Alkmaarse roeiers beleven een fantastisch weekend in Bath

‘Het was weer een fantastisch weekend in Bath voor de roeiers van de ARZV tijdens  de uitwisseling met Minerva Rowing Club! De twintig roeiers, waarbij ook een aantal jongeren, bezochten de Engelse zusterstad in het kader van een uitwisselingsprogamma tussen beide clubs. In het voorjaar waren de Engelsen op bezoek in Alkmaar om deel te nemen aan de AA-race. Van 29 september tot 2 oktober was het de beurt aan de Alkmaarders om naar de zusterstad af te reizen om daar deel te nemen aan de jaarlijkse race op de Avon.’

Aan het word is voorzitter Koen Elbers van Roei-ARZV: ‘Het weer zat mee en de vrienden van Minerva hadden weer hun uiterste best gedaan om het ons naar het zin te maken.’

Avon
‘Op vrijdag werden we ontvangen in het clubgebouw The Cider House waar vooral onze jongere leden nieuwe vrienden maakten met Minerva. Op zaterdagochtend trainden we op de Avon, we lunchten met elkaar bij The Boathouse of genoten van de ‘packed lunches’ die onze hosts voor ons hadden gemaakt. In de middag streden beide verenigingen om het felbegeerde Shield (voor de beste club van de wedstrijd). ‘s Avonds gingen we gezellig uit eten en ontdekten sommigen het bruisende nachtleven van Bath!’

’Scavenger Hunt
Koen Elbers vervolgt: ‘Op zondag hadden we tijd om de stad op een interessante manier te verkennen door de succesvolle ’Scavenger Hunt’ in gemengde groepen te doen. Met moeilijke vragen kris-kras door de stad waarbij de Engelsen in het Rood-Wit gekleed werden en de Alkmaarders in het Paars-Geel. We hebben erg gelachen en tijdens de uitreiking van de prijzen, bleek dat Bath dit jaar de sterkste was en het Shield in hun clubhuis blijft.’

Kortom:
‘Het was een fantastisch weekend, mede mogelijk gemaakt door de subsidies van beide uitwisselingscomités!’
 


Badminton Club Bath bij Poona voor internationaal toernooi

Medio oktober was de Badminton Club Bath na een afwezigheid van vijf jaar weer op bezoek bij de Alkmaarse badmintonclub Poona. De ontvangst was donderdagavond 12 oktober in café De Pomp, onderdeel van Het Oude Gemaal. Dat was een voltreffer want iedereen bleek zeer geïnteresseerd in de historie van de polders en sommigen bovendien in de grote verscheidenheid aan biertjes. Aansluitend maakten vijf van de gasten gebruik van het aanbod om mee te spelen tijdens het laatste stukje van de reguliere badmintonavond van Poona.  

De vrijdag stond in het teken van een bezoek aan het Zuiderzeemuseum en hoewel de weersverwachting bedroevend was, kon het speciaal voor de groep samengestelde programma afgewerkt worden. Vooral de rondleiding met de enthousiaste gids viel erg in de smaak. ’s Middags kon iedereen op eigen gelegenheid nog even Enkhuizen in, voordat de terugreis naar de gastadressen werd aanvaard. ’s Avonds was er een gezamenlijke maaltijd in Brasserie ’t Groen in Heiloo.

Badmintoernooi
De zaterdag begon met een drie uur durend badmintontoernooi, dat in goede sfeer en zonder ongelukken verliep. Na het samenzijn in Baan 5 (de bar) met de prijsuitreiking konden allen naar de Grote St Laurenskerk, die om drie uur speciaal voor het gezelschap even openging. Zo konden clubleden met de gasten Het Grote Raam bekijken. Dat maakte zichtbaar indruk op de Engelse gasten en op de clubleden die het nog niet hadden gezien. De rest van de middag hebben de deelnemers in groepjes de binnenstad van Alkmaar bekeken. Aan het begin van de avond toog het hele gezelschap naar De Sociëteit aan het Luttik Oudorp, waar een Indisch buffet wachtte. Aansluitend was er een internationaal georiënteerde pubquiz die veel hilariteit en de te verwachten chaos met zich meebracht, tot algemeen genoegen.

Brunch op het strand
Op zondag was de afsluitende brunch aan het strand, ditmaal in Egmond aan Zee. Voor een strandwandeling was gezien de zeer harde wind weinig animo. Aan het begin van de middag namen de badmintonners afscheid van elkaar, waarna een deel van de gasten naar Schiphol werd gebracht en de rest naar het station, want de helft van het gezelschap reisde per Eurostar!

