Onthulling gedenksteen 75 jaar twinning

betreft: Bath

Afgelopen zaterdag heeft Alkmaars burgemeester Anja Schouten een gedenksteen onthuld bij de Bathbrug. Zij deed dit samen met Chris Davies, voormalig voorzitter van de Rotary Club Bath en voorzitter van de Bath Alkmaar Twinning Association. De steen herinnert aan het ontstaan van de stedenband tussen Alkmaar en Bath, die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog is ontstaan. De onthulling van de steen zou eigenlijk twee jaar geleden plaatsvinden, maar vanwege de pandemie is dit twee jaar uitgesteld. Ook een delegatie van de Bath-Alkmaar Twinning Association was bij de plechtigheid aanwezig evenals een delegatie van de Rotary Club Bath. Na de onthulling van de plaquette, ontworpen door Haker Natuursteenbedrijf BV, heeft de heer Van Dam senior een door hem gemaakte aquarel van de Bathbrug overhandigd aan Anja Schouten en Chris Davies.

Bezoek Bath-Alkmaar Twinning Association
De leden van de Bath-Alkmaar Twinning Association waren op bezoek in Alkmaar ter gelegenheid van de 75-jarige stedenband tussen Alkmaar en Bath. De delegatie was hier op uitnodiging van het Alkmaars Uitwisselings Comité. Uiteraard brachten zij een bezoek aan het Pop-up Museum over Truus Wijsmuller-Meijer en Eli Prins, die samen met de Rotary Club Bath zorgde voor het contact tussen beide steden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De delegatie had ook een Round Table met ambtenaren van de vakgroep Duurzaamheid van de gemeente Alkmaar waarbij gesproken is over de duurzaamheidsprojecten in beide steden, zoals vergroeningsprojecten, klimaatadaptatie en transport.

Bezoek Rotary Club Bath
Ook een delegatie van de Rotary Club Bath was afgelopen weekend op bezoek in Alkmaar. De 14 Rotarians waren te gast bij de Rotary Club Alkmaar. Beide organisaties stonden aan de wieg van de stedenband in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast vierde de Rotary Club Alkmaar haar 90-jarig jubileum met een benefietconcert Victory Circle of Life in de Grote Sint Laurenskerk op zaterdag 21 mei met diverse artiesten en een optreden van het Barrel Organ samen met het Alkmaars Regionaal Jeugdorkest Artiance. Tijdens het concert is een cheque van € 10.000,- uitgereikt aan de voorzitter van de Voedselbank Alkmaar.

Oudste stedenband van Europa
De stedenband tussen Alkmaar en Bath is de oudste van Europa. Door velen is er dit weekend bij stilgestaan dat het nog steeds zeer actueel is dat mensen zich voor elkaar inzetten en dan laat de band tussen onze steden zien hoe belangrijk en duurzaam dat kan zijn.