Randers Budosporten afgesloten in het Engelse Bath. Het eerste weekend van de vakantie werd in de Alkmaarse zusterstad de International Western Area Open gehouden met aansluitend een trainingsstage op de Bath University. Een mooie gelegenheid om de vriendschappelijke banden weer aan te halen en een nieuwe groep judoka’s kennis te laten maken met deze prachtige stad en het Engelse gezinsleven.

De week voorafgaand aan de trip hadden de judoka’s, hun ouders en de gastgezinnen al kennis gemaakt met elkaar via een groepsapp. Uit alles bleek dat de judoka’s zeer welkom waren. Ondanks de horrorverhalen over de wachtrijen op Schiphol verliep de reis naar Bristol voorspoedig. Hier werden de judoka’s opgehaald door de gastgezinnen, waarna ze ’s middags ook de eerste kennismaking hadden met de stad Bath. In de groepsapp van de judoka’s kwamen al snel de eerste berichten over hoe geweldig het was in de gastgezinnen.

Trainingsstage
Op zaterdag stond het toernooi gepland. De resultaten wisselden, maar uiteraard waren er weer genoeg punten om mee te nemen naar de trainingen van de volgende dagen. Daarbij was het voor allen de eerste wedstrijd in het buitenland, ook weer een ervaring op zich. Zondag stonden er twee trainingen van twee uur in de planning. Toevallig voor deze groep ook de eerste kennismaking met het begrip trainingsstage (trainingen bestaand uit enkel het judoën van wedstrijden tegen en met andere judoka’s). Deze trainingen zijn leerzamer voor de judoka’s dan het toernooi en ze kregen zelfs de kans te sparren met een aantal Olympiërs. Tussen de trainingen door werd het stadscentrum nog een laatste keer bezocht voor wat souvenirs voor thuis en wat foto’s voor het thuisfront. Vol spierpijn werd ook de laatste training op maandagochtend volbracht, alvorens er weer teruggekeerd diende te worden naar Nederland.

Vriendschappen voor het leven
Op de terugweg en thuis hadden niet de verhalen over de zware trainingsinspanningen de overhand, maar alle gezellige en hilarische momenten beleefd met de gastgezinnen. Een van de gezinnen zal in oktober Alkmaar bezoeken en als het goed is komen beide gastgezinnen naar Nederland als Randers een uitwisselingstoernooi zal organiseren met de clubs van de zustersteden. Al met al weer een zeer geslaagd weekend met nieuwe vriendschappen en herinneringen voor het leven.