Schermer Dansers naar Darmstadt: muziek verbroedert en is internationaal

betreft: Darmstadt

Dat muziek verbroedert wisten ze al, maar dat een internationale uitwisseling zoveel mooie nieuwe contacten en vriendschappen oplevert, hebben de Schermer Dansers afgelopen weekend ten volle ervaren tijdens het bezoek aan Alkmaars Duitse partnerstad Darmstadt van 4 tot 7 juli.

 

De Schermer Dansers waren op uitnodiging van Darmstadt aanwezig op het Heinerfest. Dit festival is 74 jaar geleden ontstaan om de Darmstadters (de Heiner) moed en hoop te geven bij de wederopbouw nadat de stad door bombardementen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog geheel verwoest was.

 

Officiële opening

De folkloregroep uit de Schermer bracht tijdens de officiële opening op donderdag 4 juli een prachtig optreden ten tonele. Ook vrijdag 5 en zaterdag 6 juli waren er verschillende presentaties voor een divers gezelschap, waarbij niet alleen het podium maar ook het voorplein benut werd. De groep heeft hiermee een prachtig Hollands plaatje neergezet. De Friedensplatz in Darmstadt was voor het Heinerfest omgebouwd tot een festivalterrein met een groot podium voor optredens van muziek- en dansgroepen. Rondom het festivalterrein stonden houten huisjes waar de partnersteden van Darmstadt zich konden presenteren. Naast een mooie Alkmaar/Holland-stand, waar grote belangstelling voor was, waren er ook presentaties van Brescia (Italië), Saanen-Gstaad (Zwitserland), Logroño (Spanje) en Graz (Oostenrijk).

 

Jugendstil

Uiteraard was er een stadswandeling door het centrum van Darmstadt en er was een rondleiding op de Mathildenhöhe, met bezichtiging van de Jugendstil-woningen van de Künstlerkolonie. Deze kunstenaarskolonie was gesticht door Ernst-Ludwig groothertog van Hessen om de Art Nouveau/Jugendstil in Duitsland te introduceren en had zijn bloeitijd van 1898 tot 1914.

 

Verbroedering

Doel van het bezoek was de verbroedering en het uitdragen van de Nederlandse folklore en cultuur. Uit de contacten met de Darmstadters bleek dat dit doel ruimschoots behaald is. Dat het weekend afgesloten werd met een zege van het oranje-elftal was een mooie bekroning van dit prachtige weekend.

 

Nieuwe generatie

De groep bestond uit 29 dansers, inclusief vier muzikanten en vijf kinderen. Bij sommige dansen deden deze kinderen mee en aan het begin en einde van de optredens droegen zij het vaandel van de Schermer Dansers en de vlaggen van Nederland en Alkmaar. Dit zorgde voor een mooi en aantrekkelijk geheel voor jong en oud. Mede hierdoor werd het idee van de jumelagegedachte overgedragen aan de nieuwe generatie.