Uitnodiging voor tegenbezoek
Secretaris Geert ten Dam van badmintonclub Poona: ‘Hoewel de omvang van het gezelschap aan beide zijden beperkt was, zagen we nieuwe gezichten zowel uit Bath als bij ons. Op zaterdag was de belangstelling met ruim 25 deelnemers zelfs royaal. De uitwisseling was buitengewoon geslaagd; onze vrienden uit Bath genoten er zichtbaar van. We werden vrijwel onmiddellijk uitgenodigd om de volgende keer naar Bath te komen, in dichtvorm nog wel!’


Alkmaarse produkten op kerstmarkt in Bath


Dath. In de kraam werden Hollandse lekkernijen te koop aangeboden door de Bath-Alkmaar Twinning Associatioe Bath-Alkmaar Twinning Association (BATA) had ook dit jaar weer een kraam op de kerstmarkt in het centrum van Bn.

Evenals vorig jaar, werd in de kraam ook dit jaar Nederlandse kaas, zoute drop en bier van kleine brouwers in en rond Alkmaar verkocht. Ook waren er traditionele Nederlandse kerstlekkernijen te koop, waaronder chocolade letters, kerstkransen, advocaat en speculaas.

BATA-voorzitter Chris Davies vertelt dat het doel is om de stedenband onder de aandacht te brengen en de smaak van het Nederlandse kerstfeest te verspreiden. "Veel bezoekers van de markt hebben Nederlandse goederen geproefd op vakantie, tijdens een uitwisseling of toen ze in Nederland woonden of werkten, en vinden het heerlijk om ze opnieuw te kunnen proberen. Onze kraam is een geweldige manier om mensen te vertellen over onze zusterstad Alkmaar, en om de Nederlandse kerstsfeer te delen."

Friends in Music: Regionaal Jeugdorkest Artiance naar Bath


Het Regionaal Jeugd Orkest Artiance heeft van 28 februari tot 1 maart een bijzondere reis gemaakt naar Bath. Jongeren musiceerden en vertelden daar het verhaal van Truus Wijsmuller. Dit deden zij ook in het voorjaar in Alkmaar, in wijkcentrum Thuis in Overdie. Zij speelden voor een zeer divers publiek en waar ze ook kwamen, het publiek was zichtbaar geroerd en enthousiast.

“Thank you, so much, so beautiful” zei een dame op hoge leeftijd, in the Bridgemead Nursety Home. Zij zat vooraan naast een man, hun handen verstrengeld, beiden in tranen. Of de kinderen van the Three Ways School die allen op hun eigen manier en binnen hun eigen kunnen meezongen en lachten van oor tot oor. Ook in Alkmaar tijdens het diner in wijkcentrum Thuis in Overdie was het publiek geroerd door de muziek en het verhaal over Truus én zij kwamen uiteindelijk helemaal los, er werd door iedereen mee gespeeld! Deze tournee is mede mogelijk gemaakt door het Alkmaars Uitwisselings Comité, het Prins Bernard Cultuurfonds en de gemeente Alkmaar.

Het verhaal van Truus Wijsmuller
Sinds 2015 levert het Regionaal Jeugdorkest Artiance (RJOA) een bijdrage aan het onderhouden van de vriendschapsband tussen Bath en Alkmaar. Tijdens deze tournee verzorgde het RJOA enkele optredens met een hoog maatschappelijk karakter. Het orkest heeft maar liefst zeven optredens verzorgd. Het eerste optreden was voor ouderen in “The Bridgemead Nursery Home”. Twee optredens zijn gegeven voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud in “The Widcombe Junior School” en op de tweede dag in Bath zijn vier optredens gegeven in een school voor speciaal onderwijs, “The Three Ways School”. Het verhaal van Truus Wijsmuller werd door twee jonge acteurs, die als kind lessen volgden binnen de theaterafdeling van Artiance, in het Engels verteld en gespeeld. Het verhaal hoe deze Alkmaarse vrouw duizenden levens van kinderen wist te redden door ze te helpen vluchten naar Engeland vlak voor en tijdens de oorlog, maakte vooral in het tehuis voor ouderen grote indruk.

Lees hier meer over deze bijzondere reis

 

Alkmaarse judoka's succesvol in Bath

 

Eind juli heeft een vijftal judoka’s van Randers Budosporten deelgenomen aan de Western Area International Open en de aansluitende trainingsstage in de Engelse zusterstad Bath. Het internationale toernooi werd georganiseerd door een afdeling van de Britse Judobond. De organisatie van de trainingsstage was in handen van Team Bath, de sportafdeling van Bath University.

 

Omdat er tijdens het toernooi punten te verdienen waren voor plaatsing voor de Britse kampioenschappen kregen de Alkmaarse judoka’s de kans zich te meten met de top van Groot-Brittannië. Dit ging de judoka’s zeer goed af. Ze wisten allemaal beslag te leggen op de eerste plaats. Trainster Linda Klaver wist ook al haar partijen te winnen en won het goud bij zowel de senioren als de veteranen.

