Leerling BSG naar Darmstadt voor profielwerkstuk

betreft: Darmstadt

Op zaterdag 4 maart vertrok Tobias van den Hooff, leerling van de Berger Scholengemeenschap (BSG), met de trein naar Darmstadt. Hij verbleef daar van 4 tot 10 maart om lessen bij te wonen bij de Edith Stein Schule, een middelbare school in Darmstadt. Hij deed dit voor zijn Profielwerkstuk, een eindexamenopdracht voor de middelbare school. Als onderwerp had hij gekozen: schoolsystemen in Europa, specifiek in Duitsland, Engeland en Finland. Om het schoolsysteem echt van dichtbij te onderzoeken, besloot hij een uitwisseling te doen. De keuze viel op Darmstadt, omdat hij daar al vrienden had van het Internationale Jeugdorkest Darmstadt, een uitwisselingsproject van Artiance en de Edith Stein Schule. Van dit indrukwekkende bezoek heeft hij onderstaand verslag gemaakt.

Buitenschoolse activiteiten
‘Ik werd opgehaald bij het station door mijn vrienden, Theodor Latocha en Magdalena Schepers, bij wie ik ook afwisselend verbleef. Ik ben met Theodor en Magdalena meegegaan naar hun buitenschoolse activiteiten, zoals een koor en hun dansles. Dit deed ik om te bekijken wat Duitse middelbare scholieren in hun vrije tijd doen.’

Profielwerkstuk
De Edith Stein Schule is een katholiek Gymnasium. Hier woonde ik de lessen bij en heb ik 5 docenten van verschillende vakken geïnterviewd. Zo kwam ik erachter hoe de lessen verlopen en hoe de docenten zich voelen over het systeem en hoe ze vinden dat we dat kunnen verbeteren. De leraren en leerlingen waren erg aardig. maar ik miste wel de gesprekjes tussendoor die ik met m’n vrienden op de BSG in Nederland heb. Daardoor voelde ik me soms wel alleen. Gelukkig had ik Theodor en Magdalena nog.Het was een erg stressvolle week met veel werk, maar het was ook erg leuk. Darmstadt is een prachtige stad en ik kon er nu alleen maar meer van zien. Ik heb ongelofelijk veel geleerd en veel informatie gevonden voor mijn profielwerkstuk. Ik zou het zo nog een keer doen!’