Wandelen door de stad Alkmaar is een hype. Er zijn steeds meer websites die speurtochten aanbieden in en rond Alkmaar. Ook AlkmaardersopdeKaart staat tussen die tochten met reeds 14 kaarten met daarin wandel -en fietstochten die zijn uitgebracht rond historische figuren in de gemeente Alkmaar in de afgelopen 10 jaar. In 2021 is de tiende editie gewijd aan Eli Prins, de grondlegger van de stedenband tussen Alkmaar en Bath. Deze kaart werd op 28 mei in De Vest gepresenteerd tijdens de viering van de 75-jarige ‘twinning’ in De Vest. Ter gelegenheid van deze viering werd ook het boek van Aletta Stevens over Eli Prins ‘Ontsnapping naar Bath’ gepresenteerd tijdens een live-verbinding.
De joodse Alkmaarder Prins ontkwam op 15 mei 1940 ternauwernood aan de Duitsers. In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog had hij al talloze Duitse joden geholpen naar Nederland te vluchten. Vanuit de Engelse stad Bath maakte hij zich op vele fronten verdienstelijk. Prins stond na de oorlog aan de wieg van de stedenband met Alkmaar. In 1995 overleed hij in zijn woonplaats Bath. In augustus is de deels in het Engels gestelde Kaart overhandigd aan de burgemeester van Bath.
AlkmaardersopdeKaart
Een divers samengestelde groep vrijwilligers maakt jaarlijks een of meerdere Kaarten. De onderwerpkeuze wordt vaak bepaald door de actualiteit. Op de Kaart zijn bezienswaardigheden aangegeven die met de hoofdpersoon of het onderwerp te maken hebben. Verder wordt een beschrijving gegeven van leven en werk van de hoofdrolspeler.
Eerder werden Kaarten gemaakt over Truitje Bosboom–Toussaint (2012), Cornelis Drebbel (2013), Jan Adriaanszoon Leeghwater (2015), Jan Wils (2016), Caesar van Everdingen (2016), Maria Tesselschade Roemers Visscher (2017), de Grote Kerk geschilderd door Salomon van Ruysdael (2018), Jan Boon (2018), 500 jaar Grote Kerk (2018), Gijsbert Fontein Verschuir (2019), herdenkingsmonumenten van de Tweede Wereldoorlog (2020) en het verhaal van de familie Ringers (2020). In 2022 is een Kaart uitgebracht over Willem Schermerhorn, minister-president, onderhandelaar en wetenschapper.
Adriaen Antonisz
De volgende kaart gaat over Adriaen Antonisz, deze zal volgens planning in februari 2023 uitkomen. De natuurkundige en landmeter die ervoor gezorgd heeft dat het bolwerk rond Alkmaar werd gebouwd en zodoende de Spaanse troepen een lastige tijd heeft bezorgd. Zijn standbeeld staat op Overstad bij de Ringersbrug. Om met de tijd mee te gaan wil AlkmaardersopdeKaart met de volgende kaart werken met QR-codes. Deze vormen een audio aanvulling op de kaart. s zijn gemaakt door het Regionaal Archief digitaal zijn gemaakt en dus door iedereen op zijn computer doorzoekbaar zijn. Alle kaarten van AlkmaardersopdeKaart staan nu op de website van het Regionaal Archief. Ze zijn allemaal doorzoekbaar en worden zo eeuwig bewaard.