 

Trainingsstage
In de twee volgende dagen namen de judoka’s nog deel aan de trainingsstage van Team Bath. Verdeeld over drie trainingen werd nog zes uur lang gejudood met de meeste deelnemers van het toernooi en daarbij ook de Full time selectie van Team Bath.

 

Waardevolle vriendschappen
Op de mat werd niet alleen veel geleerd, er werden ook nieuwe vriendschappen gesloten. De tijd naast de tatami was misschien nog wel waardevoller. In een zeer warm gastgezin leerden de judoka’s over de Engelse school en sportcultuur door de ogen van hun leeftijdsgenoten. Tussen de trainingen door werd kort de prachtige binnenstad van Bath aangedaan en kon een bezoek aan Alkmaar Garden uiteraard niet uitblijven.

 

 

Ontwerper gedenksteen reist naar Bath

De onwerper Chris Freijser van de firma Haker die de plaquette van de stedenband tussen Alkmaar en Bath heeft ontworpen heeft tijdens zijn vakantie in Engeland een bezoek gebracht aan Bath om de gedenksteen met eigen ogen te kunnen aanschouwen. Hij was uiteraard erg trots om zijn eigen ontwerp in onze Engelse zusterstad vereeuwigd te zien. Deze plaquette werd in mei 2023 onthuld. Ook in Alkmaar - bij de Bathbrug - is eenzelfde steen te zien. De steen in Alkmaar werd in mei 2022 onthuld ter gelegenheid van de 75-jarige jumelage tussen beide steden. 

Chris Freijser speelde, samen met Robin Haker, een belangrijke rol voor de Stichting Herdenkingssteden Joods Alkmaar. Deze stichting heeft 62 herdenkingsstenen gerealiseerd voor Joodse Alkmaarders die tijdens de Holocaust zijn vermoord. 

Chris en Robin hebben hun betrokkenheid ervaren als een eerbetoon aan de Joodse gemeenschap in Alkmaar. Zij hebben hun beste natuursteen geselecteerd en bovendien hebben zij de stichting geadviseerd over het laseren van de teksten in de stenen.

Meer informatie hierover is te lezen op de website van de stichting.

 

Rotary Alkmaar in Bath voor onthulling gedenksteen


Enkele leden van de Rotary Club Alkmaar waren op vrijdag 12 mei in Bath aanwezig bij de onthulling van een gedenksteen ter ere van de 75-jarige twinning tussen Alkmaar en het Engelse Bath. Die vriendschap tussen beide steden, die ontstond kort na de bevrijding in 1945, is nog altijd innig. Dit werd nog maar eens onderstreept door de onthulling van de plaquette ‘75 jaar stedenband’ in Bath. Of zoals men daar zegt: ‘75 years of twinning’. Ook de Bathbrug en de Laan van Bath, verwijzen naar deze vriendschap.

De stedenband is inmiddels al weer 78 jaar oud, de 75e verjaardag had eigenlijk al in 2020 gevierd moeten worden. Maar daar stak corona een stokje voor. Dat de steen er nu dan toch ligt is heel mooi, vinden de betrokken vrijwilligers in Bath. "Dit is een blijvende, voor iedereen zichtbare getuigenis van onze internationale vriendschap," schrijft de 'Bath-Alkmaar Twinning Association' op haar website. Naast ­de burgemeester van Bath, Rob Appleyard, was ook Jan Roobeek, voorzitter van de Rotary, betrokken bij het feestelijke moment. Een bewijs van hoe innig de banden ook na 75 jaar nog zijn.

Straatorgel
De Engelse stad 'adopteerde' Alkmaar in 1945, toen de Alkmaarders voedselhulp en andere giften goed konden gebruiken. De inwoners van Bath gaven gul, daartoe aangespoord door  het beroemd geworden Barrel Organ, of straatorgel dat nu in de hal van het Alkmaarse stadhuis staat opgesteld.

Alkmaar Garden
Naar een locatie voor het monument in Bath hoefde niet lang te worden gezocht. Het plantsoen in Bath waar de steen nu is te zien heet al langer officieus 'Alkmaar Garden'. De officiële naam Orange Grove heeft natuurlijk ook al een Nederlands tintje.

Bathbrug
Alkmaarders die nieuwsgierig zijn naar de plaquette hoeven echter niet de boot naar Engeland te nemen. De plaquette is namelijk ook in Alkmaar zelf te bekijken, daar werd dezelfde steen vorig jaar al onthuld. De locatie laat zich raden: direct naast de Bathbrug, tussen het Waagplein en het Fnidsen.

Bekijk de onthulling hier.

