Rotary Alkmaar in Bath voor onthulling gedenksteen

betreft: Bath

Enkele leden van de Rotary Club Alkmaar waren op vrijdag 12 mei in Bath aanwezig bij de onthulling van een gedenksteen ter ere van de 75-jarige twinning tussen Alkmaar en het Engelse Bath. Die vriendschap tussen beide steden, die ontstond kort na de bevrijding in 1945, is nog altijd innig. Dit werd nog maar eens onderstreept door de onthulling van de plaquette ‘75 jaar stedenband’ in Bath. Of zoals men daar zegt: ‘75 years of twinning’. Ook de Bathbrug en de Laan van Bath, verwijzen naar deze vriendschap.

De stedenband is inmiddels al weer 78 jaar oud, de 75e verjaardag had eigenlijk al in 2020 gevierd moeten worden. Maar daar stak corona een stokje voor. Dat de steen er nu dan toch ligt is heel mooi, vinden de betrokken vrijwilligers in Bath. “Dit is een blijvende, voor iedereen zichtbare getuigenis van onze internationale vriendschap,” schrijft de ‘Bath-Alkmaar Twinning Association’ op haar website. Naast ­de burgemeester van Bath, Rob Appleyard, was ook Jan Roobeek, voorzitter van de Rotary, betrokken bij het feestelijke moment. Een bewijs van hoe innig de banden ook na 75 jaar nog zijn.

Straatorgel
De Engelse stad ‘adopteerde’ Alkmaar in 1945, toen de Alkmaarders voedselhulp en andere giften goed konden gebruiken. De inwoners van Bath gaven gul, daartoe aangespoord door  het beroemd geworden Barrel Organ, of straatorgel dat nu in de hal van het Alkmaarse stadhuis staat opgesteld.

Alkmaar Garden
Naar een locatie voor het monument in Bath hoefde niet lang te worden gezocht. Het plantsoen in Bath waar de steen nu is te zien heet al langer officieus ‘Alkmaar Garden’. De officiële naam Orange Grove heeft natuurlijk ook al een Nederlands tintje.

Bathbrug
Alkmaarders die nieuwsgierig zijn naar de plaquette hoeven echter niet de boot naar Engeland te nemen. De plaquette is namelijk ook in Alkmaar zelf te bekijken, daar werd dezelfde steen vorig jaar al onthuld. De locatie laat zich raden: direct naast de Bathbrug, tussen het Waagplein en het Fnidsen.

Bekijk de onthulling hier.