PCC ontvangt leerlingen uit Darmstadt en Troyes

betreft: Alkmaar

Van 26 tot 29 september was een groep van 24 leerlingen uit Darmstadt en Troyes op bezoek bij het PCC Alkmaar. Het doel van de uitwisseling is elkaar leren kennen. Niet alleen elkaar persoonlijk leren kennen maar ook de school en de cultuur. Door deze kennismaking kan begrip en samenwerking ontstaan. Samenwerking om te werken aan het thema duurzaamheid: ‘Want de klimaatproblemen houden niet op bij de grens en alleen samen kunnen we een echte stap zetten. Ons doel is dat deze stappen meer ecologisch worden’.

De ecologische footprint geeft ons informatie over onze voetafdruk op deze aarde. Hoe groot is de ecologische footprint van de Duitsland, Frankrijk en Nederland? En hoe groot is de ecologische footprint van de drie samenwerkende scholen en van de participeren leerlingen? Wat kunnen we van elkaar leren en hoe kunnen we elkaar inspireren?

Ontvangst en symposium
De gehele week, waarbij de buitenlandse leerlingen verblijven bij de PCC-leerlingen, werken ze gezamenlijk aan projecten, aan bewustwording en aan het uitwisselen van ideeën op het gebied van duurzaamheid en klimaatverandering. De discussie in de raadzaal van het gemeentehuis in Alkmaar op woensdag 28 september vormde één van de hoogtepunten. Voorafgaand aan de discussie werde de groep leerlingen uit Darmstadt en Troyes samen met de Alkmaarse PCC-leerlingen ontvangen door wethouder Nicole Mulder. Daarna werd een symposium gehouden met als thema ‘No time to waste!’ Vijf stellingen waren er voorbereid, waar de leerlingen zich voor of tegen moeten uitspreken en vooral onderbouwen! 24 leerlingen van PCC Het Lyceum, 12 leerlingen van het Lycée Les Lombard uit Troyes en 12 leerlingen van het Georg Büchner Gymnasium uit Darmstadt konden ervaring opdoen met het spreken in het openbaar en dit in een politieke omgeving en in het Engels, dat deze week de voertaal is. Het project No Time To Waste daagt de leerlingen uit om mee te denken over het verkleinen van de ecologische voetdruk. De stellingen werden met verve verdedigd dan wel bestreden en ze vormen een belangrijke peiler voor het vormen van een mening binnen het project. Deze uitwisseling wordt verder voortgezet met een bezoek van 12 PCC-leerlingen aan Darmstadt in november en een bezoek van de overige 12 PCC-leerlingen aan Troyes in maart 2023.

Internationale samenwerking
In de afgelopen decennia heeft de internationale samenwerking tussen leerlingen van PCC Het Lyceum, het Lycée Les Lombards in Troyes en de Georg Buchner Gymnasium in Darmstadt al veel mooie resultaten opgeleverd. Een goed voorbeeld hiervan is het project Health. Een impressie van deze resultaten is te vinden op de site van het PCC.