Kennisuitwisseling Bath – Alkmaar: verduurzaming cultuurhistorische steden

betreft: Bath

Eind november 2022 heeft er een inhoudelijke uitwisseling plaatsgevonden tussen de City of Bath en de gemeente Alkmaar. Tijdens deze bijeenkomst hebben drie afgevaardigden van de vakgroep Duurzaamheid presentaties bijgewoond en gegeven. Dit bezoek sluit uitstekend aan bij de opdracht van het Europese project POCITYF om kennis uit te wisselen over het verduurzamen van een cultuurhistorische stad en om onderlinge samenwerking te versterken. En hoe kan je dat beter doen dan samen met je zusterstad Bath.

De eerste dag stond voornamelijk in het teken de energie- en warmtetransitie en circulaire economie. De tweede dag stonden de onderwerpen groen, biodiversiteit, klimaatadaptatie en duurzame mobiliteit op de agenda. Al snel kwamen we erachter dat er veel gemeenschappelijke uitdagingen zijn in deze opgaves. Zowel fysiek als digitaal waren de collega’s van beide steden betrokken en ontstonden er kwalitatief inhoudelijk zeer mooie gesprekken.

Toekomstige samenwerkingen
Een toekomstig contact is nu vergemakkelijkt doordat we elkaar ontmoet en gesproken hebben. De eerste afspraken over toekomstige samenwerkingen zijn al gemaakt. We kijken uit naar een vervolg van onze kennisuitwisseling. Via deze weg een dankwoord van onze delegatie aan de gastheren in Bath: “Wij zijn zeer goed ontvangen door het Twinning Committee van Bath (BATA), special thanks to Liz Mills. We waren vereerd dat er voor ons een receptie was georganiseerd door de loco-burgemeester en de volgende dag een lunch met de burgemeester van Bath. Beide personen waren zeer betrokken en trots op de verbinding met de stad Alkmaar en de lange historie daarvan.”