 

Stedenband met Bath 'in the picture' bij Alkmaar Centraal

Aan de Laat 128, het voormalige Primark-gebouw, wordt in het pop-up-museum het verhaal verteld over Truus Wijsmuller-Meijer en Eli Prins. De tentoonstelling over het leven van Truus, de verzetsheldin die meer dan 10.000 Joodse kinderen in veiligheid heeft gebracht en ze daarmee uit de handen van de nazi's heeft gered. En over Eli Prins, die samen met de Rotary Club Bath zorgde voor het contact tussen Alkmaar en Bath aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Met zijn vlucht vanuit IJmuiden naar zijn zus in Bath, enkele dagen voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, stond Eli aan de basis van de stedenband, de eerste in Europa. Alkmaar Centraal heeft voorzitter Dick Jan Braaij van het Alkmaars Uitwisselings Comité geïnterviewd over deze bijzondere stedenband en de ander partnersteden Darmstadt, Troyes, Tata en Bergama.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken tot eind juni op donderdag en zaterdag van 12.00 - 17.00 uur, op vrijdag van 11.00 - 17.00 uur.

Bekijk de vidio hier. 

 

Roeiers uit Bath in Alkmaar voor roeiwedstrijd ARZV

Twintig roeiers uit Bath bezochten Alkmaar van 20 tot 24 april. Zij waren op bezoek bij de ARZV om deel te nemen aan de AA-race op zondag 23 april. De roeiwedstrijd vond plaats op het Kanaal Omval-Kolhorn, dus het traject tussen de Broekhornbrug (bij Broek op Langedijk) en de Nollenbrug. De finish was bij de roeivereniging aan de Beverdam 1, naast Kolping Boys.                                                                                                                         

De AA-Race is een jaarlijkse roeiwedstrijd over 4 kilometer rondom Alkmaar. De wedstrijd werd gevaren in meerdere heats, de eerste start was om 11.00 uur. Voor de jeugd was er een speciale jeugdheat over 2,3 kilometer. Prachtig roeiwater met fietspad langs het hele parcours. Rond 16.00 uur was de prijsuitreiking met na afloop een gezellige barbecue voor alle deelnemers.

 

Wederzijds

De ARZV onderhoudt nauwe banden met de Bath Minerva Rowing Club. Ook vorig jaar was een delegatie uit de Engelse zusterstad bij de jaarlijkse wedstrijd aanwezig. Afgelopen september was er een tegenbezoek van de Alkmaarders aan Bath. Volgend jaar bestaan de contacten tussen beide clubs 40 jaar!

 

Lees hier het verslag van het bezoek uit Bath

 

Boeken over Bath in Bibliotheek Alkmaar Centrum

Wilt u meer weten over onze zusterstad Bath? Over de geschiedenis van de stad, de Romeinse baden of informatie over een stadswandeling? Ga dan naar Bibliotheek Alkmaar Centrum. U kunt daar boeken lenen over de Engelse zusterstad. De boeken zijn geschonken ter gelegenheid van de 75-jarige stedenband tussen Alkmaar en Bath door de voorzitter van het Bath-Alkmaar Twinning Committee.

Zusterstad Bath
De band met Bath is tijdens en vlak na de oorlog ontstaan doordat een Joodse Alkmaarse vluchteling, Eli Prins, in Bath terecht kwam. Met de plaatselijke rotaryclub zette hij zich in om geld in te zamelen voor de noodlijdende Alkmaarders. Naast kleding en voedsel is er destijds ook een collectie boeken aan de bibliotheek overhandigd. Deze boeken zijn niet meer beschikbaar in de collectie. Met de onlangs aangeboden boeken kan meer bekendheid gegeven worden aan de stad Bath en haar stedenband met Alkmaar.
Het verhaal over deze bijzondere stedenband wordt ook verteld op het digitale presentatiescherm in de hal van de bibliotheek.

De boeken over Bath kunt u via de website reserveren met deze link.

 

Christmas Market in Engelse zusterstad Bath

Tijdens de Christmas Market in Alkmaars Engelse zusterstad Bath eind december was ook een Alkmaar-promotiestand aanwezig. Het Alkmaars Uitwisselings Comité (AUC) heeft hiertoe een aantal typisch Nederlandse (kerst) artikelen en promotiemateriaal naar haar tegenvoeter BATA (Bath-Alkmaar Twinning Association) gestuurd.

De vrijwilligers die de Alkmaar-promotie-kraam bemensen zijn te herkennen aan hun rode schorten met het logo van Alkmaar en hun rode sjaals met het logo van het AUC. Zij mogen zich verheugen op veel aanloop, aandacht en veel gesprekken met bezoekers die geïnteresseerd zijn in onze stad. Wellicht kan Alkmaar hierdoor volgend jaar weer veel (nieuwe) bezoekers begroeten!

De kerstmarkt was van 24 november tot 11 december. Bij ruim 170 huisjes konden cadeaus en kerstversiering gekocht worden. Ook aan de inwendige mens is gedacht. Vanuit Alkmaar was er onder meer speciaal bier, advocaat en kaas.